Manželské hádky podlamují zdraví

Manželské hádky podlamují zdraví

Šťastné páry žijí déle než ty, u nichž jsou na pořadu dne slovní i jiné rozbroje. Také dvojice, které se pyšní tím, že mají takříkajíc italské manželství, v němž si bouřlivě vyměňují názory, vlastně ani netuší, že si přestřelkami dlouhodobě narušují vlastní zdraví. Přestat se hádat, tak by tedy mělo znít nejlepší novoroční předsevzetí.

Z nedávno zveřejněné studie britských lékařů, o níž informoval deník Daily Mail, totiž vyplývá, že se nesoulad mezi manžely mimo jiné podepisuje i na době, po níž se hojí sebemenší zranění. Když chybí domácí pohoda, trvá i drobné rance o den déle, než se zacelí. Toto zjištění má značný význam pro pacienty, kteří se připravují na chirurgický zákrok.

Stres, jenž vládne v partnerských vztazích, může představovat pro rekonvalescenci značnou dodatečnou zátěž.

"Naše studie prokazuje," říká profesor imunologie Ronald Laser, jenž analyzoval vzájemné vztahy mezi 42 páry, "že jakákoli operace si žádá emocionální a psychickou pohodu." A stále vády mezi muži a ženami k ní rozhodně nepřispívají. Nemluvě o tom, že se mohou stát příčinou i dalších onemocnění, které postupem času nabudou chronického charakteru. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud