Metličky, metličkovité křečové žíly nebo také mikrovarixy trápí každou druhou ženu

Metličky, metličkovité křečové žíly nebo také mikrovarixy trápí každou druhou ženu

Vnímají je především jako estetický problém, jež zošklivuje jejich tělo. Přitom se jedná o závažnější problém upozorňující ženy, že žilní stěny ztrácí svojí elasticitu a jsou tak náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti.

Metličky jsou modré, nafialovělé i modročervené nepřehlédnutelné žilky nacházející se nejčastěji na zevních stranách stehen a bérců. Objevují se i na obličeji. Mají podobu drobných žilek průměru 1 – 1,5mm či drobných pavučin, které mohou vystupovat na povrch. Přestože se jedná o problém povrchových žil, mohou metličky provázet i nepříjemnosti jako pocit tíhy, napětí či bolest nohou apod.

I když výskyt metliček je hlavně podmíněn genetickou dispozicí - až z 80%. Ovlivnit jejich vznik i zhoršení mohou, ale i další zevní vlivy:

  1. nadváha
  2. nedostatek pohybu
  3. časté a dlouhodobé sezení či stání
  4. hormonální nerovnováha - především v těhotenství
  5. hormonální antikoncepce s estrogeny
  6. kouření

„Rozvoj metliček u žen s genetickými dispozicemi výrazně ovlivňuje kombinovaná hormonální antikoncepce s estrogeny,“ varuje primář MUDr. Ota Schütz z pražské Žilní kliniky.

Podle něj metličkám neprospívá ani přílišné vystavování se slunečním paprskům. Škodlivé UV záření totiž poškozuje kolagen, který tvoří stěnu drobných cévek. Ta se pak ztenčuje a usnadňuje rozšíření cévního průsvitu. A tím jsou cévky nápadnější. Absolutní prevence neexistuje díky genetické dispozici, kterou zatím nejsme schopni ovlivnit. Prevencí dalšího zhoršování a rozšiřování metliček je pak radikální řešení.

Lidem s křečovými žilami prospívá jakýkoliv sport kromě jízdy na koni, jež může zhoršovat větší křečové žíly.

Jak odstranit metličky

Nevzhledných metliček se lze zbavit hned několika způsoby a je na rozhodnutí zkušeného lékaře, pro jaký způsob se u konkrétního případu rozhodne. V každém případě by žena měla nejprve podstoupit důkladné vyšetření cévního systému - nejprve klinicky a následně barevným duplexním ultrazvukem. Tak aby lékař mohl odhalit pravou příčinu problému a zároveň zvolit nejvhodnější léčbu. Metličky se totiž často vyskytují společně s většími křečovými žilami.

Samotné metličky se nejčastěji odstraňují pomocí sklerotizace a laseru

Sklerotizace – kosmetická injekční téměř bezbolestná metoda, při které se do metliček vstříkne speciální roztok speciální jehličkou, který zničí vnitřní žilní výstelku. Při současné kompresi takto ošetřené žilky v ní přestane následně proudit krev, cévní stěny se slepí a do 6 týdnů se žilky samy vstřebají. Po samotném zákroku se proto na ošetřenou končetinu aplikuje na 1 až 2 týdny kvalitní elastická zdravotní punčocha II.kompresní třídy, dříve trvalý tlakový obvaz, aby se zamezilo opětovnému průtoku krve. Výhodou této metody je lepší efekt u větších metlic a její nižší cena.

Ošetření pomocí barvivových laserů - laserové paprsky se dokážou dostat až do cévy aniž by porušily kůži, tam se následně světelná energie přeměňuje v krevním barvivu hemoglobinu v tepelnou a tím se natrvalo naruší celá postižená céva, která se tak uzavře. Tento způsob terapie je vhodný pro nejmenší metlice a „pavoučí sítě“, není nutná následná komprese.

„Je však třeba počítat s vyšší cenou a skutečností, že žádná ze zdravotních pojišťoven se na laserové léčbě nepodílí. Proto pravidelně tyto metody na žilní klinice kombinujeme s tím, že větší a podstatná část postižených metlic se řeší sklerotizací a zbytek „ pavoučích sítí“ laserem. Efekt tohoto kombinovaného výkonu je lepší a výsledná cena nižší,“ upozorňuje primář MUDr. Ota Schütz.

Doporučujeme

Články odjinud