Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 Foto: Blesk, ČTK, David Kundrát, Martin Hykl, Martin Pekárek
 Foto: Archiv Blesk, ČTK, David Kundrát, Martin Hykl, Martin Pekárek
 Foto: Blesk, ČTK, David Kundrát, Martin Hykl, Martin Pekárek
 Foto: Profimedia
12
Fotogalerie

Michal Penk slaví 55 let: Drogy, vztah s Bartošovou, sebevražda i pokusy o návrat

V 80. letech byl idolem českých žen. Okouzloval dlouhými blond vlasy, svůdným pohledem i podmanivým hlasem, který mu spolu s jeho talentem měl zajistit stálé místo mezi českými hudebními hvězdami. Michala Penka však semlely drogy a žádný z jeho pokusů o comeback nevyšel. Dnes, 19. dubna 2023, slaví své 55. narozeniny a snaží se o další návrat. Vyjde to tentokrát?

Talent od dětství

 Michal Penk se narodil 19. dubna 1968 a k hudbě byl veden od dětství. Jeho otec kontroloval, aby pravidelně cvičil na klavír, zatímco maminka mu k Vánocům nadělila knížku překladů textů Boba Dylana, Simona & Garfunkela a dalších. Podle jeho slov ho kniha ovlivnila natolik, že začal skládat hudbu. První píseň složil už ve čtrnácti letech, o dva roky později následoval hit Tichá píseň, který později nazpívala Iveta Bartošová.

Jak zvládl Michal Penk letošní vystoupení před kapelou Lucie? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Víš svý, Lucie…

Dodnes se o tom málo mluví, pravda ale je, že Michal Penk stál u zrodu slavné kapely Lucie. Tehdy vystupoval se skupinou Prášek, když si ho na koncertě v KD Vltavská všimli Robert Kodym a P.B.CH., s nimiž blonďatý idol Lucii založil, a jeho hvězda začala prudce stoupat. V té době začal navíc tvořit pár s Ivetou Bartošovou, která už byla známou popovou hvězdičkou. Penka tehdy zlákal nablýskaný svět pop-music, a tak Lucii po dvou letech působení opustil a na jeho místo nastoupil David Koller, který vedle zpěvu hrál i na bicí. Penk se po letech ke kapele Lucie vrátil, i když pouze v roli hosta během jejich comebackového turné.

Pokračování 3 / 6

Románek s Ivetou

Jméno Michal Penk se vrylo do povědomí zejména v dobách, kdy se zpěvák objevoval na veřejnosti s Ivetou Bartošovou. Tu poznal nejprve pracovně, když dostal nabídku se zpěvačkou vystupovat. „Iveta na mě udělala hroznej dojem. Červenala se, mluvila potichu… Kvůli ní jsem do té spolupráce šel, protože jsem o ni měl zájem,“ prozradil kdysi v rozhovoru pro Aha!.

I když vztah trval krátce, nazpíval spolu oblíbený pár hned několik písní a zvládl řadu vystoupení. Penk měl v té době po boku Ivety Bartošové nahradit Petra Sepešiho, který tragicky zahynul při nehodě. Z krátké známosti pak vzešly hity jako Zpívej, Namaluj svůj velký sen, Horší, když se neotevře padák nebo Každý den vychází slunce. Jejich rozchodu podle Penkových vzpomínek napomohla především jeho matka. „Jak Ivetu ze začátku měla ráda, tak pak přestala. A já jsem na matku hodně dával, možná až moc. Ale máma vlastně vedle mě neměla ráda žádnou ženskou, protože nechtěla, aby mi bránily v mojí cestě,“ přiznal zpěvák.

Pokračování 4 / 6

Drogové eskapády

Na počátku devadesátých let to vypadalo, že Penkova kariéra bude stoupat nadále vzhůru i bez Ivety Bartošové. Zpěvák spolupracoval s Michalem Horáčkem, vydal první album s názvem Michal Penk a v roce 1992 dojímal národ hitem O bláznech. O rok později složil scénickou hudbu k filmu Kanárská spojka, krátce nato natočil moderátorce Tereze Pergnerové desku Rachot. Někdy v té době se mu ale také rozpadl vztah s partnerkou Ivanou, s níž má syna Christophera, a s Penkovou psychikou to šlo strmě dolů.

„Nechtěl jsem být doma sám, a začal jsem chodit na nesprávná místa. V takových okamžicích cítíte, že kdyby tam byli vaši rodiče, řeknou vám ‚tak a mazej domů‘. Já jsem to však neudělal a to byla chyba,“ přiznal v rozhovoru pro iDNES.cz. Penka čekalo mnohaleté období temna, v němž byl závislý na tvrdých drogách i alkoholu, odvykal si a zase padal do propasti a bojoval se svými démony. „Třeba jsem chodil v noci po Dejvicích a zkoušel jsem domy, které měly otevřené dveře. Tam jsem šel do sklepa, kde jsem vyzýval duchy a čistil jsem ty baráky. Pak jsem z toho ráno byl totálně zničenej. Nebo jsem klekal na ulicích a začal jsem se modlit,“ vzpomínal Penk před lety a dodával, že i v této době se snažil pracovat na hudbě.

Pokračování 5 / 6

Pokusy o sebevraždu

Michal Penk má za sebou dokonce několik pokusů o sebevraždu, za ten první ale překvapivě nemohly drogy. „Já jsem se pokusil spáchat sebevraždu 17. ledna 1999, když moje máma umírala na rakovinu. Vzal jsem auto a napálil jsem to do betonových panelů připravených na stavbu silnice. V tý poslední chvíli jsem si uvědomil, že tohle jsem teda přehnal. Po nárazu jsem se pokoušel z toho auta dostat, ale vůbec jsem necítil nohy, takže jsem se musel plazit. Pak jsem zavolal známému s výmluvou, že mám problém s autem, jestli by pro mě nemohl dojet. Ten se bál, abych neměl vnitřní zranění, a odvezl mě do nemocnice. Mám z toho na zádech jizvu a tři železné obratle v bederní oblasti.“

Sebevražedné myšlenky však měl zpěvák ještě o deset let později, tentokrát už byl ale na vině pervitin. Rok předtím, než s tvrdou drogou oficiálně skoncoval, se mu tendence se zabít vkrádaly do hlavy téměř každý den, aktivně se však už nikdy nepokusil vzít si život.

Pokračování 6 / 6

Návrat na výsluní

O comeback se Michal Penk pokoušel mnohokrát. Tvrdých drog se údajně zbavil někdy v roce 2009, další čtyři roky mu ale trvalo, než vydal desku Tancuj zbožně. Velké koncertní turné se ale nekonalo, zpěvák jako již několikrát v minulosti šňůru odložil a na dlouhou dobu se odmlčel. Mezitím se o něj několikrát zajímala policie, byl u řady výslechů a jeho vzezření a chování svědčily o tom, že tak úplně čistý není. Ani jeho dlouho slibované nové album stále nepřicházelo. Pomocnou ruku mu ale opět podala kapela Lucie, která si ho přizvala jako předskokana na své koncerty. Zda se Penkovi tentokrát návrat na výsluní konečně podaří, je ale ve hvězdách.

Doporučujeme

Články odjinud