Máte křečové žíly? Zkuste s nimi zatočit pomocí vitamínů | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Máte křečové žíly? Zkuste s nimi zatočit pomocí vitamínů

Vitamíny jsou neodmyslitelnou součástí každodenního jídelníčku, ať už v jakékoli formě. Ale věděli jste, že mohou pomoci i v boji proti nevzhledným, rozšířeným žilkám na nohách? Poradíme, na které vitamíny rozhodně nezapomínat, a jak tělu pomáhají.

„Céčko“ podporuje pružnost

Vitamín C je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu a elastinu. Oba tyto proteiny jsou nezbytné, neboť díky nim zůstává žilní stěna pevná a pružná, což znemožňuje rozšiřování žil a tvorbu nepěkných „křečáků“. Kolagen s elastinem zároveň mohou zmírňovat bolesti křečových žil a tlumit zánět v tepnách. Doporučená denní dávka vitaminu C je 75–90 mg. K potravinám, které zaručují správný přísun „céčka“, mimo jiné patří:

  • citrusové plody,
  • jahody,
  • kiwi,
  • papriky,
  • brambory,
  • rajčata.

B-komplex

Do skupiny vitamínů B patří několik odlišných látek. Některé z nich jsou opravdu důležité v prevenci a léčbě křečových žil. Správné dávky vitamínu B12 a B6 by měli dodržovat především lidé s rodinnou či osobní historií zvýšené tendence ke srážení krve. Vitamín B3 zase pomáhá zlepšit krevní cirkulaci a zároveň snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A který typ „béčka“ jaká potravina obsahuje?

  • Nejvhodnějšími potravinami s vitamínem B3 (denně doporučeno 14–18 mg) jsou: hovězí maso, drůbeží maso, ryby, celozrnné pečivo, houby, listová zeleniny.
  • Výborným zdrojem látky B6 (1,3–1,5 mg denně) se jeví: hovězí maso, drůbeží maso, ryby, zelenina, ovoce.
  • Vitamín B12 (vhodný příjem na den je 2,4 µg) je hojně obsažen především v potravinách živočišného původu, příkladem je: hovězí maso, drůbeží maso, ryby, plody moře, vejce, mléko, mléčné produkty.

Aby krev dobře proudila

Vitamín E je důležitý antioxidant, který pomáhá správnému proudění krve. Je zásadní pro stabilitu buněčných membrán. V krevním řečišti zabraňuje destičkám, aby se shlukovaly a lepily se na cévní stěnu. Nejlepší zdroj vitamínu E, jehož denní příjem by měl být 15 mg, představují:

  • polynenasycené rostlinné tuky (sójové boby),
  • listová zelenina,
  • pšeničné klíčky,
  • celozrnné produkty,
  • játra,
  • vejce.

Nic se však nemá přehánět, což platí i pro konzumaci vitamínů. Proto jsou uváděny doporučené denní dávky pro dospělého jedince, od kterých byste se neměli výrazně odchylovat. Výjimku tvoří těhotné ženy, u nichž se denní dávky jednotlivých vitamínů mohou lišit.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.krecove-zily.cz

Doporučujeme

Články odjinud