MARTINA (57): Dcera je biomatka, tak nesmím vnoučata rozmazlovat

Nymoe
20. srpna • 10:35

Dobrý den, mohu Vám říct pouze svůj názor jakožto mladé matky, která je na tom podobně, jako vaše dcera. Též chodím na různé kurzy a snažím se, aby moje děti měly tu nejlepší možnou péči. Nejsem úplná biomatka (koukají na televizi, nejí jen bio potraviny a sem tam něco sladkého dostanou), ale i tak se snažím, když to jde, jim nabízet zdravé varianty mlsání, máme látkové pleny a bonbóny také nekupuji.
Udržet a naučit se zdravé krmení, převalování, kontaktní výchovu a podobně, není nic lehkého. Vy jste byly vychovávané jinak a nás jste též vychovávaly jinak a v jiné době. Věda šla dopředu, kvalita jídla se naopak s jeho větší dostupností zhoršila. Nabídka je obrovská a člověk musí hledat kvalitu. Někdy je to opravdu na hlavu a jednomu to dá pěkně zabrat. Je potřeba, aby Vaše dcera trochu ubrala a nesresovala se tolik, když nebude vše úplně podle jejich představ. Přesto však souhlasím s tím, že alespoň do tří let by měly děti jíst zdravě a vyhýbat se sladkostem, případně je jíst ve zdravé formě. Nevidím důvod, proč by si nemohly smlsnout na kvalitní domácí zmrzlině z opravdového ovoce nebo kvalitní čokolády nebo do dat místo bonbónů třeba sušené kvalitní ovoce. Bonbóny k životu opravdu nepotřebují a nebudou Vás mít méně rádi. Cukr není nic dobrého ani pro dospělé natož pro děti, které na něj reaguji mnohem citlivěji. Z mého hlediska si dospělý děti děti sladkostmi kupují, což je zbytečné.
Pokud chcete předejít problémům, zkuste dceru respektovat. Opravdu se může v krajním případě stát, že Vám děti prostě nebude půjčovat (jsou to její děti a má na to nárok) a budete tím trpět víc Vy než ona. Jak říkáte, ona si může sjednat podání na hlídání, která bude její požadavky na výchovu dodržovat.
Zkuste ji spíš třeba někdy poprosit, ať si o těch tématech popovídáte a vyslechněte její důvody a informace, které nasbírala. Třeba Vás přesvědčí a pochopíte její pohled na věc.
Moje mamka též šílela z mých výchovných postupů a metod, ale respektovala je a vždy se mě napřed zeptala, než dětem dala něco nového. To si myslím, že je fér a ten nejlepší způsob. Něco se naučila, z něčeho jsem ustoupila já. Naštěstí, co se týče jídla, tak ona vaří zdravě a vždy se mě jen zeptá, jestli děti už to nebo ono mohou. Ví, že já se tím zabývám a studuji to (knihy, kurzy a podobně) a ona pokud to nechce studovat též, dá na můj názor a respektuje ho, případně o některých věcech vedeme diskuse, kdy zas třeba ona mě trochu usměrní do jakési rovnováhy, abych to nepřeháněla. Ale vše je právě podmíněno rovnoprávnou komunikací. U tchýně to mám jinak, ta mi některé věci zatajuje, děti si kupuje sladkostmi a nekvalitními levnými věcmi. Ať jim raději koupi jedny boty, ale kvalitní, než tři páry levných bot, co stejně nosit nebudou nebo jednu kvalitní hračku než pět od Vietnamců, které můžou být zdraví škodlivé. A jestli to nechce řešit, tak ať mu dá raději peníze a já jim něco koupím nebo to můžeme jít vybrat spolu :-)
Uvědomte si, že už není Vaše malá holčička, že už je také matka a chce a bude si dělat věci po svém a Vy by jste ji měla respektovat jako každého cizího dospělého člověka. Pokud vnoučata chcete hlídat a trávit s nimi čas, tak si tohle vyřešte.
Omlouvám se za sloh, snad Vám můj pohled z druhé strany trochu pomůže. Přeji zdárné vytření situace ve prospěch obou stran :-)

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud