Felix Holzmann byl legendou televizní zábavy. Foto: Profimedia

Felix Holzmann byl legendou televizní zábavy. Foto: Profimedia

Felix Holzmann uprostřed Foto: Profimedia
Felix Holzmann Foto: Profimedia
Vladimír Menšík a Jiřina Bohdalová Foto: ČSFD.cz
Vladimír Menšík a televizní Silvestr patří neodmyslitelně k sobě. Foto: ČSFD.cz
19
Fotogalerie

Menšík, Holzmann či Novotný: Které televizní Silvestry jste měli nejraději?

V dobách socialismu většina z nás trávila poslední noc v roce u televize s rodinou či přáteli, tácem chlebíčků a sektem. Televizní Silvestry a estrády se těšily veliké oblibě, před kamerou se potkávali ti nejlepší baviči své doby. Někteří z nich nás bavili i dlouho po revoluci a kromě Silvestrů měli své vlastní pořady. Které jste měli nejraději?

Vladimír Menšík

Vladimír Menšík a televizní Silvestr, to jsou dva pojmy, které patří neodmyslitelně k sobě. V letech 1977 až 1979 Československá televize odvysílala tři obří silvestrovské revuální show písniček a scének, které Menšík před svými kolegy v hledišti spojoval a které vešly do dějin televizní zábavy. V roce 1993 pak dlouholetý Menšíkův televizní spolupracovník, dramaturg Jaroslav Sedlák, vytvořil z jednotlivých monologů a vystoupení, která nalezl v brněnském televizním archivu, střihový pořad, který se od té doby stal stálicí v silvestrovských vysíláních České televize.

Jaký byl Menšík v soukromí? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Felix Holzmann

Felix Holzmann se dá právem považovat za legendu televizní zábavy. Na svém kontě měl neuvěřitelné množství televizních pořadů, mezi které patřily i ty silvestrovské. Originální scénky s mužem ve slamáku a s výraznými brýlemi patří stále k tomu nejlepšímu, co nabízejí televizní archivy. Mezi jeho nejznámější pořady patří například Humoriády Felixe Holzmanna, Kavárnička dříve narozených, Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra, Silvestr, který se nevysílal nebo Silvestr hravý a dravý.

Pokračování 3 / 5

Jiřina Bohdalová a Vladimír Dvořák

Kdo by si nepamatoval tuto dvojici bavičů a jejich Televarieté? Právě tento pořad se dočkal i silvestrovského zpracování a nejen to. Jiřina Bohdalová a Vladimír Dvořák se svými scénkami v dobách socialismu vystupovali v silvestrovských estrádách celkem pravidelně. Neškodný a jednoduchý humor, který v sobě skrýval životní moudrost, tehdy u televizí bavil všechny, byl zkrátka neuvěřitelně oblíbený.

Pokračování 4 / 5

Oldřich Kaiser a Jiří Lábus

Scénky těchto dvou herců jsou prostě nesmrtelné a oba svým humorem bavili televizní diváky ještě dlouho po revoluci. Většina z nás si ještě pamatuje pořad Možná přijde i kouzelník, kde byli hlavní dvojicí a zvali si před kameru i další kolegy z řad humoristických moderátorů a bavičů. Průvodci pořadu byli Oldřich Kaiser a Jiří Korn, pod přísným dohledem despotického „autora“ v podání Jiřího Lábuse. Mezi hosty se často objevovala zpěvačka Helena Vondráčková nebo například Karel Černoch či Jiří Wimmer.

Pokračování 5 / 5

Petr Novotný

V devadesátých letech po revoluci dostaly prostor nové tváře. Vznikla televize Nova a mezi její stálice patřil například moderátor Petr Novotný. Oblíbenými pořady, kde jste tohoto věčně se smějícího moderátora mohli vidět, byly například Novoty, Zlatá mříž nebo Zlatíčka. A protože nadšení televizních diváků nebralo konce, dostalo se Novotnému té cti moderovat hned několikrát po sobě silvestrovskou estrádu na Nově.

Doporučujeme

Články odjinud