Mexické nevěsty snad přestanou utíkat od oltáře

Mexické nevěsty snad přestanou utíkat od oltáře

Pokud projde návrh místního radního, nevěsty a ženichové, kteří si svatbu rozmyslí příliš pozdě, se budou muset vyrovnávat nejen s rozezlenými příbuznými, ale i platit značnou pokutu.

V Mexiku je svatba velkou společenskou událostí a za šaty, hostinu a hudbu se utrácejí velké sumy. V novinách se běžně píše o svatbách, kterých se účastní pět set, ale i tisíc hostů.

A tradice poroučí, že většinu nákladů hradí nevěstina rodina. Jak uvádí agentura Reuters, Jose Antonio Zepeda, radní za vládní Stranu národní akce, chce do občanského zákoníku zařadit možnost kompenzace za pozdní zrušení svatby. V jeho návrhu se píše, "Muž či žena, která se nebude řídit příslibem manželství, zaplatí výlohy, které druhá strana učinila ve spojení s plánovanou svatbou." Zepeda by také rád posílil status předmanželských smluv, které usnadňují pozdější možný rozvod.

Mexiko je sice země katolická, ale rozvodovost roste a v současnosti se rozchází tři z deseti manželství. O Zepedově návrhu se bude hlasovat v březnu nebo dubnu. Týkat se ale bude jen heterosexuálních sňatků, nikoliv spojení osob stejného pohlaví (tato možnost v mexickém hlavním městě existuje od roku 2006).

Doporučujeme

Články odjinud