Masturbace je ekologická, příjemná a zdravá!

Masturbace je ekologická, příjemná a zdravá!

Po staletích očerňování a strašení malých dětí hrůznými následky je dnes onanie velebena a dokonce má svůj vlastní oslavující měsíc. Dodnes se však v některých, zvláště dříve narozených, probouzí semínka provinění.

Samohana, jak se masturbace nehezky dříve nazývala, se totiž prý protiví bohu. Jenže jak řekl americký komik George Carlin: „Kdyby Bůh chtěl, abychom nemasturbovali, tak by nám nedal tak dlouhé ruce.“

Sexuologové se dnes shodují na jednom. Masturbace může jen prospívat. Škodit může jen tehdy, jako každá jiná činnost, když je vykonávána v manické míře, že kvůli ní člověk zanedbává své povinnosti a jiné potřeby. „Masturbace je přirozená, příjemná, zdravá, svobodná, příhodná, ekologická a zcela neškodná,“ tvrdí sexuologové. Proč zrovna ekologická? Protože sebeukájení nevede k těhotenství a je prevencí populační exploze.

Podle expertů má očerňování sebeukájení kořeny už v prastarých kulturách, kdy lidé žili v kmenech. Hýření ejakulátem představovalo mrhání plodností. Čím více potomků se v kmenové skupině narodilo, tím byla silnější a odolnější vůči útokům zvenčí. Proto bylo potřeba zvláště muže od tohoto chování zrazovat. Ejakulát byl navíc symbolem mužnosti a síly. A z dob, kdy byla vysoká mortalita a lidí na Zemi poskrovnu, pochází i Starý zákon, i do něj se proto tato myšlenka přenesla v příběhu o Onanovi.

Jeho Bůh zabil proto, že ejakuloval na zem. Ovšem trestal ho spíš za přerušovanou soulož a prevenci otěhotnění než za masturbaci. Sebeukájení po něm však získalo označení „onanie“. Křesťanští myslitelé zvláště ve středověku pak učinili z masturbace čin horší než znásilnění a označili ho za „hřích proti přírodě“. Jenže právě v přírodě je spousta příkladů, že masturbace u savců není neobvyklá. Masturbují psi, kočky, opice a naši blízcí příbuzní – bonobové.

Později si církevní „myslitelé“ vytvořili řadu strašáků, církev ráda ovládala své nevzdělané věřící vyhrožováním a strašením, a přišli s tím, že masturbace způsobuje vysychání mozku, bradavice, slepotu, šílenství a chlupaté dlaně. Tyto pověry se přenesly až do dvacátého století, ve zhoubnost masturbace věřil i prezident Masaryk a vědecky se jí zabýval.

Ovšem sexuologové v minulém století začali vést osvětu a sebeukájení osvobodili ze sevření mýtu škodlivosti. Masturbace je totiž v mnoha ohledech zdravá a prospívá nejen tělu, ale také duši a má významný vliv na zrání a vývoj sexuality osobnosti.

ČTĚTE TAKÉ:
Hormonální antikoncepce oslabuje libido žen

Doporučujeme

Články odjinud