Máte jasno v žárovkách? Víte, jak do domácnosti vybrat tu pravou?

Máte jasno v žárovkách? Víte, jak do domácnosti vybrat tu pravou?

Vybíráte nové světlo do domácnosti a už ho máte skoro v košíku, když váš zrak padne na závit. Jakou žárovku do něj vlastně budete potřebovat? Ano, výběr světla není jen o typu svítidla a místnosti, kde má sloužit, ale také o dalších parametrech, mezi které patří i vhodná žárovka.

Z jakých žárovek můžete vybírat?

Nabídka žárovek je široká a zorientovat se v nich je docela obtížné. Navíc se jiné světlo hodí do kuchyně, jiné do obýváku a jiné zase do dětského pokoje. Od světla totiž neočekáváme jen to, že bude svítit, ale taky navození té správné atmosféry a možná i nějakou tu úsporu energie.

Co si budeme povídat, v každé domácnosti se těch žárovek pár najde. Když se nad tím zamyslíme, prosvítíme poměrně dost energie. Správným výběrem žárovky ale můžeme ušetřit.

  • Klasická žárovka stojí pár korun, její životnost ale není nijak dlouhá. Rychle se rozsvítí, díky wolframovému vláknu pěkně pálí, ale na světlo přemění jen minimum energie.

  • Halogenová žárovka se hodně podobá té klasické, má okamžitý náběh a lze ji stmívat. Nevýhodou může být vysoké zahřívání, hodí se do stolních lamp, bodovek apod.

  • Kompaktní (úsporná) žárovka pracuje na stejném principu jako ta klasická, má dlouhou životnost, ale taky pomalý náběh na plný výkon. Ušetří až 80 % energie, nehodí se tam, kde se rozsvěcuje jen na chvíli.

  • LED žárovku charakterizuje nízká spotřeba energie, minimální tepelné záření a extrémně dlouhá životnost.

Víte, že LED žárovka je většinou až o 80 % úspornější než ta klasická? Investice do ní se vám tak brzy vrátí.

Jak je to s paticemi?

Dalším důležitým parametrem žárovek jsou patice. Mezi nejznámější a nejčastěji používané patří patice s velkým a malým závitem, tedy E27 (průměr 27 mm, označuje se také jako Edisonův závit) a E14 (průměr 14 mm-malý Edisonův závit). Dřív jiné nebyly, dneska je ovšem výběr širší.

  • E 27 a E14 mívají šroubovací závit, E14 možná znáte jako miňonky. Hodí se do lampiček a menších svítidel, E27 pak do lustrů, stojacích lamp atd.

  • GU 10 má dva symetrické výstupky s roztečí 10 mm a setkáte se s ní třeba u podhledových nebo bodových světel.

  • U malých bodovek nebo u osvětlení kuchyňské linky se můžete setkat s paticí G4, která má rozteč 4 mm a do světla se jen zasunuje. Využívá napětí 12 V.

  • V moderních svítidlech se objevuje patice G9 se dvěma plochými piny s roztečí 9 mm. I ta se do zásuvky jen zasune, pracuje ale s napětím 230 V.

  • Na trhu najdete i patice G5, G13, GU 5.3, S14, B22, B22d a další.

lindby_9620799_003.jpg

Svou roli hraje i barva světla, jinak také teplota chromatičnosti

Každá místnost si žádá jiné osvětlení, konkrétně jinou barvu světla. Ta se udává v kelvinech (K) a je dobré vědět, že má velký vliv na náš organismus.

Náš tip: Vybíráte světlo do obývacího pokoje, ložnice nebo dětského pokoje? Sáhněte po teplém zdroji světla s nažloutlým odstínem s mezí 2700 – 3400 K. Do koupelny volte neutrální bílou (cca 5000 K), do pracovny zase studené světlo (5800-6500 K).

Doporučujeme

Články odjinud