Masáže

Již v pravěku člověk vlivem různých zkušeností poznával, že masáž je velmi účinným prostředkem k léčení následků rozličných úrazů. Teprve později se jí zřejmě začalo využívat také k odstranění únavy a k celkovému osvěžení.

Masáže

Již v pravěku člověk vlivem různých zkušeností poznával, že masáž je velmi účinným prostředkem k léčení následků rozličných úrazů. Teprve později se jí zřejmě začalo využívat také k odstranění únavy a k celkovému osvěžení. Nejstarší písemné zprávy jsou známy již z Egypta a rovněž z Číny, kde byla v 6. století založena první vysoká škola lékařská na světě a v níž se učilo i předmětu masáž. I Indie je zemí, kde byla masáž od nejstarších dob součástí osobní hygieny.
Masáží je několik druhů. Například mohu uvést:

  • masáž léčivou nebo rehabilitační: jde o léčebnou proceduru, která se používá při léčení nebo doléčování některých nemocí nebo stavů po úrazech. Tzv. reflexní neboli tlakovou masáž, při které se masírují svalové začátky a úpony, průběh svalu i kost. Tuto masáž mohou provádět pouze odborně školení pracovníci, tj. lékaři a rehabilitační pracovníci.
  • masáž kosmetická: prováděná kosmetičkami za účelem zlepšení vzhledu.
  • masáž rekreační, rekondiční: slouží k osvěžení a odstraňování únavy.
  • masáž aromatická: je zařazována pod aromaterapii. Jde o masáž, při které se využívá bylinných olejů.
  • masáž sportovní: používaná především sportovci. Může jít o masáž přípravnou, která má za úkol celkově posílit organismus, aby bylo dosaženo lepších sportovních výkonů, masáž pohotovostní atd.
  • čínská masáž: při které jde o dráždění akupunkturních bodů jedním nebo dvěma prsty a to tak, že na vyhledaném bodě pracujeme bříškem prstu po danou dobu.

Já jako rehabilitační pracovník mám samozřejmě nejvíce zkušeností s masáží léčebnou. Dnešní uspěchaná doba, převážně sedavý způsob práce, nedostatek pohybu, jednostranná zátěž a stres mají za následek mimo jiné bolesti zad a hlavy, únavu a špatné držení těla. Jednou z cest, jak se těchto problémů zbavit, je právě masáž. Měli bychom si uvědomit, že prevence a včasná terapie by měla být na prvním místě. Odstraňování již vzniklých a hlavně zastaralých obtíží je zdlouhavé a ne vždy se podaří návrat k normálu.

Autor: Lenka - rehabilitační sestra

Dotazy můžete zasílat E-mailem na adresu: nerous@volny.cz nebo na tel. 0606 843 359
Další informace na internetové stránce: http://www.volny.cz/nerous

Doporučujeme

Články odjinud