Krůtí roláda s kapiemi a houbami Zdroj: Ondřej Košík

Krůtí roláda s kapiemi a houbami Zdroj: Ondřej Košík

Hovězí roláda à la ptáček Zdroj: Ondřej Košík
Vepřová roláda s houbami a játry Zdroj: Ondřej Košík
Kuřecí roláda s čočkovou omeletou Zdroj: Ondřej Košík
Vykostit kuře není zase nic tak složitého, začněte u křídel, potom nařízněte kuře podélně uprostřed prsou a postupně maso pečlivě oddělujte od hrudního koše, až se dostanete ke kloubům u křídel a stehen Foto: archiv
7
Fotogalerie

Masová roláda 4x jinak. Kuřecí, hovězí, z panenky i krůtí

Maso na masovou roládu musíte rozklepat na velký plát. Na hovězí potřebujete dvě roštěnky, na vepřovou opakovaně nařízněte špalíček panenky, na kuřecí musíte vykostit celé kuře. Nebojte se, není to nic složitého, přinášíme vám návod, jak na to.

Krůtí roláda s kapiemi a houbami

6 porcí  příprava: 90 minut

  • 700 g krůtích prsou
  • sůl a mletý černý pepř
  • 6–8 středně velkých hub (lesních nebo žampionů)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2–3 celé naložené kapie
  • 150 g plátků anglické slaniny

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Krůtí prsa prokrojte, roztáhněte na plát, rozklepejte, osolte a opepřete. Houby nakrájejte na větší kusy, poduste je chvíli na másle, osolte a zamíchejte do nich hrášek.

Plát masa vyložte kapiemi (můžete z nich oloupat slupky), na kapie rozprostřete do válečku houby a pevně zatočte do rolády. Krůtí roládu obalte plátky slaniny, zajistěte provázkem nebo režnou nití a pečte nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Během pečení podlévejte vodou a výpekem. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami a zelenými fazolkami.

Hovězí roláda à la ptáček

6 porcí  příprava: 2 hodiny

  • 2 velké pláty roštěnce
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 2 kvalitní párky
  • 5 křepelčích vajec (nebo 3 slepičí na čtvrtky)
  • 4 střední naložené okurky
  • 1 syrová mrkev, nakrájená na dlouhé nudličky
  • 2–3 lžíce oleje

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Roštěnou rozklepejte a přeložte přes sebe tak, aby vznikl plát na roládu. Ten osolte, opepřete a potřete směsí hořčice a medu. Vyložte ho plátky slaniny, přidejte párky, vejce natvrdo, okurky a mrkev a srolujte.

Hovězí roládu zavažte provázkem a opečte ji ze všech stran zprudka na oleji, podlijte trochou vody a zakrytou pečte za občasného podlévání asi hodinu. Roládu podávejte s opečenou, dušenou nebo grilovanou kořenovou zeleninou.

Vepřová roláda s houbami a játry

6 porcí  příprava: 90 minut

  • 1 větší vepřová panenka
  • sůl a mletý černý pepř
  • 150 g kuřecích prsíček
  • 5 lžic smetany ke šlehání 33%
  • 150 g kuřecích jater nakrájených na kousky
  • 100 g hub nakrájených na kousky
  • 150 g šunky nakrájené na malé kostičky
  • 1–2 dl červeného vína
  • 3 lžíce brusinkového kompotu

Troubu předehřejte na 170 °C. Panenku podélně rozkrojte (ale nedokrojte), rozevřete a znovu na obou stranách podélně rozkrojte tak, aby se celá rozevřela do plátu, který rozklepejte. Kuřecí maso rozsekejte nahrubo v mixéru, smíchejte ho se smetanou, játry, houbami a šunkou – smetanu přidávejte raději postupně, aby nebyla směs příliš řídká.

Hmotu rozprostřete na osolený a opepřený plát a sviňte pevně do rolády, kterou zajistěte provázkem. Vepřovou roládu pečte za občasného podlévání vodou nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Hotovou roládu vyjměte a zabalte ji do alobalu.

Pekáček dejte na oheň, do výpeku nalijte víno, a až se rozpustí připečené kraje, přidejte brusinky a nechte 5 minut povařit. Vepřovou roládu podávejte s brusinkovou omáčkou a bramborovými knedlíčky plněnými špenátem.

Kuřecí roláda s čočkovou omeletou

6 porcí  příprava: 2 hodiny

  • 1 vykostěné menší kuře (návod na vykostění najdete níže)
  • sůl a mletý černý pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 větší pórek – světlá část
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g vařené červené čočky
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 100 g rozpuštěného másla

Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře vykostěte a připravte si plát na roládu – kůží dolů. Odřezky z prsíček a skeletu rozmixujte se solí a trochou pepře. Do hmoty pomalu přilévejte smetanu, a když je hladká a dobře roztíratelná, natřete ji na plát. Pórek nakrájejte nadrobno a orestujte ho na velké pánvi na oleji. Přidejte čočku, orestujte ji a vše zalijte rozšlehanými vejci s petrželkou.

Když je omeleta ztuhlá, položte ji opečenou stranou na potřený plát, vše pevně sviňte do rolády a zajistěte provázkem. Kuřecí roládu polijte rozpuštěným máslem, podlijte vodou a vložte do trouby. Pečte ji zakrytou poklicí nebo alobalem asi 40 minut, potom odkryjte a pečte ještě 30 minut. Občas podlévejte vodou. Masovou roládu podávejte například s bramborem či rýží a čerstvým salátkem.

Jak připravit kuře na roládu? Vykostit!

Není to vůbec složité: Začněte u křídel, která v prvním kloubu odřízněte. Potom nařízněte kuře podélně uprostřed prsou a postupně maso pečlivě oddělujte od hrudního koše, až se dostanete ke kloubům u křídel a stehen. Kuře rozviňte a velice opatrně, abyste nepoškodili kůži, vykrojte páteř se všemi kostmi, které na ní drží. Teď pečlivě obřízněte klouby a vytáhněte z nich stehenní a ramenní kosti. Připravený plát zarovnejte v místech, kde je slabší, volným masem odříznutým z prsíček.

Doporučujeme

Články odjinud