Medové slunce pro milé chvíle s rodinou

22. 2. 2016
Medovník je v posledních letech hitem mezi moučníky. Pokud jste si ještě netroufli upéct si ho doma, tak teď je ta pravá příležitost! Blogerka Tereza Sychrová vás přesvědčí o tom, že je to docela jednoduché a že medovník zvládne úplně každý.

Medovník

forma o Ø 20 cm - příprava: 60 minut + odležení

  • 100 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 450 g hladké mouky + na vyválení

KRÉM:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 g měkkého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

1.–2. Máslo, cukr, med, sodu, vejce a mléko dejte do mísy. Posaďte ji na kastrůlek s vodou jako do vodní lázně. Zatímco se voda vaří, šlehejte směs metličkou, až bude mít lesklou a hladkou konzistenci a cukr se rozpustí. Stáhněte z plotny. Pak postupně do směsi zadělejte mouku – nejdřív metlou, pak těsto přendejte na vál a propracujte rukama. Hotové těsto je hladké, lesklé a na dotek trochu lepivé, je proto možné, že mouku nebude potřeba zapracovat všechnu. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.

3. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu zapněte na 170 °C. Těsto rozdělte na 7 stejně velkých kusů.

4. První kus rozválejte na asi 2 mm silný plát. Z toho vykrojte kruh o průměru 20 cm. Těsto přendejte na plech a pečte asi 3 minuty dozlatova. Vyjměte, nechte pár okamžiků zchladnout a sundejte. Mezitím vyválejte další kousek těsta a pokračujte, dokud není hotovo. Pláty po upečení ztvrdnou! Ořezky rovněž upečte.

5. Připravte si krém. Mléko prošlehejte s hladkou moukou a pomalu zahřívejte. Směs začne houstnout, až vznikne hustá kaše a těsto se začne tzv. odpalovat. Stáhněte z plotny a nechte úplně vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Postupně zašlehejte připravenou kaši. Vychladlé pláty těsta poslepujte vzniklým krémem. Nezapomeňte si nechat trochu na dokončení. Zbylým krémem je totiž ještě potřeba potřít dort svrchu a ze stran.

6. Upečené a vychladlé zbylé kousky těsta rozdrťte, ořechy nasekejte najemno. Vše smíchejte v misce a touto směsí úplně nakonec celý dort obalte. Hotový jej nechte na chladném místě proležet alespoň jeden, ideálně dva dny. Pláty se musí spojit s krémem a změknout.

TIP blogerky: Drobečky na ozdobu medovníku můžete vytvořit pomocí paličky, ale jde to i válečkem.

Klepněte pro větší obrázek

TEREZA SYCHROVÁ

Odmalička velká milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí, mimoto v posledních letech také nadšená cestovatelka, absolventka práv, advokátní koncipientka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Taková je foodblogerka Tereza, autorka známého blogu Foodlover.cz, který vytváří společně se svým přítelem Markem. Jako grafi k a výtvarník dává jejich společnému dílu tvář a je též spoluautorem krásných plátěných nákupních tašek, které si můžete na webu plném zajímavých receptů také objednat.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vesmírní vládci vás upozorňují, abyste si dávali pozor na flirtování na pracovišti. Přinejmenším se tím vyhnete nepříjemným pomluvám. Štěstí vám přinesou spíše vaše volnočasové aktivity,…

Nejčtenější články

Články odjinud