Mezinárodní den jógy se blíží. Jak nám toto cvičení může pomoci? | Foto: Jóga v denním životě

Foto: Jóga v denním životě

Mezinárodní den jógy se blíží. Jak nám toto cvičení může pomoci?

Na 21. června připadá nejen slunovrat, ale i Mezinárodní den jógy. Letošní oslavy tohoto dne jsou o to větší, že Indie, kolébka jógy, slaví 75. výročí své nezávislosti na koloniální nadvládě. Pod názvem „Azadi ka Amrit Mahotsav“ se tak koná řada akcí v Indii i zahraničí, včetně České republiky.

Když je nejdelší den

Mezinárodní den jógy je poměrně novým svátkem. Poprvé se slavil v roce 2015, poté co byl vyhlášen Valným shromážděním OSN v roce 2014. Indický premiér Naréndra Módí navrhl ve svém tehdejším proslovu v OSN, aby mezinárodní den jógy připadl na 21. června, protože to je nejdelší den v roce na severní polokouli a má v mnoha zemích světa zvláštní význam.

„První oslavu v Indii organizovalo indické ministerstvo AYUSH, které se zabývá ájurvédou, jógou a dalšími indickými systémy podporujícími zdraví. Od té doby se mezinárodní den jógy slaví každý rok po celém světě, včetně České republiky,“ uvedl J. E. Hemant H. Kotalwar, velvyslanec Indické republiky v České republice.

Podívejte se na video, kde najdete cviky z jógy pro lepší spánek: 

Jak nám může jóga pomoci?

Jóga je nejenom fyzické, ale i psychické cvičení. Její principy rozvíjejí naši odolnost. Jak říká psycholog Petr Růžička, duševní zdraví je také charakterizováno tím, že člověk je plně zodpovědný za své chování a prožívání. „Je tedy schopen zdravě nahlížet na sebe sama a mít pod kontrolou své chování a jednání. Tato funkce seberegulace je zajišťována především částí mozku v oblasti za čelem, jejíž rozvoj podporuje koncentrace a meditace, ale i řada dalších jógových cvičení.“

Proto je dobré jógu nejenom cvičit, ale zkusit do života aplikovat i řadu jejích filozofických myšlenek. Jak tedy na to? Tady je návod: 

Cvičme jógu, klasickou jógu, která je uceleným systémem tělesných, mentálních, dechových a spirituálních technik, jako je třeba systém Jóga v denním životě, v jejímž základu je obsažen princip „sannahana“ neboli odolnost a nezdolnost.

Nevyhýbejme se přiměřené zátěži a nepříjemnostem, ale zkoušejme je zvládat. Každé zbytečné vyhnutí se oslabuje naši schopnost zvládat obtíže a posiluje náš strach z další zátěže.

Otužujme se. Studená ranní sprcha, chození naboso v přírodě… Pěstujme sebedisciplínu, směřujme v životě od chaotičnosti k uspořádanosti a pravidelnosti. Šetří to významně životní energii, kterou můžeme použít ke zvládání zátěže.

Trikona ásana v Jógacentru Velichovská foto Radim Paluš Jóga v denním životě.jpg
Foto: Jóga v denním životě

Mysleme a komunikujme pozitivně. Jak o světě přemýšlíme, takový jej máme.

Budujme své zdravé sebevědomí a sebepojetí. To je základ životní stability a odolnosti.

Posilujme své sociální a environmentální zdraví. Jaký je můj vztah k druhým lidem, k životnímu prostředí, ke světu? Mám je rád, pečuji o ně?

Rozvíjejme svou spiritualitu, nemusí být svázána s žádným náboženstvím, vnímejme svou sounáležitost s celkem, respektujme to, co nás přesahuje.

Jak se zapojit?

Dvacet pět poboček Jógy v denním životě nabízí každý týden ve více než stovce českých obcí a měst téměř 500 jógových kurzů pro veřejnost. Většina z těchto spolků také pořádá nejrůznější akce na oslavu Mezinárodního dne jógy, které se konají pod záštitou Velvyslanectví Indie. V Praze například proběhne 16. června den otevřených dveří ve třech centrech Jógy v denním životě: v Blanické ulici v Praze 2 – Vinohradech, Velichovské ulici v Praze 5 – Malé Ohradě a v Donovalské ulici v Praze 4 – Jižním Městě. Zájemci o cvičení jógy si tak mohou přijít zdarma vyzkoušet cvičení jógy na 6 lekcí s programem pro začátečníky, proti bolestem zad a na podporu vitality. V dalších českých a moravských městech se konají také cvičení v parku, ochutnávky vegetariánských specialit a další programy, které pořádá nejenom spolek Jóga v denním životě, ale i další cvičitelé jógy. 

Doporučujeme

Články odjinud