Menopauza

Menopauza

Menopauza neboli klimakterium je přirozený stav v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, takže se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. Kdy přichází, jak se projevuje, jak potlačit projevy?

Při menopauza se zastavuje menstruační cyklus a dochází ke ztrátě plodnosti – žena není schopna otěhotnět (přirozenou cestou; jsou ovšem známy případy umělého oplodnění). Menopauza nastupuje zhruba mezi 45. až 55. rokem věku ženy, jsou ovšem (i výrazné) odchylky oběma směry.

S nástupem menopauzy může být spojena celá řada potíží, jako je bušení srdce, noční pocení, návaly horka, nespavost a jiné poruchy spánku, nervozita a podrážděnost, špatné libido, únava a ospalost, popř. i deprese.

Takovéto stavy se objevují zpravidla šestým a sedmým rokem před poslední menstruací. Tyto negativní příznaky lze do jisté míry eliminovat doplňky stravy s obsahem fytoestrogenů ze sóji a z červeného jetele, popř. z mateří kašičky a drmku a takzvanou hormonální substituční terapií.

Hlavní příznaky menopauzy

• poruchy menstruačního cyklu - nepravidelnost, různá délka a síla

• návaly tepla a horka - nejčastěji v oblasti krku a hrudi, časté jsou noční návaly horka

• napětí, slabost, kolísání tlaku, malátnost, únava - jsou způsobeny nestabilní hladinou pohlavních hormonů

• poruchy spánku

• trávicí potíže

• bolesti hlavy

• podrážděnost, nespavost, nervozita, neklid, náladovost, deprese, poruchy soustředění, přecitlivělost

• prudký vzestup výskytu cévních a srdečních onemocnění - ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda ad.

• vyšší četnost bakteriálních infekcí a zánětů v oblasti reprodukčních orgánů

• zmenšování a ztráta pružnosti prsou

• potíže s kontinencí, bolesti při pohlavním styku, výtoky z pochvy

• ukládání tuku s rizikem obezity, laboratorně vzestup cholesterolu ad. tuků v krvi

• osteoporóza - (řídnutí, "odvápňování", úbytek hmoty) kostí s riziky tzv. patologických zlomenin (především krček kosti stehenní, zápěstí, ad.)

Jak předcházet potížím?

Léčbu menopauzálních příznaků můžeme rozdělit na medikamentózní, spočívající v podávání léků (hlavně hormonální substituční terapie), a nemedikametózní. Nemedikamentózní léčba je založena na ozdravění životního stylu. Správné zastoupení živin a dalších látek ve stravě může pozitivně ovlivnit nejen krátkodobé akutní příznaky, ale hlavně působí preventivně proti vzniku onemocnění souvisejících s metabolickými změnami v organizmu.

Zařazení pohybu, nekouření a optimalizace jídelníčku by měly být součástí zdravého životního stylu všech žen. Cílem této změny, se kterou by měly začít již před tím, než menopuza nastane, je snížení rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, včetně vysoké hladiny cholesterolu v krvi, vysokého krevního tlaku a nadváhy.

Proto by v denním režimu žen neměl chybět pravidelný pohyb a jídelníček obsahující dostatek ovoce a zeleniny, preferující rostlinné tuky před živočišnými a omezující tučné maso a masné výrobky. V případě vysoké hladiny cholesterolu by potom ženy měly do svého jídelníčku zařadit potraviny obohacené o aktivní složku - rostlinné steroly. Zabránit osteoporóze a ateroskleróze nedokáže při chybném životním stylu ani hormonální léčba a již vůbec ne fytoestrogeny. Zdravý životní styl, pohyb, dostatečný přísun vápníků a péče o hladinu cholesterolu jsou v této oblasti dominantní.

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud