Milovníci kol ohroženi neplodností

Milovníci kol ohroženi neplodností

88% mužů, kteří často jezdí na kole, má v oblasti varlat cysty a poškozené cévy. Drobné, ale trvalé otřesy zhoršují kvalitu spermatu, vyplývá ze studie rakouského urologa.

Doktor Ferdinand Frauscher, urolog z univerzitní nemocnice v rakouském Innsbrucku, zkoumal skupinu 55 mužů ve věku mezi 17 a 44 lety. Všichni měli jedno společné: Často a rádi jezdili na kole. Skupina byla příliš malá na to, aby se z ní daly vyvozovat dalekosáhlé závěry, ale výsledky jsou zarážející. Většina mužů měla nějakým způsobem poškozenou kůži na varlatech (scrotum). Celých 88% mělo v těch místech cysty a poškozené cévy, neduh, který se u ne-cyklistů vyskytuje velmi zřídka.

Na vině jsou hodiny a hodiny strávené v sedle kola. Za obzvláště nezdravá označil doktor Frauscher horská kola, kde jak už z jejich názvu a použití vyplývá, jsou vibrace a nárazy větší a častější. Vibrace nesvědčí ani spermatu. Množství spermatozoidů byla u zkoumané skupiny nápadně malá…Projet se na kole jen tak pro radost je pro potomstvo určitě bez nejmenšího nebezpečí, ale povšimněme si, kolik profesionálních cyklistů zůstává bezdětných… (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud