Menší porce jídla znamenají rychlejší hubnutí

Menší porce jídla znamenají rychlejší hubnutí

Podle nové americké studie je nejrychlejší cestou k štíhlé linii příjem potravy v malých porcích. Méně jídla na talíři v boji s nadbytečnými kily dokonce porazilo také ovoce a zeleninu nebo pravidelné cvičení.

"Přímá cesta k snížení váhy vede přes zmenšování porcí přijímané potravy," vzkázal veřejnosti vedoucí výzkumného týmu doktor Everett E. Logue z Akronu ve státě Ohio a dodal, že podle něj nemá žádný dietní systém bez kontroly velikosti porcí příliš velkou šanci na úspěch.

:Neříkám, že cvičení není důležité," zdůraznil doktor Logue s podotknutím, že cvičení také vede k snižování váhy a udržování dobré fyzické kondice, ale nejrychleji člověk zhubne, když svou běžnou porci zmenší alespoň o třetinu. Pokud totiž někdo zbaští hromady kalorických potravin, mnohdy mu k hubnutí nepomůže ani pravidelné cvičení.

Výzkum probíhal na pěti skupinách dobrovolníků s nadváhou, z nichž každá měla přidělen jeden dietní program. První skupina zmenšovala velikost snědených porcí, druhá snižovala obsah tuku v potravinách, třetí zvyšovala podíl ovoce a zeleniny ve svém jídelníčku, čtvrtá zvýšila denní fyzickou aktivitu a pátá zvýšila počet hodin strávených přesně stanoveným cvičením.

Ačkoliv se podařilo na konci pokusu zhubnout všem pěti skupinám, nejvýraznější úbytek váhy zaznamenali odborníci u skupiny, která kontrolovala množství pozřené potravy a snižovala jinak běžné porce. Tato strategie zvýšila šanci na zhubnutí čtyřikrát, zatímco zvýšený podíl ovoce a zeleniny v běžném jídelníčku zvyšoval šanci méně než třikrát.

Odborníci každý dietní program rozdělují do pěti psychologických fází: před rozjímáním, rozjímání a přemítání o možnostech, příprava na dietu, zahájení a působení diety, a nakonec podpora a udržování programu. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud