Menu pro dokonalou pleť. Co jíst, aby vaše tvář byla bez chybičky?

Menu pro dokonalou pleť. Co jíst, aby vaše tvář byla bez chybičky?

Věděla jste, že vše, co sníte, je pro vzhled pleti stejně důležité, jako to, co na ni nanesete? Poradíme vám, jak se stravovat, aby váš obličej působil zdravě a… jednoduše krásně.

SÍLA ZÁZVORU

Problém: K nejčastějším příčinám vzniku vrásek a stárnutí pleti se řadí zánět. Ten je sice přirozenou tělesnou reakcí a signálem zdravého imunitního systému, ale jakmile je spuštěn nevyváženou stravou, může vést k vysušení pleti, linkám a ztrátě elasticity v pokožce.

Řešení: Přidejte do stravy přírodní protizánětlivé suroviny. Doporučují se například malé dávky syrového zázvoru a kurkumy, které dokážou imitovat protizánětlivé vlastnosti léků jako je ibuprofen.

BARVOU KE KRÁSE

Problém: Oxidace – proces, při kterém kyslík reaguje v tělesných buňkách – je pro organismus běžná, všichni přece dýcháme. Problémem však je, že konzumujeme potraviny, které způsobují nežádoucí oxidační stres. Na jednu stranu se tedy spouští buněčný obnovující proces, ale současně struktura pleti ochabuje. Hlavními spolupachateli přitom bývají chemikálie a ztužené tuky v upravovaném jídle. No a přestože má tělo své vlastní mechanismy, kterými minimalizuje následky, nedokáže jimi zastavit zkázu na vaší pokožce.

Řešení: Jezte „barevná“ jídla. Odborníci na výživu doporučují např. pestrobarevné saláty. Obsahují totiž antioxidanty, jež posílí vaší přirozenou imunitu. Obzvláště silné jsou fazole azuki.

MÝTY O LEPKU

Problém: Bezlepková strava sice patří k aktuálně asi největším trendům, avšak lepek – bílkovina obsažená v obilí – představuje skutečný problém pouze pro jedince s diagnostikovanou celiakií. Tedy abnormálně silnou reakcí poškozující tenké střevo. Daleko větší hrozbou je však cukr. Konkrétně fruktóza, která narušuje metabolismus a ukládá se jako tuk. Tento jev se totiž následně odráží na pleti v podobě akné a zánětů způsobujících vrásky.

Řešení: Nemusíte žít bez cukru, stačí rafinovanovanější varianta: vyměňte slazené nápoje za perlivou vodu a neslazené čaje. Anebo například agávový sirup, který má téměř 78 % fruktózy, nahraďte javorovým sirupem, v němž je jí pouhých 35 %.

NUTNÝ BALANC

Problém: Střevní mikroflóra už patří ve wellnes kruzích k módním frázím. Pochopitelně! Vždyť udržení křehké rovnováhy bakterií ve střevech umožňuje optimální trávení a imunitní reakce. No a jakmile není mikroflóra stabilní, vitaminy a minerály nejsou řádně vstřebávány. A to má samozřejmě významný vliv na to, jak vypadáte a jak se cítíte.

Řešení: Zvyšte příjem prebiotik a probiotik. Můžete si vybrat buďto prebiotika, která jsou obsažená v rostlinné stravě, jako je cibule a řepa, anebo probiotika ve zkvašených potravinách (např. jogurt či nakládaná a zkvašená zelenina – kimči, miso).

NA CO DÁT POZOR?

Problém: Nahrazování cukru a mléčných výrobků alternativními sladidly nebo sójovými produkty, neznamená automaticky výhru. Tedy čistou pokožku. Některé náhražky jsou prostě dobré, jiné ne…

Řešení: Vyčleňte si čas na to, abyste zjistila, co je pro vás ideální, a co ne. Stravujte se střídmě a vyhýbejte se toxickým spouštěčům. Nejlépe ještě předtím, než je začnete postupně přidávat zpět, abyste viděla, co způsobují na vaší pleti.

4 KROKY K MLADISTVĚJŠÍ PLETI

1. DOBRÝ ZAČÁTEK : Nastartujte každé ráno své zažívání šálkem horké vody s citronem.

2. NE! VOLNÝM RADIKÁLŮM: Dávejte si k jídlu antioxidanty v bobulích (borůvky a brusinky) – jako součást stravy bojující proti oxidačnímu stresu.

3. ZÁMĚNA: Spíš než na přeslazeném dezertu si pochutnejte na medem ochuceném jogurtu nebo ovocném salátu.

4. NOČNÍ DOVOLENÁ: Zkuste po 17. hodině vynechávat potraviny obsahující karbohydráty a škroby. Tělo tak bude mít příležitost zpracovat denní přísun živin.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud