Menu pro chalupáře: Pochutnejte si na hříbcích, rybách i sladkém koláči

Menu pro chalupáře: Pochutnejte si na hříbcích, rybách i sladkém koláči

Ať už si suroviny na chalupářské pochoutky přinesete z lesa nebo z obchodu, víme, co vám bude chutnat. A nezapomeňte ani na koláč ke kávě!

Hříbky na cibulce s topinkou

4 porce příprava: 30 minut

500 g čerstvých hub (hříbky), 1 malá cibule, 50 g špeku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce nasekané pažitky, sůl a pepř, 4 krajíce chleba, olej na smažení

Houby očistětea nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky, nasypte do pánve a opékejte, až pustí tuk. Pak přidejte cibulku a osmažte ji, až zesklovatí. Nakonec vsypte houby. Restujte je, až pustí vodu a pak ještě počkejte, až se voda vydusí a houby se začnou opékat. Dochuťte kmínem, pažitkou, solí a pepřem a odstavte. Krajíce chleba přepulte a opečte je na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Pak na ně rozdělte houby. NÁŠ TIP: Chleba můžete jen lehce pokapaný olejem opéct na ohni nebo v troubě a mezitím si připravit houby.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Pstruh s pečenými bramborami a slaninou

4 porce příprava: 45 minut

4 velké brambory, sůl a pepř, 50 g zauzené slaniny, 100 g tvrdého tučnějšího sýra, libeček, 2 velcí pstruzi, 4 stroužky česneku, 100 g slaniny, 1 citron, 2 lžíce nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka aj.)

Brambory ve slupce zalijte studenou vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut do poloměkka. Zauzenou slaninu nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte. Uvařené brambory vykrojte na horní třetině, aby vznikla lodička. Odkrojenou část brambory nakrájejte na kostičky a smíchejte se slaninou a nastrouhaným sýrem. Směsí naplňte brambory. Vložte je do pekáčku a zapečte v troubě při 180 °C asi 20 minut. Pstruhy oškrábejte, omyjte a osušte. Pak je osolte a opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Slaninu nakrájejte na kostičky. Asi polovinou naplňte pstruhy. Druhou část slaniny vsypte do pekáče. Položte na ni pstruhy, posypte bylinkami a pečte je při 180 °C asi 25 minut. Během pečení je jednou až dvakrát přelijte vypečenou slaninou. Hotové pstruhy servírujte s pečenými bramborami plněnými slaninou a sýrem,posypanými libečkem.

Pokračování 3 / 4

Kulatý koláč na plechu

12 kousků příprava: 70 minut

150 g másla, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g mletých mandlí, 250 ml plnotučného mléka, 400 g lesního ovoce

DROBENKA: 50 g moučkového cukru, 60 g polohrubé mouky, 25 g másla

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Pak ho s oběma cukry utřete do pěny. Postupně zašlehejte vejce. Přidejte citronovou kůru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Pak ji střídavě s mlékem a mandlemi vmíchejte do máslové pěny. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Povrch uhlaďte a nasypte na něj dvě třetiny ovoce. Z moučkového cukru, mouky a másla udělejte drobenku a rozprostřete ji na povrch koláče. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout a před podáváním ozdobte zbylým ovocem.

Pokračování 4 / 4

Mleté maso na špejli s okurkovým salátem

4 porce příprava: 30 minut

1 kg mletého hovězího masa, 2 vejce, 3 stroužky česneku, hrst nasekané petržele, 1 lžíce sladké mleté papriky, sůl a pepř

SALÁT: 1 okurka, 200 g bílého jogurtu, 1 prolisovaný stroužek česneku, hrst lístků šťavelu, sůl a pepř

Maso dejte do mísy. Přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, nasekanou petržel, mletou papriku, sůl a pepř. Maso pečlivě promíchejte a rukou prohněťte, až bude držet pohromadě. Pak ho rozdělte na osm stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte váleček a do něj vmáčkněte špejli. Rozpalte gril nebo pánev a válečky masa opékejte ze všech stran 8 až 10 minut. Na okurkový salát omyjte okurku a nakrájejte ji na kolečka. Jogurt smíchejte s česnekem, šťavelem, solí a pepřem. Pak jím přelijte kolečka okurky. Servírujte s masem pečeným na špejli.

Doporučujeme

Články odjinud