Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Když už nemoc postoupí tak, že pomohou jen antibiotika, nemá smysl se bránit. Léky vás sice zbaví nemoci, mohou však nadělat paseku ve střevní mikroflóře. Jaké potraviny je proto dobré jíst, abyste se dostala do normálního chodu?

Kysané zelí a nakládačky

Nejvíc probiotik najdete v kysané zelenině. Absolutní jedničkou je nakládané zelí, které je považováno za superpotravinu, elixír mládí a cestu, jak se dožít ve zdraví sta let. Kromě jiného aktivuje funkci střev, pomáhá z těla vylučovat toxiny a taky odvodňuje. Navíc je doslova nadupané vitaminy, minerály a vlákninou.

Pokračování 2 / 6

Jablka

„Sněz jedno jablko před spaním, a nedáš doktorovi vydělat,“ říká pořekadlo z jednoho waleského hrabství a něco na tom bude. Jablka působí proti zácpě, jsou skvělou prevencí proti vzniku rakoviny tlustého střeva, pomáhají tělu vstřebávat hořčík i vápník a také očišťují a ozdravují tlusté střevo po užívání antibiotik.

Pokračování 3 / 6

Banány

Dietologové doporučují sníst denně alespoň jeden banán, protože nám doplní minerály a vitaminy, které potřebujeme. V banánech navíc najdete i spoustu pektinu, který podporuje trávení a pomáhá z těla odstranit toxiny a těžké kovy. Tohle ovoce funguje jako přírodní antacidum, takže ulevuje od pálení žáhy.

Pokračování 4 / 6

Cizrna

Obsahuje zdravé sacharidy a je plná vlákniny. V arabských zemích se z ní dělají skvělá jídla, u nás si na tuhle luštěninu teprve zvykáme. Naučte se třeba cizrnové placky :

125 g cizrny nechte přes noc namočené v půl litru vody. Druhý den do ní přidejte bobkový list a nechte čtvrt hodiny vařit v tlakovém hrnci.

Pak vše přeceďte a rozmixujte. Přidejte stroužek česneku, cibuli nakrájenou na kostičky, koření, vejce, kurkumu a trochu arašídového másla. Z hmoty vytvarujte placky, vyválejte je v sezamu a osmažte. Podávejte je s jogurtovým dresinkem.

Pokračování 5 / 6

Mandle

Bylinář Pavel Váňa doporučuje jíst denně tři až pět mandlí jako prevenci proti různým nemocem. V mandlích je totiž spousta vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, vitaminů skupiny B i řada minerálů. Mandle jsou navíc silná probiotika, takže přímo podporují růst a aktivitu střevní mikroflóry.

Pokračování 6 / 6

Polévky

Domácí polévky jsou naprosto nedoceněné a mají pro naše zdraví větší význam, než si uvědomujeme. Obsahují totiž všechny možné živiny, které můžeme potřebovat, a díky tomu řeší problémy s metabolismem. Ideálního pomocníka pro období po dobrání antibiotik představuje pravidelná konzumace silného masového vývaru. Aby se nám polévky nepřejedly, můžeme vývar obměňovat, doporučuje odborník na přírodní medicínu Josef Jonáš.

Jak na dokonalou dýňovou polévku? Podívejte se na video:

Doporučujeme

Články odjinud