Mateřské mléko může chutnat jako banánový koktejl, lékořice či máta

Mateřské mléko může chutnat jako banánový koktejl, lékořice či máta

Kojící matky se od dánských vědců dozvěděly, jak to udělat, aby jejich mléko chutnalo třeba jako mléčný banánový koktejl.

Stačí prý, když méně než hodinu před kojením snědí banán, a je to. Stejnou metodou může mléko získat i další příchutě. V testech se ukázalo, že kojící ženy mohly své mléko ochutit třeba mátou, kmínem či lékořicí.

Vědci z Univerzity v Kodani věří, že rozmanitost příchutí v mateřském mléku připravuje kojence na chutě, s kterými se později setká, a ovlivňuje tak jeho chuťové záliby. Například děti matek, které během těhotenství a kojení pily hodně mrkvové šťávy, měly zvlášť v oblibě cereálie s mrkvovou příchutí. V rámci studie, kterou dánští vědci prováděli, bylo 18 kojících matek požádáno, aby snědly kapsle obsahující příchuť máty, banánu, kmínu a lékořice. Pravidelné testování pak ukázalo, že u různých chutí trvalo různou dobu, než se objevily v mléce. Tak například chuť kmínu a lékořice byla nejsilnější po dvou hodinách, ale banán se dal zachytit jen jednu hodinu po snědení. Máta v mateřském mléce přetrvávala v poměrně stabilní koncentraci od dvou do osmi hodin po požití.

"Není to tak, že by matka snědla například jablkový koláč a dítě si pomyslelo, ´hmmm, jablečný koláč´. Je ale jasné, že díky tomuto mechanismu děti ochotněji přijímají nové chutě. Kojení je připravuje na změny chutí a nové vjemy, kterých se jim dostane jakmile začnou jíst pevnou stravu," řekla listu New Scientist vedoucí studie Helene Hausnerová.

Gill Rapleyová, zdravotní sestra s více než dvacetiletou zkušeností v péči o novorozence, řekla listu The Metro, že tento objev má praktický význam pro matky, kterým dělá starosti, že jejich děti nechtějí pít.

"Matky často mluví o tom, že něco v jejich mléce jejich dítě rozrušilo, ale teď se ukazuje, že během osmi hodin všechny příchutě mizí," říká Rapleyová,

Doporučujeme

Články odjinud