Melta se barvou neliší od zrnkové kávy, ale neobsahuje kofein. Foto: iStock

Melta se barvou neliší od zrnkové kávy, ale neobsahuje kofein. Foto: iStock

Hlavní složkou melty je čekankový kořen, který ji dodává nahořklou chuť typickou pro kávu. Foto: iStock
Čekankový kořen k výrobě melty Foto: iStock
Upražený kořen čekanky Foto: iStock
Listy připomínají pampelišku, důležitá je podzemní část.  Foto: iStock
7
Fotogalerie

Melta: Téměř zapomenutý cereální nápoj je opět v módě

Mnozí z nás jistě meltu pamatují, pro starší generaci byla častějším nápojem k snídani, než je dnes čaj. Načas upadla v zapomnění, ale zdá se, že přichází znovu na scénu. Nejen pro svou chuť a nízkou cenu, ale hlavně pro své nepochybně přínosné zdravotní účinky.

Kachlová kamna s konvicí 

Z dětství si leckdo ze starších pamatuje, že pokud trávil prázdniny u prarodičů na vesnici, byla tmavá káva k dispozici od brzkého rána ve velké konvici na plotně. Děti i dospělí ji měli k snídani s mlékem a chlebem, a pokud šli na pole, putovala ve velké bandasce s nimi. K snídani zasytila, černá vychlazená byla v létě osvěžující při práci na poli.

Pravá zrnková káva bývala dost drahá, běžně se nahrazovala meltou, které se také říkalo káva chudých.

Proč se začala melta vyrábět?

Káva zrnková byla oblíbeným nápojem po celém světě, ovšem Evropa ji musela dovážet ze zemí, kde se pěstovala. Proto byla poměrně drahá, navíc v době válek téměř nedostupná, protože dovoz a obchod s kávou vázl. V roce 1680 se v Belgii a Holandsku začalo s výrobou náhražkové kávy. Směs se skládala z pražených obilek žita nebo ječmene a pražené cukrové řepy. Jenže chutí se směs obilovin kávě moc nepodobala, chyběla její typická hořkost, a tak výrobci zkusili přidat do směsi pražený kořen čekanky. Čekanka chuť kávy doladila a její obliba stoupla natolik, že se jí vypilo víc než čaje a piva. Za války se z nouze při domácí výrobě melty přidávaly i suroviny jako pražený kořen pampelišky, otruby ječmene, bukvice či žaludy.

Napoleonské války přispěly k výrobě melty

V době válek v 19. století byla o pravou kávu opravdová nouze. K výrobě kávovinových náhražek přistoupila nejprve Francie, postupně se přidaly další evropské státy. Císař Napolen I. Bonaparte vyhlásil v roce 1806 kontinentální blokádu vůči anglickému zboží, čímž dostaly šanci pražírny surovin pro výrobu náhražkové kávy hlavně v Německu, Rakousku, Itálii a postupně v celé Evropě.

Za války se při domácí výrobě do melty přidával  pražený kořen pampelišky, otruby ječmene, bukvice nebo žaludy.

U nás bylo v roce 1862 registrováno deset výrobců (například ve Vlašimi, Kolíně, Plzni, Praze) a v roce 1896 vznikla velká pražírna a výrobna kávy v Pardubicích. Také proto se v českých zemích pěstovala čekanka na velkých lánech.

Zdravotní přínosy melty

Melta neobsahuje kofein, mohou ji tedy pít i děti, lidé s dietou, těhotné ženy i senioři a sportovci. Hlavní složkou je pražený kořen čekanky (Cichorium intybus), jíž dali jméno zřejmě národní buditelé – rostlina jako by čekala u okrajů polních cest. Kvete dopoledne v době od července do září. Čekanka obsahuje terpenické a glykosidické hořčiny podporující trávení, vylučování žluče, snižuje krevní cukr a obsažené kumariny a taniny mají antioxidační a protirakovinné účinky. Nejdůležitější složkou je inulin, prebiotikum umožňující lepší vstřebávání minerálů, podporující léčbu žlučových a ledvinových kamenů, bránící zánětům močových cest, nechutenství a vzniku zácpy.

  • Opatrnost při konzumaci melty se doporučuje lidem s alergií na lepek, který kvůli obilovinám melta obsahuje.

Přátelské bakterie

Všichni víme, že střevní mikroflóra je důležitá pro naše zdraví, a látky (hlavně inulin) obsažené v meltě podporují růst přátelských bakterií ve střevech. Ty pak brání střevním zánětům, inulin má navíc antiparazitické a antidiabetické účinky, oddaluje vznik stařecké cukrovky.

Pití melty prospívá i při odtučňovacích dietách: Zvýšená produkce žluče pomáhá lépe trávit tuky, podporuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu. Odvádí přebytečnou vodu a vyplavuje s ní toxiny z těla. 

Jak na přípravu kávy

Jednodušší to být snad ani nemůže: Do litru vařící vody vsypte čtyři polévkové lžíce melty a jen nechte krátce přejít varem (pozor, káva rychle vykypí). Stáhněte z ohně a nechte asi tři až čtyři minuty odstát, pak sceďte. Káva se může pít s mlékem i samotná, jak komu chutná. Dětem k snídani mléko přidejte, sladit se moc nemusí, má příjemnou chuť.

Ke koupi je několik variant

Melta porcovaná – krabička s 20 sedmigramovými sáčky, zalévá se přímo v šálku vroucí vodou a nechá se pět minut odstát. Obsahuje cukrovou řepu, ječmen a čekanku.

Melta sypaná 500 g – klasická příprava, do vroucí vody čtyři polévkové lžíce melty, jen přejít varem. Obsahuje cukrovou řepu, ječmen, žito, čekanku.

Vita Melta 75 g – instantní melta, stačí půl kávové lžičky do šálku zalít horkou vodou. Obsahuje ječmen, žito a čekanku.

Největším výrobcem melty je u  nás společnost Kávoviny a. s. Pardubice. Tam se pražené suroviny melou a skladují každá zvlášť. Míchají se až těsně před balením a rozvozem.

Meltu byste rozhodně měli zkusit. Ušetří vám peníze a ještě prospěje zdraví. Stane se vaším nepostradatelným průvodcem dny všedními i svátečními.

Doporučujeme

Články odjinud