Mezinárodní den dětí na Pražském hradě

Správa Pražského hradu ve středu 1. června 2005 na Mezinárodní den dětí, jako svůj příspěvek umožní prohlídku návštěvnického okruhu B zdarma pro děti do 16 let v doprovodu maximálně dvou dospělých osob a pro třídy ZŠ v doprovodu učitele.

Děti si mohou prohlédnout prostory Katedrály sv. Víta, Starého královského paláce, dále Zlatou uličku a Daliborku. Tyto objekty budou otevřeny od 9,00 do 17,00 hodin. Prohlídka umožní dětem shlédnout tyto atraktivní prostory a seznámit se s jejich historií, o které se učí v hodinách dějepisu.

V rámci Dne dětí budou pro děti na výstavách Zdeňka Buriana v Jízdárně Pražského hradu a Adolfa Borna v Císařské konírně po zakoupení vstupenky připraveny drobné dárky. V expozici v Císařské konírně – výstava Adolfa Borna – bude připraveno divadelní představení Pidivadla „Mach a Šebestová“ v 11.00 a 14.00 hod. Vstup na divadelní představení bude v rámci vstupného na výstavu. Vstupné do Císařské konírny třídy ZŠ 20,- Kč/os., třídy SŠ 40,- Kč/os, rodinné vstupné 150,- Kč, snížené vstupné 50,- Kč, plné vstupné 100,-Kč Vstupné do Jízdárny: třídy ZŠ 20,- Kč/os., třídy SŠ 40,- Kč/os, rodinné vstupné 140,- Kč, plné 90,- Kč a snížené 50,- Kč.

Víkend v pravěku pro děti i dospělé. Hlavní zábavně naučný program pro děti, kterému bezplatná prohlídka okruhu B předchází, je pro děti připraven na víkend 4. a 5. června od 10,00 do 17,00 hod. V areálu Pražského hradu si děti mohou vyzkoušet práci archeologa, život člověka v době kamenné či osahat druhohorního ještěra. Kdo si vyzkouší nejvíce praktických úkolů bude odměněn malým dárkem. Doprovodné akce: dílny současné archeologie – Severní dvorek Starého královského paláce, život pravěké vesnice - Horní jelení příkop, výtvarné dílny s dinosaury – zahrada za Jízdárnou.

Festival muzejních nocí Správa Pražského hradu se také zapojila do II. ročníku projektu Pražská muzejní noc. V sobotu 4. června 2005 od 17,00 do 23,00 hodin budou zdarma přístupné následující objekty: Starý královský palác; výstavy „Příběh Pražského hradu“ (Starý královský palác) „Obrazy války“ (Tereziánské křídlo Starého královského paláce) , „Zdeněk Burian 1905 – 1981“ (Jízdárna Pražského hradu) a „Adolf Born: Od La Fontaina k Livinstonovi“ (Císařská konírna). V areálu Pražského hradu budou dále přístupné objekty Národní galerie – Jiřský klášter a Národního muzea – Lobkovický palác. Ostatní návštěvnické objekty Pražského hradu budou pro veřejnost otevřeny pouze v běžnou provozní dobu (od 9,00 do 17,00 hodin).

Projekt pořádá Národním muzeem, Dopravní podnik hl.m. Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR za podpory Ministerstva kultury ČR.

Budeme rádi, když děti a jejich rodiče v co největším počtu využijí možnosti aktivně poznat prostory a kulturní akce pořádané na Pražském hradě.

Doporučujeme

Články odjinud