Martina Vrbová probírá přátelům odpadkové koše

Martina Vrbová probírá přátelům odpadkové koše

Už více než osm let je Martina Vrbová, moderátorka pořadu Sama doma, zarytou zastánkyní třídění odpadu. Nebylo tomu ale tak vždy.

"Dlouhou dobu jsem byla černá ovce rodiny, protože jsem doma odpad vůbec netřídila a byla jsem naopak na rodiče naštvaná, když mi říkali, proč to nedělám, že je to důležité," vzpomíná Martina. "Ale pak jsem jela do Indie, kde jsem se brodila spoustou odpadků a viděla jsem na vlastní oči, co se děje, když se nějaká země odpadovému hospodářství vůbec nevěnuje a odpad netřídí.

Po návratu jsem se začala o třídění odpadu zajímat a mimo jiné se dozvěděla, že každý z nás vyprodukuje ročně sto padesát až dvě stě kilo odpadu. Celá naše společnost potom za rok vytvoří tři a půl milionu tun odpadu ročně, a to už je tak obrovské číslo, že jsem si řekla: To je téma na televizní seriál!"

Nakonec k seriálu vznikla i knížka s názvem, inspirovaným fejetonem Jana Nerudy, Kam s nimi. Je to vůbec první publikace o třídění odpadu u nás. "Ta knížka je pro každého, kdo se zabývá alespoň trošku tím, kde žije, a pro toho, kdo chce udělat něco, byť malého, aby příroda kolem nás byla čistší a hezčí. Lidé si dost často myslí, že odpady končí na jedné hromadě, ale můžu potvrdit, že tomu tak není. Když jsme točili ten seriál, sledovali jsme svozová auta a všímali si, co s odpadem dělají. A mám dobrou zprávu pro všechny, kteří o smyslu třídění pochybují. Ten odpad se skutečně dál využívá, například ve stavebnictví!"

Austrálie nám může být vzorem Martina Vrbová se už ponořila do třídění odpadu tak, že na návštěvě u známých občas nakoukne do odpadkového koše.

"Třídím odpad už takových sedm, osm let a je to už taková deformace. Na každé návštěvě koukám, jestli a hlavně jak lidé odpad třídí. Ale nikoho k tomu samozřejmě nepřemlouvám, to se ani nedá. Když jsem byla v Austrálii, obdivovala jsem, jak skoro na každém programu šel nějaký pořad, který se tím zabýval. To u nás chybí," postěžuje si Martina.

Doporučujeme

Články odjinud