Milované brambory

16. 10. 2015
Česko je země bramborám zaslíbená. Máme je rádi, protože z nich můžeme připravit doslova všechno, co nás napadne.

Zapečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 10–12 větších brambor typu A
  • 4 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g anglické slaniny (nebo pancetty)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián

Očištěné a omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je do pečicí formy. Proložte je plátky šalotky, česneku a posypejte tymiánem. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nakonec přidejte nasucho orestované kousky slaniny. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 40 minut.


Domácí chipsy s jogurtovým dipem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 kg brambor typu A
  • olej na smažení
  • mořská sůl
  • nať řapíkatého celeru na ozdobu

JOGURTOVÝ DIP:

  • 200 g smetanového bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • pažitka a petrželka
  • sůl a pepř

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a osušte je. V hlubším hrnci zahřejte olej a zprudka brambory osmažte. Vyndejte a nechte okapat olej. Osolte. Podávejte s dipem připraveným z bílého jogurtu, olivového oleje, najemno utřeného česneku, bylinek, soli a pepře. Nakonec ozdobte nasekanými lístky řapíkatého celeru.


Plněné brambory

4 porce - příprava: 40 minut

  • 12 velkých brambor typu A
  • 300 g anglické slaniny
  • 150 g čedaru
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • sůl a pepř

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka a nechte vychladnout. Podélně rozpulte a dužninu zčásti vydlabejte. V míse ji smíchejte s nasucho orestovanou slaninou, nastrouhaným čedarem a nasekanou cibulkou. Přidejte máslo a mléko, dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte brambory a zapečte je při 180 °C dozlatova.


Panini z brambor a čerstvého sýra

4 porce - příprava: 40 minut

  • 10–12 větších brambor typu A
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g čerstvého sýra
  • sůl a pepř
  • rozmarýn

Brambory očistěte a uvařte je i se slupkou ve vodě doměkka, asi 20 minut podle velikosti. Poté je slijte, nechte zlehka vychladnout, rozkrojte je podélně, dovnitř vložte plátky čerstvého sýra, snítky rozmarýnu, osolte, opepřete a přiklopte vrchní částí. Vložte do příklopného grilu, zakapejte olivovým olejem (můžete ještě dochutit solí a pepřem) a zapečte je dozlatova, asi 3 až 5 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Ačkoli jindy je dobré soustředit se při práci na jednu věc, dnes je všechno jinak. Bylo by vhodné, kdybyste rozehráli více her. Můžete si být jistí, že jedna z nich bude vítězná. Nesmíte…

Nejčtenější články

Články odjinud