Pokud také patříte k těm, kteří v knihovně pečlivě střeží ohmatanou „sandtnerku“ nebo jiný gastropoklad z antikvatiátu, pak vás zveme na oběd ve jménu tradic!
Polévka:
Polévka oháňková s květákem
6 porcí - příprava: 3,5 hodiny
- 800 g hovězí oháňky
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1 bulvy celeru
- 1 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1/4 lžičky celého pepře
- 1/2 malého květáku
- sůl
NOKY:
- 1 vejce
- 3 lžíce krupice
- 1 lžíce nasekané pažitky
- špetka soli
Oháňku nasekejte na kousky a opláchněte. Vložte do hrnce. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli ve slupce, koření a lžičku soli. Zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte 2 hodiny táhnout. Po 1 hodině varu vyjměte zeleninu a odstraňte sraženou bílkovinu.
Mezitím připravte noky. V misce smíchejte vejce, krupici, pažitku a sůl. Nechte bobtnat asi 15 minut. Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte asi 15 minut. Slijte. Po dvou hodinách vaření sceďte vývar a opět ho přiveďte k mírnému varu.
Z nabobtnalé krupice vykrajujte lžičkou noky a vkládejte je do vývaru. Vařte asi 15 minut. Kořenovou zeleninu uvařenou ve vývaru mezitím nakrájejte na nudličky. Vložte je do polévky společně s povařeným květákem.
Hlavní jídlo:
Telecí pečeně s ledvinou
6 porcí - příprava: 2,5 hodiny
- 1,2 kg telecí pečeně s kostí
- 1 telecí ledvina
- sůl a pepř
- 2 lžíce dijonské hořčice
- tymián
- 1 cibule
- 100 ml telecího vývaru
ŠKUBÁNKY:
- 1 kg brambor typu B
- sůl dle chuti
- 50 g polohrubé mouky
- sádlo na opékání
ZELENINA:
- 200 g baby karotky
- 200 g hráškových lusků
- 25 g másla
- sůl a pepř
U pečeně nařízněte maso od kosti a pak prořízněte podélně tak, aby se vytvořila kapsa. Ledvinu rozřízněte, očistěte od blanek, opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a vložte do kapsy v telecí pečeni. Převažte provázkem a dejte do pekáče.
Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Přidejte tymián a cibuli nakrájenou na měsíčky. Podlijte vývarem. Přiklopte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 90 minut. Pak pekáč odklopte a pečte asi 30 minut dozlatova.
Brambory oloupejte a zalijte je studenou vodou. Osolte a uvařte doměkka. Pak vodu částečně slijte. Brambory zaprašte moukou. Přiklopte a nechte 10 minut bobtnat. Pak je rozšťouchejte. Pomocí lžíce tvořte škubánky a opékejte je na sádle z obou stran.
Očištěnou karotku a hráškové lusky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut. Pak slijte. Přidejte máslo a promíchejte. Upečené maso nakrájejte na plátky. Podávejte s opečenými škubánky a dušenou zeleninou.
Nápoj:
Horká čokoláda se žloutkem a šlehačkou
6 šálků - příprava: 15 minut
- 150 g hořké čokolády
- 1 l plnotučného mléka
- 6 kostek cukru
- 3 žloutky
- 250 ml smetany ke šlehání
Nastrouhanou čokoládu vsypte do kastrůlku se studeným mlékem. Přidejte cukr a za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Pak sundejte z plamene. Prošlehejte a postupně vmíchejte žloutky. Vyšlehejte smetanu dotuha. Čokoládu rozdělte do sklenic ]a přidejte vyšlehanou smetanu. Můžete ozdobit proužky citronové kůry.
Náš TIP: Naše babičky podávaly při slavnostní příležitosti domácí horkou čokoládu ozdobenou jen lžící šlehané smetany. Tu zbývající servírovaly na stůl ozdobně naaranžovanou, třeba na skleněné míse.
Dezert:
Máslová psaníčka s nádivkou
12 kousků - příprava: 60 minut + odležení
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 4 žloutky
- 25 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 bílek na potření
- 25 g krystalového cukru
NA NÁDIVKU:
- 1 žloutek
- 1 vejce (velikosti M)
- 70 g moučkového cukru
- 100 g loupaných strouhaných mandlí
Mouku prosejte do mísy. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, cukr i citronovou kůru a zpracujte na hladké těsto. To rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Ty zakulaťte a zakryté fólií nechte odležet a ztuhnout v chladu.
Smíchejte v misce žloutek, vejce, cukr a loupané mandle a připravte náplň. Na pomoučněném válu postupně vyválejte kuličky těsta na tenké obdélníčky. Do středu dejte vždy lžičku nádivky. Okraje těsta přeložte přes nádivku ze čtyř stran do podoby psaníčka. [OldTag:https://www.recepty.cz/recept/mrkvove-tasticky-4008
a posypte krystalovým cukrem.
Psaníčka naskládaná na plechu vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 až 15 minut dozlatova.
Náš TIP: Jako nádivku můžete použít také tvaroh utřený s cukrem a žloutkem či švestková povidla.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.