Mírné potravinové alergie bude možné léčit „zvykáním si“ na alergeny

Mírné potravinové alergie bude možné léčit „zvykáním si“ na alergeny

Podle amerických vědců je možné mírné potravinové alergie léčit tím, že si člověk na alergen zvyká. Jinými slovy, má-li mírnou alergii třeba na arašídy, může mu pomoci odstranit přecitlivělost na látky v nich právě to, že si bude malé množství těchto semen vkládat do úst. Ovšem tato léčba je možná jen pod přísným dohledem lékařů, jinak může člověka ohrozit na zdraví a životě.

Během této terapie lékaři postupně zvyšují množství alergenů a člověk se alergie nakonec zbaví, nebo ji alespoň ještě víc zmírní. Zatím byly provedeny první experimenty v Coloradu a Severní Karolíně a tato metoda připadá v úvahu jen u slabých až mírných typů alergií. Silné formy alergie takto není možné léčit, protože i malé množství alergenu imunitu tak vydráždí, že může dojít k šoku a úmrtí.

„Rozhodně by tuto metodu neměl nikdo zkoušet sám doma. Může si vážně ublížit a ohrozit se i na životě,“ varovali lékaři z Colorada a Severní Karolíny, kde se výzkumem alergií zabývali.

Profesor Wesley Burks z University of North Carolina prováděl pokusy s osobami, které mají mírnou alergii na arašídy. Nejprve jim od úst dával roztok obsahující stopy podzemnice olejné, později došlo na konzumaci drcených arašídů. A pomalým postupným zvyšováním dávek alergenů u mnoha jedinců skutečně došlo k utlumení reakce imunitního systému.

Za čtyřiačtyřicet týdnů se u sedmdesáti procent osob zvýšila tolerance vůči arašídovému prášku z 3,5 miligramu (na počátku období) až po 496 miligramů (na konci období). Po osmašedesáti týdnech už dokázali zkonzumovat 996 miligramů arašídového prášku.

ČTĚTE TAKÉ:
Angličanka zhubla neuvěřitelných 76 kilo

ČTĚTE TAKÉ:
Zamilovala jsem se do podvodníka. Obral mě o všechno!

Doporučujeme

Články odjinud