Lepek je směs bílkovin, která se vyskytuje přirozeně v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu

Lepek je směs bílkovin, která se vyskytuje přirozeně v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu

Pokud řešíte lepek, pozor tedy na potraviny, které jsou oblíbené jako zdravé a módní, ale jsou vlastně vyrobené z obilovin. Sem patří například kuskus
Lepek je obsažený také v bulguru, který je vyrobený z pšenice
Ovesné vločky sice lepek obsahují, ale v mnohem menší míře než pšenice, žito a ječmen. Proto v omezené míře ho mohou konzumovat i osoby s celiakií. Případně se pěstují druhy ovsa speciálně pro osoby trpící touto nemocí
Lepek tak je ve většině těstovin
9
Fotogalerie

Máte celiakii, alergii na lepek, nebo jste na lepek pouze citliví? Jak to rozeznat?

Bolesti břicha, nadýmání či průjem se zpravidla objeví po nějaké dietní chybě. Ovšem u některých lidí je příčinou těchto obtíží lepek ve stravě. Někdy může být příčinou celiakie, jindy alergie na lepek či jen nesnášenlivost lepku. Projevy onemocnění se různí, ovšem v zásadě platí, že všem prospěje bezlepková strava.

Co je lepek a kde ho najdeme

Lepek je směs bílkovin, která se vyskytuje přirozeně v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. Typicky lepkové potraviny jsou všechny druhy chleba a pečiva (pokud nejsou označeny jako bezlepkové), strouhanka, většina druhů těstovin, kuskus, kroupy, vločky, ale i některé náhrady masa, jako je seitan a podobně. Ovšem pozor si musíte dávat i na potraviny, do kterých se lepek mohl dostat při výrobě, jako jsou uzeniny, instantní potraviny, cukrovinky (lentilky, lipo, zmrzliny), většina druhů piva (obsahuje pšeničný nebo ječmenný slad). Přirozeně bezlepkové jsou brambory, rýže, quinoapohanka, jáhly, ovoce, zelenina, maso (ne uzeniny), luštěniny, ořechy, vejce a některé mléčné výrobky.

Pokračování 2 / 4

Celiakie – jaké jsou příznaky?

Celiakie je nevyléčitelné autoimunitní onemocnění, které je způsobené nesnášenlivostí lepku. Klinické projevy celiakie nemusí být u všech stejné, někteří lidé mají takzvanou tichou formu, kdy ani netuší, že nemoc mají, a zjistí to náhodou až z krve. Jiní mají dost výrazné projevy, které je velmi výrazně hendikepují – ubývají na váze, mají průjmy a časté nadýmání. Je to proto, že lepek napadá sliznici tenkého střeva a v důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin. Genetická predispozice je asi u 20 procent lidí, onemocní však pouze 1–2 procenta. Nástup příznaků je pomalý, někdy hodiny až dny po konzumaci. Celiakie je celoživotní a nezávisí na věku. Léčba spočívá v tvrdém dodržování bezlepkové diety.

Pokračování 3 / 4

Alergie na lepek

Podobně jako při jiných alergiích i v tomto případě tělo reaguje na lepek tak, že imunitní systém přehnaně zareaguje na potravinový protein obsažený v lepku a vyhlásí stupeň nebezpečí. Tahle imunitní reakce je často pouze dočasná a nezpůsobuje trvalé poškození tenkého střeva. V případě alergie na lepek se objevují hlavně kožní reakce, například kopřivka, ale také svědění v ústech a krku, rýma, dušnost a podobně. Nástup příznaků je na rozdíl od celiakie rychlý – do několika minut po konzumaci lepku. Léčí se na alergologii a nemusí být celoživotní. Někdy sama odezní. A ještě jedna výhoda – i v případě alergie je vhodná bezlepková dieta, ale nemusí být tak přísná.

Pokračování 4 / 4

Citlivost na lepek

Někteří lidé mají obtíže při konzumaci potravin, které obsahují lepek, ale vyšetření neodhalila autoimunitní příčinu nebo alergii na lepek. Projevy se podobají celiakii nebo alergii na lepek. Může se objevit průjem, bolesti břicha, ekzémy či únava. Podle odborníků jde o takzvanou neceliakální citlivost na lepek (NCCL) nebo jednoduše citlivost na lepek. Výrazné zlepšení nastává, když začnete držet bezlepkovou dietu. Výhodou je, že lidé s citlivostí na lepek mohou občas sníst i potraviny s lepkem a nic se jim nestane.

Doporučujeme

Články odjinud