Mangovník přeje euthanazii

Mangovník přeje euthanazii

Značné popularitě mezi těmi, kteří se kvůli nevyléčitelné chorobě či z jiných důvodů rozhodli opustit svět, se v Indii těší mangovníku příbuzný strom Cerbera manghas.

"Pomocí rostlinného jedu obsaženého v jeho plodech oficiálně ukončilo život v letech 1989 až 1999 jen ve spolkovém státě Kerala 537 osob," uvádí magazín New Scientist.

Skutečný počet obětí rostlinného jedu cerberinu je však podle Yvana Gaillarda, vedoucího francouzsko-indického týmu biologů, zkoumajících jeho účinky, daleko vyšší. Jeho požití totiž způsobuje zástavu srdce. "V mnoha asijských, ale i jiných zemích zatím není medicína tak vyspělá, aby dokázala prokázat, že k zástavě srdce došlo dobrovolným požitím cerberinu, nebo v důsledku travičství," vysvětlují experti.

Už proto je oblíbený u lidí trpících nevyléčitelnými chorobami, u lékařů praktikujících euthanazii ve snaze zkrátit utrpení smrtelně nemocných pacientů, a příležitostně také u vrahů s medicínskými znalostmi.

Kandidáti dobrovolné smrti smíchají šťávu z jeho plodů s cukrem, aby přehlušili její natrpklou chuť a pak ji konzumují. Traviči ji zase přimíchávají do ostře kořeněných pokrmů. K smrti dochází tři až šest hodin po požití. Ze tří čtvrtin volí tento způsob odchodu ze světa ženy. Přítomnost cerberinu v organismu lze zjistit pouze vyšetřením ostatků pomocí chromatografie a spektrometrické analýzy. "Podle našich znalostí neexistuje ve světě žádná jiná rostlina, která by byla tak oblíbená u sebevrahů," tvrdí Yvan Gaillard.

Mangovníku příbuzný strom Cerbera manghas z čeledi ledvinovníkovitých roste ve vlhkých oblastech Indie, Barmy, Kambodže, Vietnamu a Srí Lanky. Dorůstá až do výše patnácti metrů. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud