Michal Kocourek (vlevo) a Ondřej Hach (vpravo) se proslavili jako dětské hvězdy filmu Což takhle dát si špenát Foto: ČSFD

Michal Kocourek (vlevo) a Ondřej Hach (vpravo) se proslavili jako dětské hvězdy filmu Což takhle dát si špenát Foto: ČSFD

Hráli v něm omládlého Zemánka s Liškou (Vladimír Menšík a Jiří Sovák) Foto: ČSFD
Herci se ve filmu postupně proměnili v děti i důchodce Foto: ČSFD
Michal Kocourek dostal během natáčení filmu Což takhle dát si špenát přezdívku malý Menšík Foto: Archiv Blesku
Ve filmu se Kocourek objevil po boku mnoha hereckých legend a známých osobností Foto: ČSFD
30
Fotogalerie

Michal Kocourek z Což takhle dát si špenát je zpět: Podnikatel opět v televizi

Herce a podnikatele Michala Kocourka si nejspíš pamatujete jako dětskou hvězdu z oblíbeného snímku Což takhle dát si špenát, kde ztvárnil malého Vladimíra Menšíka. Znát ho můžete i z filmů Tankový prapor, Copak je to za vojáka a mnoha dalších. Co dnes dělá a jak si užívá návrat před kameru?

Slavný díky špenátu

Už od dětství se Michal pohyboval na divadelních prknech, jež znamenají svět, před kameru ho ale přivedl až režisér Václav Hudeček, když mu přidělil roli rozmazleného syna v inscenaci Tchyně. I když následovala řada dalších filmových a televizních obsazení, všichni si Michala Kocourka zapsali především jako dětskou verzi Menšíka alias meloucháře Jardu Zemánka. Díky této roli dostal dokonce přezdívku „malý Menšík“.

Jak se změnila místa z filmu Což takhle dát si špenát? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Mocný byznysmen se herectví zcela nevzdal

Michal Kocourek sice časem od kariéry herce trochu odbočil, nikdy se jí však zcela nevzdal. Stal se z něj úspěšný divadelní a televizní producent, kromě toho mu v Česku patří hned několik divadel. Mezi nimi například divadlo Albatros, které založil jako první v roce 1986.

Pane mu říkají také divadelní scény v Celetné, Rytířské, divadlo Kalich i divadlo Palace. Bývalá dětská hvězda také vlastní koncertní agenturu Interkoncerts. Kocourek se tak podílel na produkci koncertů mnoha světových hvězd, jako jsou třeba Tina Turner, Kiss, Roxette či Deep Purple.

Pokračování 3 / 6

Kariéra dětské hvězdy má zahraniční přesah

O tom, že je Kocourkova kariéra skutečně úspěšná, vypovídá i to, že má zahraniční přesah. Představení z jeho dílny, jako Hamlet a Jack Rozparovač, se hrají v jihokorejském Soulu, japonském Tokiu a Ósace i ve Skandinávii nebo německy mluvících zemích. A sklízí tam jen samé ovace.

Kočovné divadlo někdejšího malého Menšíka jezdí na mezinárodní turné nejen po Evropě, ale podívalo se už i na americký kontinent, do Severní, Střední i Jižní Ameriky. Herci a podnikateli se dokonce povedlo založit divadelní scénu v hlavním městě Argentiny Buenos Aires.

Pokračování 4 / 6

Vrcholy zdolává v práci i osobním životě

Michal Kocourek je vášnivým horolezcem. Podle svých slov rád zdolává všechny náročné výšlapy jak v práci, tak v soukromí. Zdolal například těžce dostupný vrchol Kilimandžáro. Pro cílevědomého podnikatele není v kariérním ani osobním životě důležitý ani tak cíl, jako spíš přímo samotná cesta na vrchol. Ta by podle něj měla být naplněná skromností i pokorou.

Pokračování 5 / 6

Ze dne na den řezbářem

Z herce slavných dětských rolí se stal ze dne na den fanoušek řezbářství. Nový koníček prý objevil během pandemie. Svá umělecká díla vytváří především na chalupě u Prahy, kde má dostatek klidu na tvorbu a inspiraci. Jedním z nedávných Michalových výtvorů, na které je obzvlášť pyšný, je socha znázorňující rodinu. „Rodina je opora. Je pro mě také důvodem, proč člověk žije, proč vydělává peníze a proč se nějakým způsobem posunuje. Pro mě má rodina obrovský význam,“ komentoval Michal Kocourek pro televizi Nova, proč si vybral jako inspiraci své nejbližší.

Pokračování 6 / 6

Nová role šitá skoro na míru

A velkým šéfem je herec Michal Kocourek v současnosti také před kamerou. Po letech se totiž byznysmen vrátil k natáčení. Na televizních obrazovkách se objevuje v seriálu Bisera Arichteva s názvem O mě se neboj.

Hraje zde roli přísného právníka a zároveň majitele advokátní kanceláře, a vzhledem k tomu, že i v osobním životě Michal Kocourek vlastní několik úspěšných divadelních podniků, není jeho role moc daleko od reality. Skutečně mu padne jak ulitá. Před natáčením měl mít herec na tvůrce podmínku, že kdyby roli kazil, mají ho vyhodit hned první natáčecí den. To se ale nestalo a pro Michala jde o velký návrat k herectví před kamerou, které je mu blízké.

 
 

Doporučujeme

Články odjinud