Miloš Kopecký: Věčně zamilovaný herec, který nedokázal žít bez žen

Miloš Kopecký: Věčně zamilovaný herec, který nedokázal žít bez žen

Skvělý komik a charakterní herec. Proslavily ho role padoucha Horáce Badmana ve filmu Limonádový Joe, hraběte von Kratzmara ve snímku Adéla ještě nevečeřela, ale také postava doktora Štrosmajera v seriálu Nemocnice na kraji města. Jeho herecký záběr a talent byly nepřehlédnutelné stejně tak jako jeho aféry s ženami. Přesto s ním jedna vydržela až do smrti. Miloš Kopecký by 22. srpna 2022 oslavil 100. narozeniny.

Maminka mu zemřela v koncentráku

Narodil se 22. srpna 1922 v Praze do rodiny kožešníka a kloboučnice. Jako židovský míšenec (podle nacistických zákonů) musel v roce 1944 do pracovního tábora, bohužel jeho matka zemřela v koncentračním táboře. Přestože si otec přál, aby se i on vyučil kožešníkem, neudělal to. Začal studovat gymnázium, ale studia nedokončil. Hodně ho ovlivnila matka, která ho naučila vážit si knížek a milovat divadlo. Nikdy ho k ničemu nenutila, nechávala mu svobodu. Později díky tomu vynikal sečtělostí, dodržoval pravopis a psal si celý život deníky.

Co jste nevěděla o filmu Zítra to roztočíme, drahoušku!? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Talentovaný trémista

Po válce začal Kopecký hrát v divadle Větrník a v roce 1965 se stal členem Divadla Na Vinohradech. Zahrál si například v představeních Jindřich IV, Lakomec či Mistr a Markétka, mezi hvězdy ho pak vystřelily především filmové role, například Limonádový Joe, Noc na Karlštejně, Baron Prášil, Svatby pana Voka či jeho asi nejslavnější televizní role doktor Štrosmajer v Nemocni na kraji města. Jako herec prý byl trémista a každé vystoupení ho stálo nervy.

Pokračování 3 / 5

Lásku viděl všude

Legendární herec prožil spoustu lásek, ženy prý potřeboval k životu jako slunce. Možná za jeho časté avantýry mohla jeho bipolární porucha, možná fakt, že přišel jako malý kluk o mámu, možná prostě takový jen byl. Svou slabostí pro ženy se netajil a v jednom z mnoha rozhovorů řekl, že se nikdy neuzavírá novým možnostem. Podle něj láska nabývá různých podob a forem. Přestože ženy vyhledával, oslnivé krásky nemusel. Své milenky oslňoval humorem a nejvíc na nich oceňoval pevná stehna – snad proto si jako poslední manželku vybral tanečnici.

Pokračování 4 / 5

Stella Zázvorková, Jana Křečková i Anna Wetlinská

První oficiální manželkou byla herečka Stella Zázvorková, kterou poznal už za války. Manželství vydrželo jen rok, ale narodila se z něj dcera Kateřina. Ta bohužel v patnácti spáchala sebevraždu, což oba silně poznamenalo. Druhou ženou byla tramvajačka Kateřina Soukupová, která byla velmi krásná. I toto manželství vydrželo jen něco přes rok. Třetí manželkou byla tanečnice Jana Lichtenbergová, kterou si vzal v roce 1963. Podobala se prý Brigitte Bardotové, ovšem i tenhle svazek neměl dlouhého trvání.

Teprve napočtvrté to vyšlo. Jana Křečková byla také tanečnice a ta jediná dokázala snášet manžely avantýry. Byla tolerantní a Kopecký si na ní mimo jiné vážil toho, že nežárlila. Měli spolu dceru Barboru, která o něm prohlásila, že to s dětmi neuměl a nebavily ho. Kromě manželek měl aférku například s režisérkou Věrou Chytilovou či televizní hlasatelkou Annou Wetlinskou.

Pokračování 5 / 5

Nemoc, deprese a rakovina

Miloš Kopecký trpěl častými výkyvy nálad, což byl následek jeho nemoci – bipolární afektivní poruchy. Jednou nahoře, jednou dole. Život to pro něj ani jeho okolí rozhodně nebyl růžový, mnohdy nebyl schopen ani dojet do divadla. O jeho nemoci vědělo skutečně jen pár lidí včetně rodiny a psychiatra, který ho ošetřoval. Ten měl povoleno diagnózu prozradit až po jeho smrti. Bohužel stejnou nemoc po něm zdědila i dcera. Na podzim v roce 1989 se Kopecký dozvěděl, že má rakovinu žaludku, s níž bojoval ještě sedm let. Zemřel 16. února 1996.

Doporučujeme

Články odjinud