Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

 Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
 Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
 Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
 Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
14
Fotogalerie

Mauricius – rajská zahrada uprostřed Indického oceánu

Exotický ostrov uprostřed nekonečného oceánu plný přírodních krás, přátelských lidí a výborné kuchyně. To je Mauricius.

Mauricius je malý ostrovní stát v Indickém oceánu, který je tvořen dvěma většími a několika menšími ostrovy. Jméno státu je odvozeno od názvu největšího ostrova, který se nachází asi 900 km východně od Madagaskaru. Zde se nachází malebné hlavní město Port Louis, ve kterém sídlí vláda i všechny důležité státní instituce. Druhým z ostrovů je Rodrigues, který se rozprostírá 500 km na východ od Mauricia.

Ostrovy jsou sopečného původu, což přispělo ke vzniku mnoha přírodních krás, které zde můžeme obdivovat. Zelený ostrov je protkán řekami a vodopády, mezi kterými ční do výše mohutná skaliska, kolem kterých jsou rozeseta políčka s cukrovou třtinou, která je hlavním vývozním artiklem. Mezi místní bohatou flórou vynikají např. stromy druhu flamboyant, jejichž koruna posetá červenými kvítky září do okolní krajiny jak zapálená pochodeň.

Krása a klid

Milovníci koupání zase ocení kouzelné laguny s průzračnou vodou zelenomodré barvy či překrásné pláže s jemným bílým pískem lemované palmovými háji. Na své si přijdou i příznivci potápění, jelikož 330 km dlouhé pobřeží je takřka celé obklopeno korálovým útesem, který hostí bohatý podmořský život. Na Mauriciu žije mnoho etnik vyznávajících mnohá světová náboženství, přesto však žijí vedle sebe pokojně v přátelství a míru. Žádné rasové či náboženské konflikty zde neexistují. Také politická stabilita a dobrá ekonomická kondice země prospívají k velké oblíbenosti ostrova u zahraničních turistů, kteří se zde tak mohou cítit naprosto bezpečně.

Jako první z evropských velmocí středověku objevili ostrov v roce 1505 Portugalci, kteří zde kotvili při svých obchodních plavbách do Indie. Zhruba o století později zde přistáli Holanďané, kteří ostrov pojmenovali Prins Maurits van Nassaueiland po svém princi Mauritsu van Oranje. Přestože se na ostrově následně vystřídali Francouzi i Britové, tak jméno holandského vladaře zůstalo tomuto nádhernému ostrovu dodnes.

Ukradený ostrov

Jedinou nepravost, na kterou nemohou místní obyvatelé zapomenout, bylo odejmutí ostrova Chagos britsko-americkou armádou. Ostrov ležící severovýchodně od ostrova Mauricius byl v roce 1965 obsazen Brity a Američany za účelem vybudování vojenské základny. Dva tisíce místních obyvatel bylo násilně vystěhováno na Mauricius a Seychely. Přestože v roce 2000 rozhodl britský nejvyšší soud o nezákonnosti tohoto jednání, okupace ostrova Američany trvá dodnes.

Mauricius je domovem některých nejvzácnějších rostlin a živočichů. Asi nejvzácnějším a nejznámějším živočichem, který kdy na ostrově žil, byl pták Dodo. Tento vyhynulý nelétavý pták, o jehož vymření se postarali v 17. století přistěhovalci z Evropy, se stal symbolem tohoto ostrova a nachází se i na státním znaku země. Dnes si můžete kosterní pozůstatky tohoto nelétavce prohlédnout alespoň v místním Přírodovědném muzeu v hlavním městě Port Louis.

Na závěr si připomeňme jeden citát, který pronesl po návštěvě ostrova spisovatel Mark Twain: „Když Bůh tvořil Zemi, stvořil nejprve Mauricius a podle něj potom ráj.“ Přijeďte se sami přesvědčit o pravdivosti těchto slov.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tip: Letenky pro cestovatele a popsané zážitky z cest najdete na webu Tripilot.com

Doporučujeme

Články odjinud