Masopust ve světě: Kde se slaví a jak? | Foto: iStock

Foto: iStock

Masopust ve světě: Kde se slaví a jak?

Bujaré karnevaly a průvody můžeme spatřit ve všech katolických zemích nejenom v Evropě, ale po celém světě. Kde a jakým způsobem se slaví masopust? Jaké jsou pro něj typické pokrmy u nás, v Německu, Rakousku, severských zemích, v Itálii, Francii, Rusku, USA či Brazílii? Kde byste dostali žabí polévku, kde bliny a kde by vám přišla vhod laskiaispulla?

Původ a vývoj masopustu

Jelikož je ukončení masopustu spojeno s Velikonocemi, mohlo by se zdát, že je masopust další křesťanskou oslavou. Zmínky o masopustu však můžeme najít už ve starověku, kdy Římané slavili podobný svátek. Období konce zimy a příchodu jara bylo vždy spojeno se zábavou, kdy si páni na krátkou chvíli vyměnili své místo se sluhy. Také staří Germáni v tomto období vyháněli z vesnice zlé démony a duchy zimy. Všichni velkými oslavami a bohatě naplněnými stoly vítali pomalu přicházející jaro.

Masopust není o držení půstu a odříkání se masa, jak by jeho název mohl napovídat. Je to naopak období velkého přejídání se a pití alkoholu. Celé vesnice vždy ožívaly, slavily, tancovaly, všude byl smích, zábava a chybět nemohly masky. České počátky masopustu sahají až do 13. století. Průvody na Hlinecku ve východních Čechách mají tak krásnou tradici, že byly v roce 2010 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Jak na masopustní koblížky? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 8

Co je masopust a kdy se slaví?

Celý masopust trvá téměř měsíc, přičemž ty nejdůležitější dny nastávají právě před jeho ukončením. Tučný čtvrtek (Tučňák) představoval pro každého oběd s vepřovou pečení, zelím a knedlíkem. Kdo chtěl být celý další rok zdravý, musel se pořádně přejíst. V neděli oslavy a přejídání pokračovaly. Mastné koblížky, slanina, kořalka a zabijačkové speciality byly na každém stole. Konaly se také velké tancovačky a zábavy, které přetrvávaly až do pondělí. V některých krajích se jich v pondělí mohli zúčastnit jen ženatí muži a vdané ženy. Masopustní úterý se neslo ve znamení tradičního průvodu masek vesnicí. Na každé zastávce se pilo, jedlo a tancovalo. Jakmile o půlnoci nastala Popeleční středa, byl masopust u konce.

Letošní rok připadá Popeleční středa na 22. února. V tento den je již zakázáno přejídat se, pojídat maso a pít alkohol. Nastává přísný 40denní půst před Velikonocemi. Na oběd většinou bývala čočka s vejcem, krupicová kaše, pečené brambory nebo jenom chléb se sýrem.

Pokračování 3 / 8

Jak se slaví masopust ve světě a co se během něj kde jí

Snad nejznámější masopustní průvod je v brazilském Riu de Janeiru. Nekonečné průvody s krásnými maskami, spoře oděné tanečnice a nápaditě strojené alegorické vozy. Všichni tančí sambu a směřují k jevišti Sambódromo, kde se každý rok koná soutěž o nejlepší taneční skupinu. Tradičním pokrmem oslav je polévka feijoada, která je uvařená z černých fazolí, masa a klobásek. Přílohou je rýže nebo dušené zelí.

Italský masopust není jen v Benátkách: Ivrea nabízí pomerančovou bitvu!

Také v italských Benátkách se každý rok koná masopustní slavnost. Již tradičně začíná tím, že se krásný anděl sveze po laně k Dóžecímu paláci a tam pozdraví pána města a jeho poddané. Perlou celého karnevalu jsou nádherné masky vyrobené z kůže, skla a porcelánu. Každá maska má svoji divadelní historii. Tou snad nejznámější je škraboška s dlouhým zobákem – Morový doktor. Na ulicích nesmějí chybět fritelle. Jsou to koblížky plněné rozinkami, smetanou a kandovanou  pomerančovou kůrou.

Také italské město Ivrea je známo pro svoji netradiční oslavu masopustu. V ulicích zde probíhá velká pomerančová bitva. Jsou sem dovezeny tuny pomerančů a Italové je po sobě házejí a bojují spolu. Ani zde nechybějí tradiční koblihy.

Pokračování 4 / 8

Maslenica v Rusku, maso je zakázané

Ruský masopust je znám jako maslenica. Během oslav je zakázáno jíst maso, tučné pokrmy však nevadí. Rusové proto připravují plněné pirohy, olady (obdoba českých lívanců) nebo bliny. Blin je podobný palačince či lívanečku a je bohatě plněný medem, smetanou, nejrůznějšími zavařeninami, nebo dokonce kaviárem. Říká se, že čím více této pochutiny sníte, tím sladší budete mít další rok života.

Pokračování 5 / 8

Tři měsíce masopustu v Německu: K chuti přijde žabí polévka i studený pes

Masopustní oslavy v Německu se liší podle jednotlivých oblastí. V Porýní je k vidění velký karneval, podobný tomu, co je v Brazílii. V Bavorsku jsou obdobné oslavy jako u nás a říká se tomu Fasching. V dalších částech Německa jde o Fastnacht, který je doprovázen především maskami čertovskými a těmi, které představují nejrůznější démony. Celý průvod se tak nese ve znamení tajemna a duchovna. Pro Němce je masopust pátým ročním obdobím. Trvá totiž 3 měsíce. Německý jídelníček je o masopustu plný žertů. Připravuje se žabí polévka z hovězích vnitřností, falešný zajíc (sekaná), porýnská půlka pečeného kuřete (houska plněná goudou), studený pes (čokoládový zákusek), tradiční polévka z předžaludků skotu nebo matjesy (velmi tučný sleď).

Masopustní průvod v Rakousku je jen pro muže

Imst je název rakouského masopustu. Karnevalového průvodu se účastní pouze chlapci a muži. Hlavní postavy (Roller, Scheller) spolu celou cestu bojují a hrají pěkné bojové divadlo. Tradičním pokrmem jsou špecle s tyrolským špekem.

Pokračování 6 / 8

Masopust v USA má své tradiční barvy

Největším karnevalem v USA je ten v New Orleans. Oslavy trvají 14 dnů a každý den je naplánovaná nějaká přehlídka a průvod. Vše je zahalené do tradičních barev – žluté, zelené a fialové. Tyto barvy se odrážejí také v jídelníčku. Symbolem oslav je královský skořicový koláč ve tvaru velkého oválného prstenu. Těsto je obarveno do tradičních barev nebo je upečený koláč přelit barevnými polevami. Najdete ho v každém pekařství a obchodě.

Pokračování 7 / 8

Součástí masopustu ve Francii jsou rvačky

Tradiční masopustní oslavy jsou k vidění také ve Francii. Součástí slavnostních průvodů jsou rvačky jednotlivých účastníků, které jsou v tyto dny povolené. Kdo má chuť, může si koupit velmi tučné koblihy či čtverečky beignets, jejichž základem je kynuté nebo lité těsto. Koblihy jsou hustě posypané moučkovým cukrem.

Pokračování 8 / 8

Severský masopust je ve znamení březových větviček

Severské země jako Norsko, Dánsko nebo Švédsko mají masopust spojený s březovými větvičkami, jež jsou ozdobené barevným peřím. S větvičkami se šlehají členové domácnosti, což velmi připomíná naše Velikonoce. Každá země má i další své rituály, které však spojuje jeden cíl – vyhnat zimu a přivítat jaro. Mezi typické pokrmy patří laskiaispulla, což je žemle plněná mandlovým krémem a přelitá teplým mlékem.

Doporučujeme

Články odjinud