Meryl Streep s jedním ze svých Oscarů  Profimedia

Meryl Streep s jedním ze svých Oscarů  Profimedia

Meryl Streep ve filmu Francouzova milenka Profimedia
Meryl Streep ve filmu Ďábel nosí Pradu Profimedia
Meryl Streep a Jack Nicholson ve filmu Hořkost Profimedia
Meryl Streep ve filmu Sophiina volba Profimedia
14
Fotogalerie

Meryl Streep: Právě slaví 70 a žije už 40 let s jedním mužem! Jaký je její recept?

Když přišla kdysi dávno na konkurz do filmu King Kong, prý o ní producent prohlásil, že je tak šeredná, že by se na plátně nemohla nikdy objevit, natož se proslavit. Jak hluboce se mýlil! Jistě, Meryl Streep nepatří k typickým krasavicím, po kterých muži šílejí, ale v každé své roli je tak přesvědčivá, že vás dokáže přesvědčit, že je vlastně i krásná. A to v sobotu 22. června oslavila sedmdesáté narozeniny!

Bývala roztleskávačka

Meryl Streep se narodila 22. června 1949 v Summitu v New Jersey, otec byl manažer farmaceutické firmy a matka reklamní umělkyně. Kromě ní vychovávali rodiče ještě dva mladší bratry. Studem rozhodně netrpěla, a i když nebyla krasavice s bujným dekoltem, byla roztleskávačkou a taky předsedkyní třídy. Zpívala a byla velmi aktivní. Její spolužačky o ní později prohlašovaly, že byla prostě dokonalá. A taky sebevědomá, i když tak se ona necítila. Jejím životním cílem bylo herectví.

Pokračování 2 / 4

Zemřel jí snoubenec

V roce 1971 získala Meryl Streep bakalářský titul na univerzitě v oboru umění, později k němu přidala ještě magisterský. V roce 1976 se přestěhovala do New Yorku a začala chodit po konkurzech. Hrála v divadle a taky se poprvé zamilovala do staršího herce Johna Cazalea. S ním si mimochodem zahrála v roce 1978 ve filmu Lovec jelenů. V té době byli zasnoubení, ale bohužel štěstí jim moc dlouho nepřálo. Johnovi diagnostikovali rakovinu kostí a lékaři mu dávali jeden rok života. Za roli ve filmu Lovec jelenů získala nominaci na Oscara, která měla ale hořkou příchuť. Její lásce moc času nezbývalo, zemřel v březnu 1978.

Pokračování 3 / 4

Od Sofiiny volby k Sedmilhářkám

Byla zoufalá a přestěhovala se k Donu Gummerovi, což byl kamarád jejího bratra. Ten byl v tu dobu na cestách, ale když se vrátil, nabídl jí, aby zůstala. A Meryl Streep zůstala. Znova se zamilovala a v září téhož roku se vzali. Její kariéra stoupala závratným tempem a počet oscarových sošek rostl. Následovaly slavné filmy jako Kramerová versus Kramer, Sophiina volba, Smrt jí sluší, Madisonské mosty, Hodiny, Prime, Ďábel nosí Pradu, Mamma Mia, Nějak se to komplikuje a naposledy drama Little Woman, které bude mít premiéru letos v prosinci. Meryl nezahálí ani v sedmdesáti! Objevila se taky v pokračování populárního seriálu HBO Sedmilhářky, kde hraje matku, silnou a průbojnou ženu, která nevěří, že její syn zemřel náhodou.

Její herectví je civilní, přesvědčivé, obvykle ztvárňuje ženy, které hledají samy sebe a svoje místo ve společnosti. Některé jsou osamělé, uzavřené a nedokážou projevit svoje emoce. Meryl Streep je vynikající především v dramatických rolích, ovšem ani romantika jí není cizí, a ve snímcích, jako je Ďábel nosí Pradu, prokázala i úžasné komediální schopnosti. Umí prostě zahrát cokoli! K natáčení přistupuje velmi poctivě a usiluje o dokonalost. Proto je prý tak úspěšná.

Pokračování 4 / 4

Má nejvíc oscarových nominací na světě

Zázračná je nejen jako herečka (drží světový rekord, pokud jde o počet oscarových nominací – devatenáct, z nichž proměnila tři), na svém kontě má stovku dalších ocenění i nominací. Vyhlašování považuje za velké nervy a přirovnává to ke svým porodům. Celkem porodila svému muži Donovi čtyři děti a pokaždé to prý bylo hodně napínavé. Dcery Mamie a Grace jsou také herečkami, první syn je muzikant, čtvrté dítě – dcera – modelka. Jablko tedy nepadlo daleko od stromu.

Mimochodem, pokud jde o manželství, zasloužila by metál za věrnost. Se svým partnerem žije už přes čtyřicet let a žádné skandály je neprovázejí. Jsou si zřejmě souzení, a když se jí někdo zeptá, jak je to možné, že spolu tak dlouho vydrželi, jen se usmívá a krčí rameny. „Nevím, co jsem dělala správně. Neexistuje jeden jediný recept, jak to dělat. Měla jsem prostě veliké štěstí, že jsem našla dobrého muže,“ říká. Mnohokrát sice žertovala, že jim to funguje možná i proto, že ona mluví a manžel mlčí a trpělivě naslouchá. „Prostě se doplňujeme.“ V Hollywoodu patří k obdivovaným párům a my jim můžeme jen tiše závidět.

Doporučujeme

Články odjinud