MIMO HRU: Recepty na rizoto bez rýže

MIMO HRU: Recepty na rizoto bez rýže

Máte-li slabost pro perlu italské kuchyně, rizoto, možná vás zaujme tahle netradiční čtveřice. Jen v hlavní roli není rýže, nýbrž bulgur, pohanka, quinoa a jáhly.

Jáhlové rizoto s paprikou

4 porce příprava: 35 minut

300 g mraženého hrášku, 2 červené papriky, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 125 g jáhel, 350 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce zakysané smetany, hladkolistá petržel

Hrášek nechte povolit, papriku omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte. Na oleji ji orestujte, přidejte jáhly a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte hrášek a papriku, sůl a pepř a duste asi 15 minut na mírném plameni. Nakonec vmíchejte parmazán a smetanu. Podávejte posypané petrželkou.

Quinoa se saturejkou

4 porce příprava: 30 minut

1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 300 g quinoy, sůl a pepř, svazek saturejky

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Orestujte ji dosklovata na oleji, přisypte quinou, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vodou asi na jeden centimetr nad quinou. Osolte, přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte 15 až 20 minut. Mezitím opláchněte saturejku, oberte lístky a nasypte je do quinoové směsi. Dochuťte solí a pepřem.

Náš TIP: Místo saturejky můžete použít jinou svoji oblíbenou bylinku, třeba majoránku nebo bazalku. Před podáváním můžete posypat strouhaným sýrem.

Pohankové rizoto se šafránem

4 porce příprava: 30 minut

2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 velký pastinák, 3 lžíce olivového oleje, 2 špetky šafránu, 300 g pohanky, 200 ml suchého bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 2 lžíce citronové šťávy, strouhaný parmazán na ozdobu, pažitka na ozdobu

Šalotky, česnek a pastinák oloupejte a nakrájejte najemno. Šalotku orestujte na oleji a přidejte pastinák, česnek a špetku šafránu. Ještě chvíli restujte a pak vmíchejte propláchnutou pohanku, promíchejte a zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a vařte za častého míchání 15 až 20 minut. Můžete přilít trochu vývaru. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte ozdobené strouhaným parmazánem, pažitkou a šafránem.

Bulgurové rizoto s mořskými plody

4 porce příprava: 35 minut

400 g mořských plodů, 4 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 rajčata, 8 lžic olivového oleje, 300 g bulguru, 1 lžička mleté papriky, 100 ml suchého bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, čerstvá petrželka na ozdobu

Mořské plody důkladně opláchněte a nechte okapat. Šalotku a česnek oloupejte, nasekejte najemno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Na 4 lžících oleje orestujte šalotku a česnek, přidejte bulgur s mletou paprikou, po chvíli zalijte vínem a vývarem a poduste. Přisypte rajčata a vařte 10 až 15 minut, občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Zbylé 4 lžíce oleje rozpalte na pánvi a zprudka opečte mořské plody. Hotový bulgur podávejte s mořskými plody a nasekanou petrželkou.

Doporučujeme

Články odjinud