Michaela Doubravová: Čechům chybí při vaření chuť experimentovat

4. 4. 2013
Michaela Doubravová: Čechům chybí při vaření chuť experimentovat
Proč se mladá herečka a zpěvačka (21) při vaření neobejde bez olivového oleje a co ráda jí?

Nedovedu si představit, že bych celý den hladověla. Pořád musím něco zobat, ať už natáčím seriál Ulice, nebo hraji v muzikálech Pomáda a Osmý světadíl. To mě naučila mamka, která mi v dětství neustále balila svačiny. V genech mám dobré spalování, a tak jsem do svých dvaceti řešila spíš chlapeckou postavu. Naštěstí se už začínám správně zaoblovat. Musím přiznat, že mám slabost pro dobré jídlo. Nejvíc mi chutná francouzská kuchyně a grilovaná zelenina na všechny způsoby. V kuchyni se neobejdu bez různých druhů olivového oleje a balzamikových octů.

Snažím se vařit zdravě, zároveň ale chci, aby jídlo vypadalo hezky na talíři, a tak si vyhraji se servírováním. Výsledek si vždycky vyfotím, abych ho mohla v budoucnu zopakovat. Baví mě sledovat pořady o vaření, ale neustále narážím na to, že Čechům prostě chybí chuť experimentovat a nedokážou jídla propojit. Když se zblázní do jedné ingredience, použijí ji pak klidně v hlavním chodu, dezertu i polévce.

Opravdu si pochutnám na tataráku, suši a domácím chlebu se sádlem a škvarky. Sladké moc nemusím. Klidně si dám jako dezert salát. Jako malá jsem milovala čokoládu, ale zhoršovala mi ekzém, a tak jsem se jí dobrovolně vzdala. Občas si dám kostičku na rychlé doplnění energie uprostřed představení.“ Míša často pracuje večer, kdy hraje v divadle, a tak si dává dvě večeře. První dvě hodiny před představením, kolem páté, a druhou až v jedenáct v noci.

Spát chodí většinou ve dvě ráno. Jestli postupuje správně, jsme se zeptali výživové poradkyně Jany Vašákové. „Při takovém energetickém výdeji potřebuje také dostatečný energetický příjem. Dvě večeře jsou v tomto případě v pořádku. Neměla by však mezi nimi hladovět déle než tři hodiny. Proto je dobré si s sebou vzít něco malého, ideálně sladší ovoce, které v mezičase dodá energii.“


Královské snídaně

„Když jsme s muzikálem Pomáda hráli několik dní v Bratislavě, přišla jsem na chuť velkým snídaním. Předtím jsem si vždycky dala v rychlosti jogurt. Až na Slovensku mi došlo, že když se ráno v klidu najím, získám díky tomu energii na celý den.“

Zdravá ingredience

„Odmalička jsem měla oslabenou imunitu a při první příležitosti mě skolila chřipka nebo kašel. Přítel mě dovedl k pití zeleného ječmene. Ačkoli nechutná moc dobře, dávám si ho pravidelně a pomáhá mi.“

VIP recept

Grilovaná zelenina s vařenými batáty v sezamu: „Papriku, cuketu, lilek a kukuřici marinuji v olivovém oleji s rozmarýnem a balzamikovým octem. Po osmažení přimíchám piniové oříšky. Jako přílohu uvařím batáty, které obalím v sezamu. Nesmí chybět ani dip z tvarohu, jogurtu, česneku a bylinek, které doma pěstuji.“

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

S polevením v práci se špatně srovnáváte, ale kolegové vás naštěstí podpoří. Ujistíte se, že máte stále extra dobré skóre. Vždyť víte, že každý den není posvícení. Neklesejte na mysli a…

Nejčtenější články

Doporučujeme