Máte problémy se spánkem? Možná vám hrozí infarkt!

Máte problémy se spánkem? Možná vám hrozí infarkt!

Projevy infarktu u žen mohou být různé a dost často se liší od těch běžných, podle kterých srdeční zástavu většinou poznají muži. Podezřelá může být i dlouhodobá nespavost. A co dál?

Co je příčinou?

Známé příznaky infarktu, o kterých se můžete dočíst všude, jsou většinou typické pro muže. U žen je průběh infarktu jiný a liší se i jeho příznaky. Dost často proto nepoznají, jak závažná může situace být. Příčinou bývá křečovité zúžení srdeční tepny, bolest proto nebývá tak intenzivní a občas se ani nedostaví. Ženy proto o infarktu ani nemusí vědět a přicházejí k lékaři pozdě.

Pokračování 2 / 5

Co sledovat?

Ženy, které mají infarkt, většinou pociťují bolest v oblasti za hrudní kostí, někdy se objeví i svírání a tlak. Často se tyto projevy rozšiřují i do krku, mandlí a levé ruky. Bolest je náhlá, většinou trvá tak dvacet minut bez přerušení a nitroglycerin nezabírá. Žena se také může potit a mít pocit nedostatku vzduchu.

Pokračování 3 / 5

Nečekané jevy

Občas se ale u žen objeví bolest úplně jinak nebo nepřijde vůbec. Odhaduje se, že infarkt přejde bez lékařského vyšetření až 20 % pacientů. Toto riziko hrozí zejména u lidí s cukrovkou, kteří často typickou bolest pociťují. Náznakem může být také nízký krevní tlak a pomalý srdeční rytmus.

Pokračování 4 / 5

Ženy versus muži

U žen se často projevuje infarkt dalšími příznaky, které muži nemají. Bývá to dušnost, slabost, malátnost, nevolnost, závrať nebo pálení žáhy. Tlak v horní části břicha připomínající trávicí potíže může být také varováním. V delším období před infarktem se u žen často projevuje dlouhodobá nespavost.

Pokračování 5 / 5

Omyly

Do menopauzy jsou na tom ženy podstatně lépe než muži, co se týče infarktů. Jsou totiž pomocí hormonu estrogenu chráněny před kornatěním cév. Není však pravda, že by mladé ženy infarkty nemívaly. Často na to ale nepřijdou, protože nevěnují pozornost netypickým potížím a možnost infarktu si nepřipouštějí.

Doporučujeme

Články odjinud