Máte už osobního trenéra? Nadělte si ho pod stromeček

Máte už osobního trenéra? Nadělte si ho pod stromeček

Během posledního prosincového týdne vyložíme na stůl spoustu lahůdek a dobrot. Ve větší míře si dopřejeme, co máme rádi. Je dobré myslet na potom, a pokud vám dá Ježíšek do obálky peníze na přilepšení, můžete je využít k financování osobního trenéra.

V lednu s ním začnete pracovat na svém těle. Bude vás motivovat k lepším výkonům, nebo vám cvičení úplně otráví. Povzbudí vás, nebo rozpláče. Na jeho znalostech a odborném vedení závisí, zda zhubnete, zpevníte tělo a získáte vztah ke zdravému pohybu. A mnohdy právě jeho přístup rozhodne, jestli zůstanete věrní navštěvovanému fitku, či půjdete o dům dál.

Lidé z fitness považují kvalitu trenérů za podstatné kritérium při hodnocení každého takového sportovního zařízení. „Osobnost instruktora nebo trenéra je pro klienty českých fitcenter mimořádně důležitá,“ potvrzuje prezidentka České komory fitness Jana Havrdová. „Češi nechodí za anonymními cvičiteli, oceňují originalitu a péči a za svými oblíbenci jsou často schopni putovat přes celé město.“

Proč ho chtít

Osobní trenér vás v první řadě navede na správnou cestu, kterou byste sami hledali jen obtížně. „Pokud jste nikdy necvičili ve fitcentru, spolupracujte s ním od samého začátku. Teprve až když získáte praxi a poznáte reakci svého těla na zátěž, můžete zkusit trénovat sami,“ doporučuje instruktor pohybových aktivit Jan Větrovský. Trenér vám pomůže se zlepšovat, urychlí vaše pokroky a zefektivní vaše cvičení, takže dosáhnete zvolených cílů dříve, s menší námahou a bez rizika úrazu. Bude dbát, abyste cvičili správně, rovnoměrně zatěžovali jednotlivé svaly a svalové skupiny a nezanedbávali regeneraci.

Odhalí, kde máte rezervy, nebo vás přibrzdí, pokud trénujete příliš tvrdě, nad limit svých aktuálních možností. Pozná, jestli jste v pohodě a snesete direktivnější způsob vedení, nebo zrovna řešíte své problémy a deprese a potřebujete vlídnější zacházení. Otestuje si vaše schopnosti i sílu vůle, zjistí váš zdravotní stav, cíle a předsevzetí a podle toho sestaví účinný tréninkový plán, který vám pomůže udržet si dostatečně dlouho soustředění a motivaci. Nezapomene ani na doporučení ke stravování a obecně zdravému životnímu stylu.

Chemie hraje pro ženy

„Pro úspěch spolupráce trenéra a jeho svěřence je rozhodující fungující profesionální chemie mezi nimi,“ domnívá se specialista v oblasti fitness a zdravého životního stylu David Huf. Podle MUDr. Ondřeje Vojtěchovského, který dělá poradce vytrvalostním sportovcům, lze dobrou „chemii“ přirozeně očekávat spíše mezi trenérem-mužem a jeho svěřenkou.

„Dívky a ženy si vztah k pohybu často vytvářejí právě přes trenéra. Snaží se získat jeho pochvalu, zatímco kluci s ním spíše soutěží,“ srovnává doktor Vojtěchovský a dodává: „Je úplně jedno, jestli jsou trenér a jeho svěřenka v poměru profesionálním, partnerském nebo jde třeba o otce s dcerou. Motivace v modelu trenér - sportovkyně zkrátka při zvyšování výkonnosti funguje mnohem lépe než rivalita mezi trenérem a jeho mužským svěřencem.“

Zato genderové předsudky mohou být tréninkovému procesu na závadu. „Například někteří muži toužící nabírat svaly neakceptují trenérku jen proto, že jako ženská tomu přece nemůže rozumět,“ říká Jan Větrovský a poukazuje také na negativní aspekt příliš těsné vazby mezi trenérem a sportovcem: „Užší vztah a určitý zvyk mohou klientovi zabránit odejít k jinému trenérovi v momentě, kdy už mu ten stávající nemá co dát. Dobrý trenér se proto nespokojí s deklarací klientovy spokojenosti, ale občas ověřuje výsledky vzájemné spolupráce exaktními měřeními.“

Vzdělání je základ, ale nestačí

Trenérem nemůže být každý. Nezbytné jsou odborné znalosti, nabyté ideálně vystudováním oboru trenérství na fakultě tělesné výchovy a sportu nebo jiné vysoké škole zaměřené na sportovní trénink. S tím však žádný trenér nevystačí na celý život. Podobně jako lékař se musí průběžně vzdělávat, sledovat vývoj v oboru, navštěvovat různé kurzy. „Dva až tři diplomy - už podle toho se pozná dobrý trenér,“ říká provozovatelka fitness klubu v Praze 4 - Hodkovičkách Hanka Kynychová. „Existují i sběrači titulů a certifikátů, ale specializované kurzy organizované akreditovanými zařízeními s dobrým jménem představují určitou záruku kvality,“ doplňuje Jan Větrovský.

Je výhodou, když je trenér zároveň fyzioterapeut, protože snáze odhalí a pomůže napravit nervosvalové dysbalance (zjednodušeně poruchy svalové souhry, projevující se zkrácením jedněch svalů a ochabnutím druhých), jimiž trpí skoro každý již v mladém věku. Měl by znát nové trendy ve fitness, mít přehled o výživě a umět vám poradit, s jakým jídelníčkem lehčeji zhubnete nebo si dříve vybudujete svaly.

„Pokud má trenér svůj diplom z roku X, starý 20 let, a nic dalšího pro svou kompetenci nedělá, není to pro mě kvalitní trenér,“ má jasno cvičitel jógy a powerjógy Václav Krejčík. O úspěšnosti trenéra však rozhodují také osobní kvality. „Vypadá jako vzor zdravého životního stylu, vždy je upraven a připraven pomoci,“ zdůrazňuje fitness manažer health klubů Holmes Place Jakub Wurzel. Komunikativnost i umění naslouchat jsou důležité pro lepší definici toho, co od své spolupráce oba očekáváte.

Trenérova sebejistota a jasná představa o zaměření tréninku prohloubí vaši důvěru k němu a schopnost sebereflexe mu dovolí vést k lepšímu poznání sebe samých i vás. Jinými slovy: Lidé si vždycky hledají vzory a opravdu dobrý trenér vám může předat část vlastních kvalit a takovým vzorem se stát.

„Nejlepší trenér je ten, který své klienty dokáže zvednout z gauče - pokud si v šatně po hodině povídají o tom, jak ještě před rokem touto dobou seděli doma u televize, zatímco teď jsou ve fitku třikrát týdně, jste na správném místě,“ shrnuje manažerka a instruktorka DietFitness v Praze 9 Veronika Králová.

Můžu si sáhnout?

„Sáhnout si je nejlepší způsob jak si ověřit, že klient cvičí správně a zapojuje patřičné svaly,“ tvrdí fyzioterapeutka Šárka Baloghová, která vede zdravotní cvičení při bolestech zad a nosných kloubů v rehabilitačním zařízení v Praze – Podolí. Někteří lidé však dotek instruktora vnímají jako hrubé narušení intimní zóny a ohrazují se proti němu – výsledkem může být i to, že vedení fitness centra svým instruktorům takový kontakt s klienty zakáže. To se však nemusí líbit jiným klientům, kteří dotyk naopak vítají jako jeden z projevů osobní péče a instruktorovy pozornosti.

„Při skupinovém cvičení se každého aspoň jednou lehce dotknu, ťuknu prstem, třepnu po rameni a podobně. Nikoho nevynechám, i když člověk cvičí úplně správně a není potřeba nic opravovat – jen aby věděl, že jsem tu pro něj a sleduji, jak si vede,“ říká fyzioterapeutka a trenérka Eva Novotná z Centra rekondice v Praze – Letňanech a připojuje i radu jak předcházet konfliktům: „Hned při vstupním rozhovoru se klienta zeptám, jestli mu nebude vadit, když se ho při cvičení dotknu, abych ho upozornila na špatné držení těla, nebo když ho sama srovnám do patřičné polohy či postoje. Většinou odpoví, že mu to nevadí.“

Trenér Ideál je:

  • odborník (!),
  • citlivý, přátelský, ochotný,
  • sebejistý, emočně vyrovnaný,
  • uvolněný, přirozený, nenucený,
  • veselý, vtipný, komunikativní,
  • inteligentní, výkonný,
  • rozhodný, důsledný, zodpovědný,
  • empatický.

Trenérovu licenci a další doklady odborné způsobilosti si můžete vyžádat, ale jestli se s ním budete cítit příjemně a uvolněně, ukáže až praxe.

Kolik vás bude stát

Cena za hodinovou lekci s osobním trenérem ve fitness centru se pohybuje v širokém rozpětí mezi 400 a 2000 Kč, může však vyšplhat i výš. Záleží na rozsahu trenérových služeb, jeho renomé i cenové strategii fitka, kde působí. Většinou je jeho péče již zahrnuta ve vstupném, ale někde za ni platíte zvlášť a obnáší buď pouze cvičení, nebo i věci navíc, například vstupní diagnostiku či sestavení jídelníčku. Ušetřit můžete tak, že po úvodní konzultaci a sestavení tréninkového a popřípadě také stravovacího plánu cvičíte sami a jen občas proberete s trenérem své výsledky. Cvičit můžete i ve dvojici s kamarádkou a náklady na trenéra si rozdělit.

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.

Doporučujeme

Články odjinud