Manželský pár zachránil život řidiči uvězněnému pod troskami malotraktoru

Manželský pár zachránil život řidiči uvězněnému pod troskami malotraktoru

Certifikáty a značkové hodinky jako poděkování za záchranu života po závažné dopravní nehodě byly uděleny manželům Lence a Janu Kozílkovým z Vyškova.

Rodinný cyklistický výlet manželů Kozílkových a jejich ratolestí se během několika okamžiků proměnil v boj o záchranu života řidiče malotraktoru, který je s návěsem na dřevo míjel na trase mezi Ruprechtovem a Ježkovicemi na Blanensku. Jízda po široké a zpevněné cestě se poměrně vratkému stroji stala osudnou. Jeho řidič po sérii pokusů o vyrovnání směru zůstal v příkopu zaklíněný pod vahou tohoto jindy užitečného pomocníka.

„Když nás traktor minul, viděla jsem po několika metrech, jak se celá souprava s vlekem rozhoupala, řidič vyletěl ze sedačky, spadl do příkopu a stroj se na něj převalil. V ten moment jsem sesedla z kola a běžela k místu nehody,“ popisuje první okamžiky svého zásahu Lenka Kozílková, shodou okolností praktická lékařka na mateřské dovolené.

„Už na první pohled jsem viděla, že pán nemůže dýchat, protože mu malotraktor ležel na hrudníku a na břiše. Nemohla jsem se tak k němu dostat blíž,“ popisuje paní Kozílková dramatické okamžiky zásahu. Bleskurychle si vzpomněla na zvuk motorových pil, když v přilehlém lese projížděli mezi dělníky pracující se dřevem. Její manžel proto neváhal ani chvíli a vydal se za nimi pro pomoc. Mezitím paní Kozílková volala záchrannou službu.

Pak už akce následovala akci. Pětice mužů nadzvedla malotraktor, aby bylo možné jeho řidiče vyprostit. Zvednutí těžkého stroje sice uvolnilo muže ze smrtícího sevření techniky, ale odhalilo řadu zranění, které utrpěl. „Rychle jsem ho prohlédla a vytušila drobná vnitřní zranění, ale nejvíce alarmujícím faktem bylo, že měl po nehodě jednu nohu téměř amputovanou nad kotníkem. Navíc došlo k mohutnému tepennému krvácení. Naštěstí pro všechny případy vozíme v cyklovozíku pro děti také lékárničku. Krvácení jsem rychle zaškrtila, protože jinak hrozilo, že by muž vykrvácel doslova během několika minut,“ popisuje Lenka Kozílková. Ostatní včetně jejího muže drželi malotraktor až do příjezdu záchranky a hasičů. „Bohužel jsme v daný moment nenašli jiný způsob, jak stroj podepřít,“ popsal horké chvilky plné fyzické námahy Jan Kozílek.

Podobný případ se stal v roce 2009, kdy tehdy 12letý Štěpán Morong ze Šumperka duchapřítomně zachránil život svému otci, se kterým se převrátil traktor a on pod ním zůstal zaklíněný. Mladík nepodlehl panice a běžel do dva kilometry vzdálené obce, odkud přivolal pomoc. Bez ní by jeho otec na místě zemřel.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 67 lidí (z toho 10 žen) na 32 místech celé České republiky.

Doporučujeme

Články odjinud