Matka pluku Sue Radford (39) – čeká SEDMNÁCTÉ dítě! A její dvacetiletá dcera už druhé…. | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Matka pluku Sue Radford (39) – čeká SEDMNÁCTÉ dítě! A její dvacetiletá dcera už druhé….

Pod pojmem „velká rodina“ většina z nás vidí rodinu se třemi dětmi. A pokud někdo má víc, než tři, setkává se v okolí se dvěma reakcemi – jedni takové rodiny obdivují za jejich odvahu, a druzí je odsuzují jako nezodpovědné blázny. Jedno je ale jisté. Nikdo z vašeho okolí nemá tolik dětí, jako Britka Sue Radford. Ta ve svých devětatřiceti čeká již své v pořadí 17. dítě.

Poprvé matkou v pouhých 14

Sue se poprvé stala matkou ve věku, kdy její vrstevnice převlékaly panenky. Její první syn Chris se narodil v jejích 14 letech. Po něm měla nejdelší pauzu – nejstarší dcera Sophie se narodila pět let po něm. Pak už se sourozenci rodili mnohem rychleji. Následovali Chloe, Jack, Daniel, Luke, Millie, Katie, James, Ellie, Jamie, Josh, Max, Tilly, Oscar a Casper.

Jablko nepadlo daleko

Přestože sama ještě rodí děti, už je babičkou. Nejstarší z dcer, Sophie, už má sama skoro dvouletou dceru Daisy Mae. A nyní čeká druhého potomka – pár týdnů před tím, než její matka porodí jejího nejmladšího sourozence. „Jen málo matek může prožívat své těhotenství spolu se svou těhotnou dcerou. Já to štěstí mám, a Sophie mi moc pomáhá. Prožíváme spolu všechno, a dokonce nás i pronásledují chutě na ty samé věci,“ směje se Sue.

Smutek v září, radost o pár měsíců později

Smutné události nemíjejí ani Sue. „V září nám při ultrazvuku ve dvanáctém týdnu doktoři řekli, že bohužel miminku přestalo tlouct srdíčko. Hodně nás to vzalo. Spousta lidí si myslí, že když máme tolik dětí, už to vlastně neprožíváme tak jako ti, kteří čekají první nebo druhé dítě. Ale každé dítě je dar, a proto nás jeho ztráta hluboce zasáhla. O to větší radost jsme měli, že se velmi brzy podařilo počít dalšího mrňouska,“ dodává zjihle Sue. A její dcera Sophie k tomu říká: „Když jsem mamce řekla, že jsem podruhé těhotná, byla nadšená. Já zase měla velikou radost, když mi o měsíc později ona sama řekla o svém těhotenství. Obě jsme byly šťastné, že tyto krásné okamžiky můžeme prožívat stereo,“ vysvětluje Sophie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Absolutní soběstačnost, žádné dávky!

Všem škarohlídům, kteří rodinu odsuzují, že tolik dětí mají jen kvůli tomu, aby dosáhli na dávky, Radfordovi vzkazují: „Od státu nedostáváme žádné dávky, ani nemáme žádné zvýhodnění. Naopak. Provozujeme pekárnu, která nás živí. Ani přídavky na děti nepobíráme,“ vyvrací rezolutně pomluvy Sue i s manželem.

Prověrka logistické zdatnosti – dovolená

Když v roce 2011 jela celá rodina na dovolenou, byla to jednoznačná prověrka jejich kombinačních schopností. Sue na to vzpomíná: „Byla to logistická noční můra, ale ve finále jsme to zvládli a všichni jsme si to užili na maximum.“

Jídlo

Tři bochníky chleba, tři krabice cereálií a 18 litrů mléka. Tak vypadá každodenní snídaně u Radfordů. „To víte, tolik krků sní spoustu jídla,“ říká s úsměvem maminka. A dodává, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, které pomůže nastartovat energii, a proto se na ní nesmí šetřit. Zato k večeři se sní přes 16 plátků vepřového, pět kilo brambor, tři zelí a 30 mrkví.

Bývalý pečovatelský dům – domov velké rodiny

Rodina nyní žije v Morecombe v domě, který dříve sloužil jako dům s pečovatelskou službou. Nyní jeho devět ložnic obývá jedna početná rodina.

TV hvězdy

Radfordovi mají s vystupováním v televizi zkušenosti. Účinkovali v show na Channel 4. Na otázku moderátora, zda 17. dítě je už posledním, Sue s úsměvem pokrčila rameny a řekla: „Nikdy neříkej nikdy, ale mám pocit, že tohle těhotenství už by mohlo být posledním. Už předám štafetu mladším,“ řekla s úsměvem směrem ke své dceři.

Doporučujeme

Články odjinud