V šatníku určitě najdete spoustu věcí, kterých je třeba se zbavit. Istockphoto.com

V šatníku určitě najdete spoustu věcí, kterých je třeba se zbavit. | Istockphoto.com

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

Každý den o jednu věc víc

Začalo to nenápadně, zprávou na messengeru od kamarádky. „Jdeme do toho?“ Následoval odkaz na jakýsi článek, který popisoval minimalistickou výzvu z dílny autorů známého podcastu The Minimalists. Cílem této výzvy je zbavit se přebytečných věcí v domácnosti, přitom pravidla jsou velmi jednoduchá. 1. den výzvy jde pryč z domu jedna věc, 2. den dvě, 3. den tři… Počet dnů i věcí se stále zvyšuje, poslední, 30. den, už vyřazujete 30 věcí. Dohromady 465 kousků.

A protože jsem aktuálně měla pocit, že se doma dusím a téměř všechny skříňky a šuplíky přetékaly věcmi, souhlasila jsem. Začaly jsme okamžitě. Ještě ten den jsem otevřela první šuplík a aktivně vyhodila všechno, co mi vadilo. Sice jsem se trochu bála, že mi ty věci budou později chybět do počtu, ale pocit uvolnění byl neskutečně osvobozující. Tak to pokračovalo pár dnů.

Udělejte si systém

Asi za týden jsem zjistila, že když tak vyhazuju všechny ty věci (ještě stále se jednalo spíš o zbytečnosti), je lepší dělat to systematičtěji. Vždy jsem si tedy vybrala jednu skříňku, šuplík nebo box, všechno vyndala, vyřadila nepotřebné a pak, než jsem vše uklidila, místo jsem vyluxovala a umyla.

Byla jsem překvapená, že úklid a třídění věcí mi zabralo mnohem víc času, než jsem na začátku výzvy čekala. Taky jsem se musela smířit se skutečností, že jsem každý den nedokázala úklid dokončit a po bytě se různě povalovaly hromádky věcí. Ty sice na konci měsíce zmizely, ale během té doby je lepší si žádné návštěvy nezvat.

Buďte nemilosrdní

Už na začátku výzvy jsem si dala předsevzetí, že budu třídit a vyhazovat jen své věci. Žijeme tu čtyři na 50 metrech čtverečních, a tak by bylo hrozně jednoduché protřídit dětské oblečení a hračky, a splnit tak každý den počet věcí, které je podle výzvy potřeba vyhodit. Tato výzva se však týká jen mne, takže si nejprve zametu před svým prahem. A dozvídám se o sobě překvapivé věci: Myslela jsem si, že spoustu nesmyslů mají především děti. O sobě jsem se domnívala, že se snažím neskladovat hlouposti a vše důsledně vyhazuji. Jsem přece rozumná a uvědomuji si, že máme malý prostor. Jenže zjišťuji, že se mi těch zbytečností nastřádalo fakt hodně.

Na Instagramu je mnoho těch, kteří výzvu absolvovali. Inspirujte se. Hledejte hashtag #MinsGame.

Na druhou stranu jsem překvapená, jak jednoduchá celá ta výzva pro mne vlastně byla. Věcí jsem se zbavovala s rozmyslem, ale bez milosti, hnala mne touha po prázdnějším prostoru. Co jsem dokázala vyhodit? Jak jsem pokračovala a co mě čekalo, když jsem se dostala k šatníku? Tak to čtěte tady: 

Jak se pak zbavit vyřazených věcí. Čtěte ZDE: 

Lucie Kořistová

Doporučujeme

Články odjinud