Máte celiakii, alergii na lepek, nebo jste na lepek pouze citliví? Jak to rozeznat?

18. 10. 2018
Bolesti břicha, nadýmání či průjem se zpravidla objeví po nějaké dietní chybě. Ovšem u některých lidí je příčinou těchto obtíží lepek ve stravě. Někdy může být příčinou celiakie, jindy alergie na lepek či jen nesnášenlivost lepku. Projevy onemocnění se různí, ovšem v zásadě platí, že všem prospěje bezlepková strava.

Co je lepek a kde ho najdeme

Lepek je směs bílkovin, která se vyskytuje přirozeně v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. Typicky lepkové potraviny jsou všechny druhy chleba a pečiva (pokud nejsou označeny jako bezlepkové), strouhanka, většina druhů těstovin, kuskus, kroupy, vločky, ale i některé náhrady masa, jako je seitan a podobně. Ovšem pozor si musíte dávat i na potraviny, do kterých se lepek mohl dostat při výrobě, jako jsou uzeniny, instantní potraviny, cukrovinky (lentilky, lipo, zmrzliny), většina druhů piva (obsahuje pšeničný nebo ječmenný slad). Přirozeně bezlepkové jsou brambory, rýže, pohanka, jáhly, ovoce, zelenina, maso (ne uzeniny), luštěniny, ořechy, vejce a některé mléčné výrobky.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Každopádně se zaměřte na život v přítomnosti. Kráčejte dál ve dvojici a berte všechny nepříjemnosti s nadhledem. Potěší vás setkání s velmi sympatickou osobou. Nedostanete všechno, na co…

Nejčtenější články