Masopust: Jaké masky nesmí chybět v průvodu

Masopust: Jaké masky nesmí chybět v průvodu

Znáte historii masopustu? Víte, kdy se u nás slavil poprvé? A že letos vrcholí v neděli 11., pondělí 12. a úterý 13. února 2024? Tušíte, které masky nesmí chybět v maškarním fašankovém průvodu a jaké jsou jejich úkoly? A jaká by měla být výslužka?

Trocha historie

První zmínky o masopustu v naší zemi jsou datovány do 13. století, ale dá se předpokládat, že se slavil i dříve. Původem se jedná o pohanský zvyk, který souvisel s oslavami konce zimního období a nadějí na příští úrodu, plodnost, zdraví, hojnost a blahobyt. Bývalo to období zabijaček, sousedských zábav, besed a také svateb, na rozdíl od dnešní doby, kdy je většina svateb na jaře a v létě. Dříve se svatby musely konat mimo sezonu žní a sklizní.

Nezbytné masky

Masopust by se bez masek skutečně neobešel. A přestože se fantazii meze nekladou, v průvodu vždy musí být několik masek, které jsou pro správný průvod zásadní.

Laufr neboli Masopust

Jeho místo je v čele průvodu a jeho hlavním úkolem je žádat hospodáře, zda masky smí navštívit jeho stavení. Oblečen je v bílém obleku s barevnými nášivkami, hlavu mu zdobí vysoký klobouk, v ruce drží bič, kterým shání masky do průvodu.

Ženuška

Doprovází Laufra, v ruce drží košíček, do kterého hospodáři dávají peněžní dary. Za Ženušku se vždy převlékali muži. Ženuška má na sobě sukni, zástěrku, blůzu, ale na hlavě nosí mužský klobouk, nejčastěji buřinku. Pokud Laufra nedoprovází Ženuška, pak zcela nepochybně v průvodu najdete Ženicha a Nevěstu.

Nevěsta a Ženich (nebo Družba)

V masce Nevěsty byste ženu nenašli. Tuto masku zásadně nosí muži. Žena se skrývá v masce Ženicha, někde také nazývané Družba. Tyto masky nesměly chybět v žádném průvodu, symbolizují začátek něčeho nového. Bez tohoto páru se průvod neobešel – o masopustu se totiž konala řada svateb. Pokud se nevěsta vdávala „počestná“ a otěhotněla o svatební noci, rodila v období, kdy mohla v klidu dodržet šestinedělí a šetřit se.

Turci

Většinou jdou v průvodu čtyři – dva jsou „modří“ a dva „červení“. V těchto maskách mohou chodit pouze svobodní mládenci, navíc ještě před vojnou. Před každým stavením zatancují „kolečko“ – to proto, aby se vyvedla úroda.

Medvěd a Medvědář

Další absolutně nezbytná maska, která nesmí chybět v žádném průvodu. Medvědovi jsou přisuzovány magické vlastnosti – především plodnost. Proto byla skoro povinnost všech dívek a žen si s Medvědem zatancovat. Medvěda na provaze vodí další maska – Medvědář nebo Žid.

Žid

Pitoreskní maska, člověk, který má na sobě dlouhý kabát, pošitý barevnými útržky látek. Na očích má brýle bez skel, a jeho tvář zdobí obrovský a dlouhý nos. Na hlavě má cylindr s husími křídly, tváře mu zdobí dlouhé vousy. Nezbytným doplňkem je ranec, který nosí přes rameno. Hlavním úkolem Žida je kontakt s diváky, vtipkuje s nimi a snaží se „obchodovat“. Někde také vodí Medvěda.

Kominík

Na sobě má klasické kominické oblečení, na zádech a zadnici ozdobené ciferníky. Ty označují začátek a konec masopustní veselice. Je známo, že kominíci nosí štěstí, ale přesto si na něj dávejte pozor. V ruce totiž drží černidlo, kterým maže tváře všem, kteří se k němu přitočí, a s některými se i honí. Ve staveních „vymetá komíny a pece“ – a nachází výslužku, kterou hospodyně nechají v troubě právě k tomuto účelu.

Slaměný

Tato maska patří k nejstarším účastníkům masopustního průvodu. Oblečen je ve vestě pletené ze slámy. Ze stejného materiálu je i vysoký klobouk. Honí přihlížející, snaží se je povalit na zem a začernit jim tváře černidlem. Tímto způsobem jim předává plodivé síly země. Ve stavení nechával klas obilí, aby tím zajistil dobrou úrodu.

Cikánka

Oblečená v pestrobarevném oblečení, s nezbytnými šátky a cingrlátky, tančí s mládenci a za peníze hádá z ruky osud všem, kteří jí zkříží cestu.

Ras

Chodí do stavení na vyžádání hospodyně, aby zkontroloval zdraví zvířat a nemocné kusy vyléčil či utratil. Nabízí ke koupi kobylu, kterou ale nikdo nekoupí, a proto ji na konci čeká smutný osud. S sebou mívá lékařskou kabelu, kolem krku věnec špekáčků, oblečen je do koženého kabátu. Sbírá po vsi toulavé psy a jiná zatoulaná zvířata.

Smrtka

Symbolizuje konec zimy, straší malé děti a asistuje u popravy kobylky.

Kobyla (Šiml, Klibna)

Tato maska může mít podobu čtyřnohou nebo dvounohou. Čtyřnohou kobylu dělají dva lidé a popravdě to není žádný med, dělat „zadek“ – strávit v předklonu několik dlouhých hodin. V případě dvounohé kobyly to většinou bývá voják sedící na kobyle. Kobylka se honí s přihlížejícími a opět je maže černidlem. Na konci masopustu ji čeká smutný osud. Masopustní veselice totiž končí „soudem,“ na jehož konci Ras Kobylku popraví. Před tím jsou jí ale přečteny „hříchy“ – většinou anonymní poklesky lidí z obce. Poté již začíná půst, čtyřicetidenní období, které končí až velikonočními svátky. Někde místo kobyly pochovávají basu – jako symbol konce období zábav a muziky.

Výslužka

Dříve se hospodyňky předháněly, která bude mít pro průvod připravenou bohatší výslužku. Před masopustem se konaly zabijačky, takže samozřejmostí byly jitrnice, jelita, ovary, polévky. Pekla se masa, koláče, buchty, samozřejmostí bývala kapka něčeho ostřejšího na zahřátí, na Moravě nechybělo víno. V kostýmech masek přece jen bývala velká zima. Sice se s narůstajícím počtem stavení snižovala artikulační schopnost a také schopnost udržet se na nohou, ale i to k masopustu patří.

Kam zajít?

 

NÁŠ TIP: Informace o dalších masopustních veselicích, jichž byste se mohli zúčastnit, najdete v článku Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli nechat ujít?

Doporučujeme

Články odjinud