Medové jidáše - symbol zrady i tradiční pochoutka

25. 3. 2013
Medové jidášky pekly hospodyňky na Zelený čtvrtek. Symbolicky si tak připomínaly den, kdy apoštol Jidáš zradil Krista, a ten byl následujícího dne ukřižován.

Sladké pečivo pojmenované po Jidášovi má symbolizovat provaz, na kterém se zrádce, který neunesl důsledky svého činu, oběsil. Pečivo se připravuje podle krajových zvyklostí buď stočené do spirály, nebo svinuté do podoby silného provazu, někde má i podobu různých figurek.

Jidáše se potírají medem – ten podle pověry chránil proti hadímu uštknutí. Dnes je toto vláčné pečivo hlavně chutným vyjádřením lidové tradice, na kterou bychom rozhodně neměli zapomínat.

Jidáše krok za krokem

Příprava 1 hodina + kynutí

Na asi 30 kousků:

  • 250 ml mléka
  • 3 kostky cukru
  • 25 g kvasnic
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 90 g krupicového cukru
  • strouhaná citronová kůra
  • 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané
  • na potírání
  • 120 g rozpuštěného másla
  • rum a med k podávání
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mouku prosijte do mísy se špetkou soli (obrázek 1 ).

Přidejte cukr, uprostřed udělejte dolík a vlijte do něj vlažné mléko (obrázek 2 ).

Do tekutiny rozdrobte droždí, vlijte žloutky a nastrouhejte citronovou kůru (obrázky 3 a 4 ).

Nakonec vlijte rozpuštěné vlahé (ne horké) máslo a vypracujte vláčné těsto (obrázek 5 ).

Lehce jej poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem (obrázek 6 ).

Z vykynutého těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé (obrázek 7 ).

Tvarujte jidáše – například stáčejte jako spirálky, ale můžete tvořit také figurální motivy (obrázek 8 ).

Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete žloutkem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. Podávejte potřené medem (může být také promíchaný s rumem).

Varianta z polohrubé mouky:

Příprava: 40 minut + kynutí

Na 1 plech:

  • 500 g polohrubé mouky
  • kvásek z 1/2 kostičky droždí (21 g) a 200 ml mléka
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • 50 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • žloutek na potření
  • rozinky nebo nové koření na ozdobu
  • případně med k namáčení nebo polévání

Z uvedených surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto a nechte vykynout. Poté z něj tvarujte asi 20 cm dlouhé válečky a z nich splétejte různé tvary – postavičky, zvířátka apod. Kuličky koření či rozinky použijte k naznačení očí a úst.

Tip: Když vynecháte cukr v těstě, můžete je podávat také jako pečivo k jarní polévce nebo velikonoční sekané.

Klepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Připomínejte si neustále, že dosažení vytčeného cíle záleží na tom, jak realisticky dokážete hodnotit činy a chování lidí kolem sebe. To, co vám naslibuje pohledná osoba opačného pohlaví,…

Nejčtenější články