Migréna zvyšuje nebezpečí mrtvice

Migréna zvyšuje nebezpečí mrtvice

Lidé, kteří trpí migrénou, jsou minimálně dvojnásobně náchylnější k možné náhlé mozkové příhodě než ti, kteří tuto formu bolesti hlavy prakticky neznají. K tomuto závěru dospěl mezinárodní výzkumný tým z Royal Victoria Hospital v kanadském Montrealu pod vedením Mahyara Etminana.

V analýze, již zveřejnil časopis British Medical Journal, vědci uvádějí, že vycházeli ze čtrnácti publikovaných studií, které se zabývají migrénou, a soustředili a znovu prozkoumali základní data.

Vyplynulo z nich, že mrtvice hrozí zejména těm pacientům, u nichž se bolest hlavy předem ohlašuje takzvanou aurou a projevuje se zřetelnými, byť dočasnými poruchami řeči, vidění a citlivosti. Riziko je u nich 2,3krát vyšší. Druhou nejohroženější skupinou jsou stejně postižené ženy do pětačtyřiceti let. U nich je hrozba mozkové příhody vyšší dokonce 2,8krát než u jejich zdravých vrstevnic. Osminásobné riziko však podstupují ženy, které pravidelně užívají antikoncepční pilulky.

Podle názoru Dafydda Thomase, neurologa z londýnské St. Mary´s Hospital, který k publikované studii připojil kritický komentář, však není třeba se touto analýzou hluboce znepokojovat. Už vzhledem k tomu, že podstatná část pacientů, kteří se léčí s migrénou, se rekrutuje z lidí na prahu dospělosti a případy mrtvice v této věkové kategorii tvoří ve statistických údajích víceméně jen zanedbatelné procento.

Neurolog nicméně souhlasí s tím, že je třeba preventivně se vyhýbat rizikovým faktorům, jež tvoří jakýsi spouštěcí mechanismus mrtvice. Zejména tedy kouření a ve sporných případech i antibaby tabletám. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud