MIMO HRU: Recepty na rizoto bez rýže

19. 6. 2016
MIMO HRU: Recepty na rizoto bez rýže
Máte-li slabost pro perlu italské kuchyně, rizoto, možná vás zaujme tahle netradiční čtveřice. Jen v hlavní roli není rýže, nýbrž bulgur, pohanka, quinoa a jáhly.

Jáhlové rizoto s paprikou

4 porce příprava: 35 minut

300 g mraženého hrášku, 2 červené papriky, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 125 g jáhel, 350 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce zakysané smetany, hladkolistá petržel

Hrášek nechte povolit, papriku omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte. Na oleji ji orestujte, přidejte jáhly a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte hrášek a papriku, sůl a pepř a duste asi 15 minut na mírném plameni. Nakonec vmíchejte parmazán a smetanu. Podávejte posypané petrželkou.

Quinoa se saturejkou

4 porce příprava: 30 minut

1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 300 g quinoy, sůl a pepř, svazek saturejky

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Orestujte ji dosklovata na oleji, přisypte quinou, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vodou asi na jeden centimetr nad quinou. Osolte, přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte 15 až 20 minut. Mezitím opláchněte saturejku, oberte lístky a nasypte je do quinoové směsi. Dochuťte solí a pepřem.

Náš TIP: Místo saturejky můžete použít jinou svoji oblíbenou bylinku, třeba majoránku nebo bazalku. Před podáváním můžete posypat strouhaným sýrem.

Pohankové rizoto se šafránem

4 porce příprava: 30 minut

2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 velký pastinák, 3 lžíce olivového oleje, 2 špetky šafránu, 300 g pohanky, 200 ml suchého bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 2 lžíce citronové šťávy, strouhaný parmazán na ozdobu, pažitka na ozdobu

Šalotky, česnek a pastinák oloupejte a nakrájejte najemno. Šalotku orestujte na oleji a přidejte pastinák, česnek a špetku šafránu. Ještě chvíli restujte a pak vmíchejte propláchnutou pohanku, promíchejte a zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a vařte za častého míchání 15 až 20 minut. Můžete přilít trochu vývaru. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte ozdobené strouhaným parmazánem, pažitkou a šafránem.

Bulgurové rizoto s mořskými plody

4 porce příprava: 35 minut

400 g mořských plodů, 4 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 rajčata, 8 lžic olivového oleje, 300 g bulguru, 1 lžička mleté papriky, 100 ml suchého bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, čerstvá petrželka na ozdobu

Mořské plody důkladně opláchněte a nechte okapat. Šalotku a česnek oloupejte, nasekejte najemno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Na 4 lžících oleje orestujte šalotku a česnek, přidejte bulgur s mletou paprikou, po chvíli zalijte vínem a vývarem a poduste. Přisypte rajčata a vařte 10 až 15 minut, občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Zbylé 4 lžíce oleje rozpalte na pánvi a zprudka opečte mořské plody. Hotový bulgur podávejte s mořskými plody a nasekanou petrželkou.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

V pátek se budou Vodnáři cítit skvěle. Mají před sebou závažné rozhodnutí, ale je jim to vlastně jedno. Přeci se nebudou na víkend zatěžovat. Přijde to samo. Cesty do zahraničí jsou jim…

Nejčtenější články

Doporučujeme