Manžel mě při rozvodu oškubal. V 50 letech začínám od nuly

35 komentářů

JarkaO.
12. března • 11:37

šiška: No jo, protože chemičky a Škodovka byly výkladní skříně komunistů. Jinde to takhle nefungovalo ani zdaleka.

Divizna
12. března • 10:50

Mata69: souhlasím s tebou. Když takto přemýšlejí samy ženy, nemohou se pak divit, že muži využívají situace a předhazují "parazitování" svým ženám na mateřské apod. Je to smutné. My ženy si za to můžeme dost samy.

Mata69
12. března • 8:29

šiška: škoda, že tu skvělou totalitu už nemáme že? když to bylo všechno tak skvělé a všechno bylo.

Mata69
12. března • 8:28

Já tedy dumám nad tím, když si tak zpětně pročítám příspěvky - jakmile jeden ve vztahu vydělává míň, tak je vyžírka a jen se veze? Ať je to jeden nebo druhý. Že by si měl ten míň vydělávající zvyšovat kvalifikaci, pracovat na sobě, aby nebyl ten, kdo je živen? Je to vůbec reálné? Protože i když budou oba manželé na stejné pozici, díky nerovnosti výplat, stále bude žena ta, která vydělá míň. No a holt ne každý ze sebe ve čtyřiceti udělá vysokoškoláka s titulem.
A když se dva berou, neslibují si náhodu "v dobrém, i zlém"? A že když se berou, budou se o všechno dělit? Že jsou pak jedna jednotka, která společně hospodaří, vychovává děti a podporuje každého toho člena té jednotky. A že každý ten člen jednotky (rodiny) nějakým sobě adekvátním způsobem do společného chodu přispívá?
Já znám pár manželství, kde si jede každý "po svým", kde to mají "moje peníze" a "tvoje peníze" a "já platím tohle a ty nic" a "já jsem si na to vydělal". Nefunguje to tam dobře ani u jedněch z nich.
A neberu teď situace, kdy jeden přijde náhle o práci (a práci novou si samozřejmě hledá), onemocní a pod.

ivca001
12. března • 7:19

A tomuhle mi lidé říkáme láska. Tohle opravdu není láska, pokud někoho milujete, nezmizí to jen tak kvůli jiné a nenecháte toho druhého živořit. Ano lidé přijdou a odejdou a zřejmě chytil druhou mízu, přesto mě zaráží, že v okamžiku, kdy potkal jinou naprosto zapomněl na člověka se kterým strávil tolik let, jako by nikdy nebyl. Copak to nic neznamená? Už se nemilujeme, ale přesto se můžeme mít rádi a respektovat se, ne...

Lydia558
12. března • 0:05

Celkem nerozumím Vašim názorům,manželství je přece mimo jiné také o důvěře a dělení peněz na moje a tvoje mi příjde hodně divné.Ovšem současná doba přeje hlavně sobcům a těm s hodně ostrými lokty.Slušnost a empatie se vytrácí.
Paní přeji hodně sil a jeden konec znamená i nový začátek.A poznání,že chlapa vlastně nepotřebuje JE OSVOBOZUJÍCÍ.Nový účes i všední starosti dokáží celkem brzy vyrovnat se s novou situací.A nepřemýšlejte o chybách je to pryč a před Vámi čistá cesta.Hodně štěstí.

lebahu
11. března • 20:17

rek11: že jo, pokud se nechal natolik zblbnout, že v třiapadesáti touží po tom drndat s kočárem a v sedmdesáti řešit puberťáky... dobře mu tak:-D

Yasmin.Hayatt
11. března • 20:12

šiška: to je ale hluboká totalita, že? někdy počátek 70. let :-D

Morseovka
11. března • 19:13

znám tyhle případy, je to těžké, ale on si nadělal do kalhot sám. Žijte bez podvodníka a bez lží. Bude Vám hej. Vím o čem mluvím :-)

šiška
11. března • 18:28

mata69: Moje sestra bydlela v Litvínově a pracovala v chemičce, když se rozvedla za 3 měsíce dostala byt. Rozvedené ženy byly brány jako sociální případy a ty měly přednost.Kolegyně ve Škodovce v Plzni když se rozvedla dostala byt 1+2 jakbysmet, dala si žádost a během pár měsíců dostala byt. Děti v družině měli slevu na obědy a pionýrský tábor. Jakmile se ale znovu vdala o tuto výhodu přišla.

Rybushka
11. března • 16:28

j66: jakmile jeden ve vztahu má pocit, že ten druhý je vyžírka, je asi čas ten vztah ukončit. Jeden je naštvaný, že ho druhý vysává a on maká a skoro nic z toho nemá, a druhý asi zase dostává sežrat, že nemaká.....a jestli se staráte o někoho, kdo si jen zvykl, že se postaráte, tak mu uděláte spíš službu, když ho hodíte do vody a necháte plavat. A pokud se postarat nemůže, tak je potom vaše reakce trošku mimo..... Každopádně ty výkřiky o vyžířce směrem k článku byly dost šílený a nesmyslný.

Elynor
11. března • 16:26

Tak asi mohlo být majetkové vyrovnání pro paní příznivější, ale kdo jí za to může? Však sama píše, že podepsala, co jí manžel předložil - kdo ví, jestli to vůbec četla. Na koho si potom stěžuje? Konec konců může to dát k soudu znova, doložit, že byl nějaký majetek, na který by měla nárok, a žádat nové vypořádání. V tom jí nikdo nemůže zabránit. Otázka je, jestli ten účet, o kterém mluví, byl součástí společného jmění, možná že ne. Subjektivně může mít ten pocit, že se k ní manžel nezachoval dobře, ale skutečný právní stav mohl být jiný.

lebahu
11. března • 15:03

j66: Tak jak to podáváš jsem teda taky vyžírka, můj současný manžel vydělává tak o třetinu víc než já, a ani ten servis mu nezajišťuju, o domácí práce se dělíme.
V tom případě je ale jeden vyžírka v 99% partnerství, protože málo kdy se sejdou jedinci, kteří vydělají nachlup stejně. V tom případě je vyžírka ten kdo zůstane na mateřské, a taky je vyžírka ten kdo onemocní, má třeba pár šestek invalidního důchodu a nespáchá rovnou sebevraždu nebo neodtáhne do chudobince, ale předpokládá, že se o něho partner postará. Od toho totiž partner je, je to jeho morální i zákonná povinnost, slíbil tpřed Bohem nebo podepsal na ouřadě.

oblinka
11. března • 13:52

janky: ano, ale bez bydlení? To není legrace, paní přišla i o byt.

HanaR
11. března • 13:48

j66: To "hodit" na ostatní bylo myšleno jinak.....Neznám podrobnosti vašeho soužití, života a tak na tvou otázku nemohu odpovědět. Vše má řešení, jen to někdy nevidíme.

j66
11. března • 13:41

HanaR: To se pletete já na nikoho nic "neházím" a určitě ne zodpovědnost za svůj život.o nejde na nikoho hodit. . To máte jako horolezci na laně. Když odříznete toho spodního, tak víte že se zabije. Uděláte to ? A budete pak v pohodě žít a radši to vytěsníte? Nebo dopadnete jako Sophie a neunesete to? T

HanaR
11. března • 13:24

j66: Svůj život máš ve svých rukách, je jen na tobě jak s ním naložíš. Jsi nešťastná a chceš to "hodit" i na ostatní. Bohužel ubližuješ jen sama sobě....

j66
11. března • 12:53

Mata69: Ono je to od všeho trochu, dlouhý a nepříjemný příběh. Právě, že jsou tam i ty objektivní důvody, jsem si toho vědomá. Ale tak jako si paní z článku zvykla na pohodlný život, který ji zajištoval manžel a ted naříká , že jí oškubal, tak i můj muž si zvykl, že se nemusí starat z čeho se zaplatí inkaso. A pravda je obvykle drsná, když je vidět ve své podstatě.

Mata69
11. března • 12:40

j66: otázka je proč tvůj muž nepracuje - jestli nemůže (zdravotní důvody apod.), tak je tvoje prohlášení o parazitování dosti drsné. Nebo jestli nechce - pak nechápu proč si ho držíš když na tobě parazituje.

Mata69
11. března • 12:39

šiška: mě by kruci zajímalo kde se za totáče rozdávaly ty byty??? Když jen u nás byly na byty pořadníky čítající 400 lidí.
Za totáče bylo všechno super že?

šiška
11. března • 11:55

Každý rozvod je bolestný a stojí spoustu nervů. Proto jsem přestala uznávat svatby! Mělo by se dělit jen to co se vše koupilo za dobu partnerství včetně vydělaných peněz. Navíc za totáče se rozvádělo grátis a těď jenom žádost a kolek stojí 2 tisíce.A pokud se on nebo ona nechce nervovat u soudu a zařídí si právníka aby tam nemusela, tak to stojí další tisíce. Za totáče rozvedená dostala od podniku kde pracovala během pár měsíců byt. Ale vše je věc názoru.

j66
11. března • 11:13

lebahu: On ten chlap by taky třeba rád dělal práci co ho baví, než dřel od nevidím do nevidím, aby zabezpečil rodinu. Protože to očekává zase se od něj.

j66
11. března • 11:05

lebahu: Ona to taky ku*va bolí, když tě ten druhý využívá do mrtě.

j66
11. března • 10:59

lebahu: Já bych byla ráda, kdyby mě manžel vyměnil. Protože u nás to jsem já kdo tohle všechno zabezpečuje. On se veze a ano občas něco udělá . Ano, jsou i objektuvní důvody, proč to v jeho případě dříve nešlo a i ted to občas nejde. . Ale přesně si myslí, že to je moje povinnost ho zajistit, když on nemůže, protože jsme přece manželé a je "dělba" . To já jsem ta blbá kráva co nemá to svědomí ho nechat napospas osudu. Co bych za to dala, kdyby mě chtěl opustit. Ale lidi co se vezou toho řidiče neopouštějí, jedině když najdou nějakýho jinýho blbce.

lebahu
11. března • 10:49

A ještě dodatek, v článku nikde není, že ona nepracuje a jenom se válí, občas uvaří a utrácí jeho těžce vydělaný prachy. V článku je, že chodí do práce (možná se v ní sakra nadře), jenom ta práce není tak dobře placená jako ta manželova.

lebahu
11. března • 10:47

j66: Já jsem asi hodně divná, ale radši budu dělat práci, která mě baví než utírat děckám zadky. Bohužel se to od ženské tak nějak očekává. Pokud je to naopak, on zůstane doma, okolí to dost těžce nese. (viz článek před pár dny, kdy paní podniká při mateřské, a manželovi a rodině to vadí, protože se nestará o domácnost na 200%)

lebahu
11. března • 10:43

j66: No anebo to bylo jako u nás, moje výplata byla na "domácnost" (byt a strava, oblečení, splátky na barák...) a manžel si šetřil, případně splácel leasing na auto.
No a po rozvodu mu zůstaly úspory, auto (to řval přesně jak ty říkáš, že je to z jeho peněz), barák (i když jsem ho splácela já) byl kupodivu dle něj napůl (při vypořádání jsem dostala tak desetinu hodnoty) A protože jsem jako autorka příspěvku dobrák a nemám žaludek na to se tahat po soudech, tak jsem tam kde jsem (no teď po 15 letech už je hej). Přitom podnikání rozjel za peníze mých rodičů, které nevrátil a o kterých prohlásil, že jsem je dostala jako já pro dceru a o tom, že jsem mu celý roky makala ve fimě zadarmo (teda za nadávky, když něco neklaplo) taky nemluvím.
V článku nikde není ani zmínka jakým způsobem financovali domácnost, kdo má jaké vzdělání, kdo měl či neměl jakou šanci na kariéru... No a byt po rodičích asi za ty roky nějak zařizovali a modernizovali (za trvání maželství, ze společných peněz), tam by ji měl taky vyplatit a neo jí nějakoutu pračku, ledničku... dát.
Prostě se modli, aby tě chlap nevyměnil "za madší model", ono to ku.va bolí i kdyby ti všechen majetek nechal.

j66
11. března • 10:43

lebahu: doplnuji: když jsou děti malé , tak ano tehdy je nutné se dohodnout kdo bude dělat "servis" a kdo ten "servis zaplatí" Ale ženy dělají servis většinou dobrovolně , protože "podnikat a vydělávat" není zese nějaká zábava. Obvykle musíte v práci pracovat a nevykecávat se u kafe, nedrbat ostatní atp. Ono je snadné, vložit starost o peníze na toho druhého a pak si stěžovat, že obětovala kariéru . Kecy v klecy. Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod.

j66
11. března • 10:34

lebahu: To jsou obvyklé kecy ženských co si myslí, že vdavkami už mají vystaráno a zdůvodˇují tím vlastní nezájem nebo neschopnost vydělat víc. Rovnoprávnost je o tom, převzít zodpovědnost za svůj život a uplanění. Proč svádět na chlapa , že před 28 lety zůstala na mateřnutná dělba. Ale pak už paní nic nebránilo, doplnit si vzdělání kvalifikaci , najít si lepší práci, kde by vydělala víc. A dělala to? Ne vezla se a ted si stěžuje že ji manžel oškubal !!!

j66
11. března • 10:23

kedrigern: No to mě ale teda nepřijde, že by se konkrétně v rodině z článku někdo dělil o práci. Paní má jednoho dospělého syna co žije v cizině. tj. co konkrétně doma pro manžela obstarává, kromě teplé večeře a úklidu bytu a čistého prádla? Jak se jinak podílí a podílela na výdělku manžela? Vždyt manžel ji nijak neomezoval, penězi ji zabezpečoval, paní ani nepíše , že by sama doma něco platila, tj. svoji výplatu měla pro sebe a všechno ostatní platil manžel. Ani na byt kde bydlí nepřispěla? Tak já nevím co takový ženský, co se přelepí v mládí na chlapa a myslejí si , že už mají vystaráno chtějí. Rovnoprávnost je rovnoprávnost ve všem. A především v zodpovědnosti za svůj život!!!
Paní nikoho neživí a nemá žádné závazky.. Zeptala se třeba manžela jestli chodí do práce on sám kvůli tomu že ho to baví nebo kvůli výdělku, aby mohla utrácet "společné" peníze. Myslím, že se o to nikdy nezajímala, ale považovala za manželovu povinnost aby zajistil rodinu!! Co ho to stojí, to neřešila, to byla jho povinnost. Koukněte se na to ze strany toho, kdo tu rodinu zajištuje a uvidíte jak se Vám bude chtít dělit o těžce vydělané peníze s někým kdo se na Vás kdysi pověsil a myslel si , že má do smrti vystaráno.

lebahu
11. března • 9:59

Přesně to jsem měla na jazyku, kdyby manžel musel vařit, prát, uklízet, tahat děcka do a ze školy (a přizpůsobit si jim pracovní dobu), asi by toho moc nenapodnikal a nevydělal. Takže když obětovala svou kariéru pro rodinu a celý ty roky byla "servisní vůz", je to jako špatně, nevydělávající slípka?
Kdyby si ke klukovi pořídila chůvu a domů služku, a makala od nevidím do nevidím, bylo by to taky špatně, hnusná kariéristka?
V manželství je ze zákona (i morálně) vše napůl a je jedno kolik kdo domů přinese.

kedrigern
11. března • 9:29

j66: jo tak tenhle příspěvek, ten je hodný tesání do kamene.
rodina znamená, že se člověk dělí, někdo vaří, pere, nakupuje, vydělává, zařizuje.... říká se tomu dělba práce
pakliže jeden vydělává a jeden se stará, má ten starající nárok na půlku jeho výdělku a naopak. ten vydělávající není schopen zastat starání a ten starající se není schopen vydělávat.

j66
11. března • 8:42

Když si článek přečtu, tak mi vychází, že žili vedle sebe a možná si už neměli ani co říct. "každý máme své koníčky, zajímavou práci" " jezdili jsme na společné dovolené, havně s našimi přáteli". Věk mladší kolegyně je cca 38let, to taky nevypadá na žádnou mladou zlatokopku (53-15) co chce urvat bohatého podnikatele. Já se nedivím, že se s ní manžel o vydělané peníze nechtěl dělit, Vydělat peníze je těžké a mě teda nepřijde, že by se paní o manželův výdělek nějak přičinila. Paní do práce "málo placené" kvůli penězům asi nechodila a nechala se živit , ano asi vařila večeře a uklízela doma,ale přijde mi, nákupy a všechno okolo platil manžel. Byt byl manželových rodičů, takže ani na ten nemusela šetřit. Nic neměla a o nic nepřišla ! Takže v čem konkrétně ji manžel oškubal?

janky
11. března • 0:43

Práci má, dítě dospělé a soběstačné, takže celkem slušná startovní čára do druhé půlky života, ve kterém se bude konečně starat sama o sebe.

lebahu
10. března • 18:55

Možná by se na dlouhé x let se táhnoucí soudy dalo z chlapa vytřepat víc, ale stálo by to za ty nervy? Udělejte tlustou čáru a jeďte dál. Ona už mu to ta jeho mladá spočítá, tomu věřte. A pokud na ni převedl své peníze, je to idiot a skončí brzo hůř než vy.
Stalo se mi totéž, sbalila jsem dítě, psy a igelitku a šla... a teď když ho občas potkám... 50 let, 150 kilo, pleš... jak navlečen do módních obtažených pestrobarevných hadříků (aby se za něho mladá nestyděla, že chodí oblečenej jak fosil) vláčí s uštvaným výrazem "nový" děti do školy a školky... poměrně královsky se bavím... Kdo chce kam...

Doporučujeme

Články odjinud