Manželství přispívá k obezitě

Manželství přispívá k obezitě

Každá nevěsta chce být krásná. Štíhlá, okouzlující, v dokonale padnoucích svatebních šatech, které jen podtrhují vábivé křivky její postavy. A je ochotna pro to přinést nemalé oběti, včetně hladovění. "Po svatbě se ale vrací ke starým návykům," říká americká specialistka na zdravou výživu Rebecca Kellyová.

Podle jejích zkušeností kila, která žena před obřadem pracně shodila, nejsou plodem trvalého přechodu na zdravou a racionální výživu, ale pouze výsledkem značně úmorných a jednorázových zeštíhlovacích diet, které ji v onen slavný den mají učinit co nejpřitažlivější.

Rebecce dává za pravdu i dlouholetý výzkum australských sociologů. Ti zjistili, že se v prvním roce manželství zakulacují bez rozdílu oba partneři. Objem pasu novomanželů se během jediného roku statisticky zvýší o 2, 54 centimetry, v bocích to dělá dokonce 3, 8 centimetru.

Důvod? Po svatbě se čerstvé vládkyně nové domácnosti vracejí k návykům, které si přinesly z domova. A jak jsou naučené, běžně vaří pro tři až čtyři lidi. Množství připravené potravy ovšem stačí zkonzumovat ve dvou.

S přibývajícími léty se situace i nadále zhoršuje. Dojde na těhotenství, a tuk, který se usazuje na zcela nežádoucích místech, odmítá mizet bez aktivního přispění rodičky. Pánové si zase zvykají, že sport se nejlépe sleduje u televizního přijímače, a předem rezignují na veškerou pohybovou aktivitu.

A tak se svatební fotografie, které zachycovaly ženy a muže jako proutky, postupně stávají pouze nostalgicky vnímanou vzpomínkou. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud