MARIE (60): Moje osudová láska se naplnila na stará kolena, jsem šťastná

12 komentářů

Noral
11. dubna • 16:32

V roce 1968 paní Marie odmaturovala,bylo jí tedy mezi 18-19ti lety.Narodila se tedy v r.1949 nebo1950.Dnes má 70let.Nikoliv 60.Pokud ano,je článek výcuc z prstu někoho,kdo nezná počty z druhé třídy.

helza
11. dubna • 19:30

@Noral: O tom se už diskutovalo. Ale není nikde psáno, zda tento příběh dostala redakce právě letos, nebo ho vytáhla z 10 let starého archivu.

Rambíša
11. dubna • 10:15

Přejme paní šťastná kolena! Ve stáří se lidi na život dívají jinak než zamlada....Tak si mohou navzájem velmi vyhovovat.

Elynor
10. dubna • 7:16

Ona je taky otázka, co kdo považuje za "kariéru" - pamatuju si článek zde, kde se taky hovořilo o kariéře, a pak z toho vylezlo, že paní byla vedoucí místní pošty. Tady z tohoto článku ani náznakem nevyplývá, o jakou úžasnou kariéru se mohlo jednat. Nicméně souhlasím s j66 - kdyby se jednalo o kariéru okresní tajemnice, například, tak to je velmi podstatný důvod, proč s takovou osobou neobnovovat styky, ani společenské ne, natož intimní. Rozdílné názory se dají akceptovat jen do určité míry, a i tak to je zdroj neshod. Pubertální láska je jedna věc, a vztah dvou dávno dospělých lidí s nějakou minulostí za sebou druhá, a ta minulost člověka ovlivní, nikdo není v šedesáti stejný jako v 18 letech. Může se stát, že si i po tolika letech rozumí, ale já bych si na to nevsadila. Rozhodně bych se kvůli takovému obnovenému vztahu nestěhovala do cizí země (což si myslím, že pro Karla, který žil minimálně 40 let v Anglii, měl tam firmu, rodinu, potomstvo, už tuzemsko bylo jako cizí země). Od něj je to větší risk, než od Marie.

j66
9. dubna • 16:29

Proboha co ta ženská v článku studovala, aby s maturitou dělala po ´68-m roce karieru ? Jedině u stb nebo na uv ksč!!! V tom případě, ale nechápu, o čem si s emigrantem Karlem povídají? Vždyť musí mít naprosto odlišný životní postoje a názory. :hm

helza
9. dubna • 17:36

@j66: Třeba konzervatoř, baletní, hudební, mohla i z gymlu jít k divadlu, udělat si AMU, nějakou uměleckou, či oděvní průmyslovku, myslím, že zajímavé obory byly i za totáče. Krom toho si myslím, že životní postoje a názory po listopadu nemusí mít zase tak úplně odlišné a i kdyby měli - partner přeci nemusí mít vždycky na všechno stejný názor.

j66
10. dubna • 18:19

@helza: Stejný názor manželé mít nemusí, ale pokud mají každý odlišný názor a žebříček životních hodnot, tak to podle mne je problém dost podstatný.

helza
10. dubna • 20:12

@j66: Záleží na tom žebříčku hodnot, to máš pravdu. A pravdou je, že u toho, co je pro jedince nejdůležitější, u toho záleží i na tom názoru. Já ti ale nevím, nakolik se musí ten životní názor i ten žebříček hodnot lišit následkem toho, že Marie žila zde a její muž v Anglii. V tom roce 1968 se možná v určitém směru lišil, ale teď, (tedy spíš před těmi 10. lety, kdy byl asi článek napsán)? Klidně se dnes mohou shodnout. Už proto, že v jejich věku (muž je podle článku starší), budou mít v tom žebříčku hodnot na prvním místě možná už úplně něco jiného. Určitě i tím, že oba ovdověli, že tím oba poznali cenu života i jeho křehkost i to, jak může bolet ztráta i osamění.Ale sama vím, že určité rozdíly v názorech, postojích a tom hodnotovém žebříčku se prostě skousnout nedají. Ale zase jiné, byť bizardní kombinace různých názorů a postojů prostě fungují a projdou v pohodě. V jejich případě navíc už nemají děti, to se taky obtížně řeší, když maminka chce vychovat z dítěte úplý opak toho, co tatínek. :-)

j66
10. dubna • 18:09

@helza: Já nepochybuji o tom, že zajímavé obory byli i za totáče. Nakonec zajímavost oboru není s politikou nijak spojená. Např. můj obor byl - je - bude potřeba vždy a všude.
Ale pisatelka píše, o dělání kariéry ve svém oboru, přičemž měla jen maturitu, kterou ještě udělala s obtížemi. Já si pod kariérou představuji uplatnění v oboru minimálně v nějaké vyšší pozici ředitel, náměstek a pod. A na to jsi i tehdy musela mít vysokou školu Samozřejmě taková kariéra tehdy předpokládala ještě členství ve straně.
Maturita byla v té době určitě víc ceněná, ale na dělání jiné kariery než přes stranu nebo to nestačilo ani tenkrát. Na vedoucí pošty maturita stačila, ale už vidím 19-ti letou holku po maturitě, která sní o kariéře vrchní poštačky nebo vrchní účetní . S oděvní průmyslovkou třeba mistr provozu v textilce :-). Umělecký obory neberu v potaz to, to mi z článku nevyplývá.

helza
10. dubna • 20:35

@j66: Ono pod pojmem kariéra si fakt lze představit 2 různé věci:
1) kariéra jako profesní dráha jedince, ať už celoživotní nebo i určité části jeho života. Začíná v okamžiku, kdy vstoupí na pracovní trh. Pak to může být i kadeřnice, zámečník, prodavačka i třeba uklízečka.
2) Kariéra jak ji chápeš ty, tedy KARIÉRA.Navíc je v tom ten rok 1968. Tak do roku 1972, kdy už byla tvrdá normalizace, bylo možné mnohé, mohla mít ekonmku a zařídit si obchůdek, mohla mít oděvní prumku otevřít si butik a snít o kariéře módní návrhářky, nebo aspoň skvělé švadlenky, mohla mít zemědělskou školu a pěstovat třeba kaktusy - což mohla i po celou dobu normalizace. Pěstování netradičních druhů rostlin totiž bylo dokonce osvobozeno až do sametové od daní. A pokud by opravdu nakonec po prověrkách v době normalizace byla donucena do té strany vlízt, pak to bylo v době, kdy už by se do té Anglie dostat nemohla. A po listopadu možná byla ráda, že může vystoupit a její smýšlení nemuselo být nikdy levicové. A opačně to, že někdo žije v Anglii a má tam firmu neznamená, že je pravičák. V roce 1968 jsme nadávali na Rusáky všichni stejně. A ti, kteří emigrovali, utíkali před nimi a nesvobodou, která s nimi přišla, ne před zřízením jako takovým.

Elynor
9. dubna • 7:54

Máme rok 2020. Marii je 60 let, dle titulku. Tedy se narodila v roce 1960. A v roce 1968 už maturovala? Zázračné dítě. A Karel byl tedy zřejmě pedofil a sváděl nezletilou. Dál to snad ani nemá cenu rozebírat. :zelenac:

helza
9. dubna • 11:53

@Elynor: Nikdy jsem po tom nepátrala a ani nepřemýšlela nad tím, zda tyhle příběhy (dopisy, nebo co), jsou psané právě teď, nebo nalezené v nějakém archivu. Pokud ale Marie napsala svůj příběh v roce 2 010 a maturovala v 18. letech, pak tehdy měla 60 let a příběh sedí. Možná by měli někde zmínit, z kterého roku příběhy jsou.

Doporučujeme

Články odjinud