Menstruační potíže. Čím je můžete zmírnit?

Menstruační potíže. Čím je můžete zmírnit?

Ženy a dívky, které trpí nepříjemnými příznaky a bolestmi spojenými s menstruací, mohou najít úlevu od těchto potíží právě v přírodní terapii.

Rovnováha menstruačního cyklu může být snadno porušena. Někdy za to může nedostatečná výživa, stres, nedostatek či naopak nadbytek pohybu, užívání hormonální antikoncepce či jiných léků. K menstruačním obtížím patří křeče, nadbytečné krvácení, nedostatečné krvácení, nepravidelné krvácení či úplné vynechání.

Bylinky na bolavou menstruaci

Menstruační bolesti vyvolávají prostaglandiny, což jsou látky podobné hormonům, které se uvolňují během menstruace z děložní sliznice. Projevují se křečemi v podbříšku, které přicházejí ve vlnách a mohou být doprovázeny bolestmi v bederní krajině.

Čajová směs na bolavou menstruaci

Potřebujeme: 1 lžičku kontryhelu, 1 lžičku řebříčku, 1 lžičku šalvěje, 3 dl vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a po dobu 3 dnů popíjíme.

Voňavá masáž při křečích v podbříšku

Potřebujeme: 2 lžíce mandlového oleje, 4 kapky 100% přírodního éterického oleje z neroli

Postup: Přísady smícháme a vzniklou směs si jemnými krouživými pohyby vmasírováváme do oblasti podbříška. Potom si ještě můžeme dopřávat půl hodinovou relaxaci.

Sedací řebříčková koupel

Tato bylinná koupel přináší úlevu při křečovitých ženských bolestech. Potřebujeme: 1 hrst řebříčku, 1 litr vroucí vody, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník

Postup: Léčivku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a čaj přilijeme k teplé vodě do vaničky. Sedací koupel by měla trvat 10 minut.

Bylinky na slabou menstruaci

Slabé krvácení mívají obvykle dívky po začátku menstruace, než se upraví pravidelná ovulace. To samé se může objevit i nějaký čas před datem poslední menstruace.

Čajová směs na slabou menstruaci

Potřebujeme: 1 lžičku kontryhelu, 1 lžičku třezalky, 1 lžičku mateřídoušky, 3 dl vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a po dobu 3 dnů popíjíme.

Sedací rozmarýnová koupel

Potřebujeme: 1 hrst rozmarýnu, 1 litr vroucí vody, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník

Postup: Rozmarýn zalijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a čaj přilijeme k teplé vodě do vaničky. Sedací koupel by měla trvat 10 minut. Opakujeme ji 14 dní po sobě (nejlépe před plánovanou menstruací).

Bylinky na silnou menstruaci

K možným příčinám nadměrného krvácení patří hormonální nerovnováha, nezdravá výživa, zánětlivé procesy v malé pánvi a stres. U starších žen to mohou být i myomy.

Čajová směs na silnou menstruaci

Potřebujeme: 1 lžičku hluchavky, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku kontryhele, 3 dl vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme. Tento čaj popíjíme po dobu 4 týdnů.

Sedací šalvějová koupel

Potřebujeme: 1 hrst šalvěje, 1 litr vroucí vody, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník

Postup: Léčivku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a čaj přilijeme k teplé vodě do vaničky. Sedací koupel by měla trvat 10 minut. Sedací koupel provádíme po dobu 7 dní (nejlépe týden před plánovanou menstruací)

Bylinky na nepravidelnou menstruaci

Nepravidelné krvácení bývá spojeno s hormonální dysfunkcí, hormonální nerovnováhou, nedostatečnou výživou, dlouhodobým stresem a vyčerpaností.

Čajová směs na nepravidelnou menstruaci

Potřebujeme: 1 lžičku kontryhele, 1 lžičku řebříčku, 1 lžičku třezalky, 1 lžičku damiány, 3 dl vroucí vody

Postup: Léčivky smícháme dohromady, zalijeme je vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme po dobu 6 týdnů.

Doporučujeme

Články odjinud