Menu podle starých kuchařek | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Menu podle starých kuchařek

Pokud také patříte k těm, kteří v knihovně pečlivě střeží ohmatanou „sandtnerku“ nebo jiný gastropoklad z antikvatiátu, pak vás zveme na oběd ve jménu tradic!

Polévka:

Polévka oháňková s květákem

6 porcí - příprava: 3,5 hodiny

  • 800 g hovězí oháňky
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1 bulvy celeru
  • 1 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1/4 lžičky celého pepře
  • 1/2 malého květáku
  • sůl

NOKY:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce krupice
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • špetka soli

Oháňku nasekejte na kousky a opláchněte. Vložte do hrnce. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli ve slupce, koření a lžičku soli. Zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte 2 hodiny táhnout. Po 1 hodině varu vyjměte zeleninu a odstraňte sraženou bílkovinu.

Mezitím připravte noky. V misce smíchejte vejce, krupici, pažitku a sůl. Nechte bobtnat asi 15 minut. Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte asi 15 minut. Slijte. Po dvou hodinách vaření sceďte vývar a opět ho přiveďte k mírnému varu.

Z nabobtnalé krupice vykrajujte lžičkou noky a vkládejte je do vývaru. Vařte asi 15 minut. Kořenovou zeleninu uvařenou ve vývaru mezitím nakrájejte na nudličky. Vložte je do polévky společně s povařeným květákem.


Hlavní jídlo:

Telecí pečeně s ledvinou

6 porcí - příprava: 2,5 hodiny

  • 1,2 kg telecí pečeně s kostí
  • 1 telecí ledvina
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • tymián
  • 1 cibule
  • 100 ml telecího vývaru

ŠKUBÁNKY:

  • 1 kg brambor typu B
  • sůl dle chuti
  • 50 g polohrubé mouky
  • sádlo na opékání

ZELENINA:

  • 200 g baby karotky
  • 200 g hráškových lusků
  • 25 g másla
  • sůl a pepř

U pečeně nařízněte maso od kosti a pak prořízněte podélně tak, aby se vytvořila kapsa. Ledvinu rozřízněte, očistěte od blanek, opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a vložte do kapsy v telecí pečeni. Převažte provázkem a dejte do pekáče.

Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Přidejte tymián a cibuli nakrájenou na měsíčky. Podlijte vývarem. Přiklopte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 90 minut. Pak pekáč odklopte a pečte asi 30 minut dozlatova.

Brambory oloupejte a zalijte je studenou vodou. Osolte a uvařte doměkka. Pak vodu částečně slijte. Brambory zaprašte moukou. Přiklopte a nechte 10 minut bobtnat. Pak je rozšťouchejte. Pomocí lžíce tvořte škubánky a opékejte je na sádle z obou stran.

Očištěnou karotku a hráškové lusky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut. Pak slijte. Přidejte máslo a promíchejte. Upečené maso nakrájejte na plátky. Podávejte s opečenými škubánky a dušenou zeleninou.


Nápoj:

Horká čokoláda se žloutkem a šlehačkou

6 šálků - příprava: 15 minut

  • 150 g hořké čokolády
  • 1 l plnotučného mléka
  • 6 kostek cukru
  • 3 žloutky
  • 250 ml smetany ke šlehání

Nastrouhanou čokoládu vsypte do kastrůlku se studeným mlékem. Přidejte cukr a za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Pak sundejte z plamene. Prošlehejte a postupně vmíchejte žloutky. Vyšlehejte smetanu dotuha. Čokoládu rozdělte do sklenic ]a přidejte vyšlehanou smetanu. Můžete ozdobit proužky citronové kůry.

Náš TIP: Naše babičky podávaly při slavnostní příležitosti domácí horkou čokoládu ozdobenou jen lžící šlehané smetany. Tu zbývající servírovaly na stůl ozdobně naaranžovanou, třeba na skleněné míse.


Dezert:

Máslová psaníčka s nádivkou

12 kousků - příprava: 60 minut + odležení

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • 25 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 bílek na potření
  • 25 g krystalového cukru

NA NÁDIVKU:

  • 1 žloutek
  • 1 vejce (velikosti M)
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g loupaných strouhaných mandlí

Mouku prosejte do mísy. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, cukr i citronovou kůru a zpracujte na hladké těsto. To rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Ty zakulaťte a zakryté fólií nechte odležet a ztuhnout v chladu.

Smíchejte v misce žloutek, vejce, cukr a loupané mandle a připravte náplň. Na pomoučněném válu postupně vyválejte kuličky těsta na tenké obdélníčky. Do středu dejte vždy lžičku nádivky. Okraje těsta přeložte přes nádivku ze čtyř stran do podoby psaníčka. [OldTag:https://www.recepty.cz/recept/mrkvove-tasticky-4008 a posypte krystalovým cukrem.

Psaníčka naskládaná na plechu vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 až 15 minut dozlatova.

Náš TIP: Jako nádivku můžete použít také tvaroh utřený s cukrem a žloutkem či švestková povidla.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud