Máslo - zdravější než olivový olej?

Máslo - zdravější než olivový olej?

Olivový olej je v posledních letech vyzdvihován jako lék mezi všemi dostupnými tuky. Pro pacienty s vysokým cholesterolem je skutečně cenný, neboť jako jeden z mála tuků hladinu nebezpečných lipoproteinů nezvyšuje, ale užívaný v malých dávkách dokonce snižuje. Jenže švédští odborníci teď přišli s důkazem, že v jiném ohledu je olivový olej méně zdravý než máslo.



Zatěžuje totiž krevní systém svými mastnými kyselinami dlouhých řetězců, což u másla není tak výrazné.

Máslo je totiž z 20 procent tvořeno mastnými kyselinami s krátkými a středními řetězci. To znamená, že po konzumaci a vstřebání těchto kyselin do těla jsou krátké řetězce využity ihned jako zdroje energie a nezatěžují krevní systém. U olivového oleje je to ale jinak, dlouhé řetězce totiž musejí putovat do jater krví, kde jsou zpracovávány na kratší a ty teprve využity jako zdroje energie.


„Střevní buňky raději ukládají tuky z másla než dlouhé řetězce mastných kyselin z rostlinných olejů,“ vysvětluje profesorka Julia Svensson z Lund University, proč po konzumaci másla nedojde k tak výraznému nárůstu krevních tuků.

Nicméně z dlouhodobého hlediska máslo zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, což má negativní vliv na tělo. A také po konzumaci másla dochází k výraznějšímu nárůstu koncentrace tzv. volných mastných kyselin v krvi.

„Olivový olej byl studován velmi podrobně a jeho blahodárné účinky jsou často hlasitě vychvalovány. Skutečnost, že máslo zvyšuje krevní cholesterol v dlouhodobé perspektivě, je dobře známa, ale krátkodobé účinky sledovány dosud nebyly. Olivový olej je dobrý, to je jisté, ale naše objevy naznačují, že různé tuky z pokrmů mohou mít různé výhody,“ dodala Svensson.

Podle ní tak mírná konzumace másla nemůže škodit, ale tělu naopak prospívat, mléčný tuk je totiž i zdrojem vitaminů. Ale stejně jako u jiných tuků platí, že všeho moc škodí. Pokud člověk sní tuku příliš mnoho, byť v podobě olivového oleje, nadbytečná energie v něm se skrývající není spotřebována, ale ukládá se do tukových tkání těla, takže dochází k přibývání na váze.

zdroj: Famous

Doporučujeme

Články odjinud