Michal Horáček: Pouze vyvolení umějí psát

Michal Horáček: Pouze vyvolení umějí psát

Michal Horáček (55) je muž mnoha tváří. Bývá označován jako spisovatel, textař, novinář, hazardní hráč, či porotce v soutěži Česko hledá SuperStar. V současné době o něm lze mluvit i jako o studentovi a pedagogovi zároveň.

Autor textů oblíbených písní Petra Hapky či Richarda Müllera se totiž chystá k doktorandskému studiu antropologie a kromě toho také příležitostně vyučuje žurnalistiku na vysoké škole.

Ačkoliv nedávno získal titul magistra a může se pochlubit nejlepšími výsledky z celého ročníku, vzorný student prý nikdy nebyl.

"Na střední škole jsem vždycky měl trojku z mravů, akorát v posledním roce mi dali dvojku, prý aby mi nezkazili život," vzpomíná s úsměvem. "Nedělal jsem nic hrozného, problém byl v tom, že učitelé neumožňovali žákům mít vlastní názor. Bylo to považováno za drzost a vyrušování a já jsem to nesnesl. Přitom dnes už vím, že ti, co tenkrát rušili, to někam dotáhli a slušný holky s jedničkami dělají sekretářky těm, co rušili." Neznamená to ale, že by se ale každý, kdo dostane do ruky vysokoškolský diplom, ke své práci hodil. Týká se to především budoucích novinářů.

"O budoucích žurnalistech, se kterými jsem se setkal, můžu říct jen to, že neumějí vůbec psát, ale vůbec," stěžuje si novinář a spisovatel. "Mám zkušenosti jak z Univerzity Karlovy, tak i z brněnské Masarykovy univerzity a tam je to snad ještě horší. Zjistil jsem, že se v té škole sice učí samé dobré věci, jako je politologie, jazyky, sociologie, ale psát, to se prostě neučí. Asi se předpokládá, že psaní samotné se časem nějak samo podá, ale tak to není. Psaní je hrozně obtížné a jenom vyvolení to dokážou."

Situace se Michalu Horáčkovi zdá natolik zoufalá, že dokonce chystá knihu o správném psaní.

"Je hrůza, že i v renomovaných novinách nacházím příspěvky od profesionálů, které bych mohl klidně dávat jako odstrašující příklad. Přemýšlím i o tom, že bych napsal nějaká vysokoškolská skripta," dodává spisovatel.

Doporučujeme

Články odjinud