Režisérka Marie Poledňáková patří k nemnoha úspěšným českým režisérkám, tuto branži ovládají muži Foto: Profimedia

Režisérka Marie Poledňáková patří k nemnoha úspěšným českým režisérkám, tuto branži ovládají muži Foto: Profimedia

Narodila se ve Strakonicích v rodině univerzitního profesora Foto: Profimedia
Po gymnáziu chtěla studovat matematiku, kterou milovala, ale protože si část její rodiny „dovolila“ emigrovat, měla se studiem utrum Foto: Profimedia
Místo vysoké školy nastoupila do továrny na výrobu nádobí Foto: Profimedia
Budoucí uznávaná režisérka tam čistila hrnce a svářela… Foto: Profimedia
11
Fotogalerie

Zemřela Marie Poledňáková: Královna rodinných komedií se dožila 81 let

Kdo by neznal veleúspěšné komedie jako S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Líbáš jako Bůh? Tyto a řadu dalších měla na svědomí úspěšná režisérka Marie Poledňáková. Královna romantických komedií, jak se jí přezdívalo, zemřela 8. listopadu 2022 ve věku jednaosmdesáti let.

Prdí hadi?

To by jistě mohl potvrdit nejen herec Tomáš Holý – režisérkou tolik oblíbený a obsazovaný dětský talent, jehož život bohužel vyhasl dříve, než měl. V superlativech o režisérce Poledňákové mluvila i parta z divácky oceněné komedie S tebou mě baví svět. Marie to prý s dětmi uměla jako nikdo. A právě to se promítlo i do celkové atmosféry jejích filmů pro nejmenší. Jen si vzpomeňte na hlášky typu: „Tati, a prdí taky hadi?“ „Maminka mě utřela lopuchem, byla tam beruška.“ „Doktor Horák, to jsi ty, miláčku? – Ne, tady Horáková“.

Co jste nevěděla o filmu S tebou mě baví svět? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Místo vysoké školy čištění hrnců

Marie Poledňáková se narodila ve Strakonicích v rodině univerzitního profesora. Po přestěhování do metropole chodila s rodiči pravidelně do kina a divadla, sobota v rodině patřila kultuře. Po gymnáziu chtěla studovat matematiku, kterou milovala, ale protože si část její rodiny „dovolila“ emigrovat, měla se studiem utrum. Stejně jako s alternativou za matematiku, studiem v Ústavu fotografické chemie. V něm působila jen necelé dva měsíce, ani tam jí nebylo v dobách tvrdé normalizace umožněno studovat. Místo vysoké školy nastoupila do továrny na výrobu nádobí. Budoucí uznávaná režisérka tam čistila hrnce a svářela…

Pokračování 3 / 6

Dvojí osudové setkání

Se svým budoucím mužem Ivanem se seznámila koncem 50. let. Stejně osudové pro ni bylo i setkání s Jaroslavem Dietlem, v té době už známou televizní osobností. Ten mladé ženě, která nechtěla svůj život zasvětit čistým kastrolům, nabídl místo snů. V tehdejší Československé televizi potřebovali asistentku scény, posléze pak režie. V televizi pracovala dlouhých deset let. V té době se starala o jediného syna Petra, po večerech se věnovala studiu AMU. Na počátku 80. let pracovala šest let jako režisérka Filmového studia Barrandov.

Pokračování 4 / 6

Hledání táty a ukradená soška

Manželství začínající režisérky ale nemělo dlouhého trvání a Marie zůstala se synem sama. Nutno podotknout, že z této situace uměla „vytěžit“ něco, co se později stalo národním pokladem. V té době totiž syn Péťa intenzivně hledal pro maminku náhradního tatínka. Ve své snaze byl natolik urputný, že se nestyděl obvolat všechny spolupracovníky své mámy s všeříkajícím komentářem: „Máma musí mít nějakýho chlapa a já tatínka!“ A tak nepřímo režisérku inspiroval k napsání veleúspěšné komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, ve které malý Vašek hledá pro svou mámu ideálního tatínka. A pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat. Komedie Jak dostat tatínka do polepšovny vyvolala pozdvižení dokonce v rámci filmového festivalu v Monte Carlu. Sošku Zlatou nymfu, kterou režisérka obdržela od poroty, si ale doma vystavit nemohla. Po návratu do Československa se jí zmocnil tehdejší ředitel ČST, poté byla ukradena a ke své majitelce se už nedostala.

Pokračování 5 / 6

Tragická smrt hrdiny

Marie Poledňáková nezahálela a točila další hity. Pod její taktovkou vznikly filmové pecky jako S tebou mě baví svět, Kotva u přívozu, Zkrocení zlého muže, Dva lidi v ZOO. Pak přišel listopad 1989 a Poledňáková chystala pokračování komedií s talentovaným hercem Tomášem Holým, které bylo v plánu čerstvě po sametové revoluci. Jenže krutě zasáhl osud – již dospělý Tomáš tragicky zahynul při autonehodě a režisérka od celého projektu upustila. S příchodem nového tisíciletí se znovu nadechla a přišly další úspěšné komedie: Jak se krotí krokodýli a veleromantika pro dospělé Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel. Po „Ďáblovi“ měla spoustu plánů, jenže znovu zasáhl osud.

Pokračování 6 / 6

Syn Petr a vnuk Vašek to jistí

V roce 2016 ji na chalupě, kde trávila volný čas, postihla těžká mozková mrtvice. Ta měla za následek ochrnutí poloviny těla a dlouhou rekonvalescenci. V dospívání přitom prodělala zánět srdečního svalu, kvůli kterému byla stejně tak upoutaná na lůžko. Po celou dobu jí po boku stál jediný syn Petr. Za zmínku stojí, že šel v šlépějích své mámy, i když kvůli jejímu pracovnímu vytížení trávil v dětství hodně času u babičky a dědy. Pracoval jako umělecký šéf v divadlech, na konci 90. let odešel do New Yorku, kde se stal prvním ředitelem Českého centra. Má syna Vaška, který je jediným vnukem české režisérky. I když se Marie z těžké mrtvice dostala, stáhla se do ústraní a na veřejnosti se neukazovala. Nějakou dobu byla dokonce upoutaná na vozíček. Zprávu o jejím skonu potvrdil v zastoupení její rodiny Jan Bradáč ze společnosti Falcon.

Doporučujeme

Články odjinud